"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekrem İmamoğlu: “Turist sayısını artıracak hamleler yaptık”

  • 24 Temmuz 2023
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İstanbul, kıtaların birleştiği, uygarlıkların buluştuğu, dünyanın en güzel, en özel kenti. Tarihiyle, kültürüyle, insanıyla çok kıymetli bir kent. Dünyadaki hiçbir kent İstanbul kadar çeşitliliğe, zenginliğe sahip değil. Hiçbir kentin İstanbul kadar derin ve anlamlı kültürel birikimi yok. İstanbul, dünya mirası ve ecdat yadigârı. Biz, İstanbul’a, kadim kente bu gözle bakıyoruz.



İstanbul, kültürel mirası, gastronomisi, kültürü, sporu, iklimi ve doğasıyla turizm kenti aynı zamanda. Dünyanın en fazla sayıda turist çeken kentlerinden biri. Ancak İstanbul ve ülkemiz, dünya turizminden hak ettiğinden çok daha az pay alıyor. Bu bir modele dönüşmeli. Turizm sektörünün dayanışma anlayışıyla Türkiye’ye katma değer sağlaması şart. Turizm sektörü, ülkemizin en önemli vitrini. Turizm sektörünün bizi gösteren, anlatan, tanıtan ve vizyonumuzu yansıtan bir sektör olduğunu unutmamalıyız. Cumhuriyetin 100. yılında Atatürk’ün “yurtta sulh cihanda sulh” ifadesi ülkemizin turizmdeki şiarı olmalıdır. Ülkemiz barışla, huzurla anıldığı sürece dünyanın her yerinden akın akın turistin geleceği bir odak noktası olacaktır.

Turizm, barış, huzur, adalet, demokrasi, özgürlük, geniş perspektifli bir bakış açısı ve farklılara özen ister. Ancak o zaman dünya çapında arzu ettiğimiz noktaya gelebiliriz. Bunlar ülkemizin, insanımızın genetiğinde var. Bu anlayışla ülkemizin turizm potansiyelini istediğimiz seviye ulaştırabiliriz.




“Vizyon 2050” vizyonumuzun önemli bir ayağı da turizm. İstanbul’u dünyanın önde gelen üç turizm kentinden biri yapmak istiyoruz. Bunu kalıcı hâle getirmeyi hedefliyoruz. İstanbul, eşsiz doğasıyla, bin yıllara dayanan tarihiyle, kültürel birikimiyle, çeşitliliğiyle turizmde önemli bir merkez. İstanbul’u tarih, kültür, kongre, sağlık, doğa, eğitim, eğlence ve gastronomi gibi turizm türleriyle birlikte sürdürülebilir ve bilimsel bir model çerçevesinde ele alıyoruz. İstanbul City Card, EuroVelo bisiklet rotaları, BUSFORUS, İBB Miras projeleri de (Yerebatan Sarnıcı projemize dünyanın hayran kaldığının altını çizmek isterim) bu model kapsamında değerlendirilebilir. “İstanbul Aydınlatma Master Planı”, “İstiklal Caddesi ve Yakın Çevresi Kentsel Tasarım” gibi şehiriçi ve deniz ulaşımı odaklı, turizmle ilgili doğrudan ve dolaylı yüzlerce, hatta binlerce çalışmayı, projeyi hayata geçirdik.  Yıllık 17 milyon turist sayısını 30 milyona yükseltecek hamleler yapıyoruz. Bunu ancak turizm sektörünün, kamu veya özel tüm paydaşların katkısıyla başarabiliriz.


Önerilen Haberler