"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhittin Böcek: “Turizmden daha fazla gelir elde etmeyi hedefledik”

  • 24 Temmuz 2023
Başkan Muhittin Böcek, Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Pandemi döneminin en fazla etkilediği sektörlerden biri turizm oldu. Dünyada 1.5 milyardan fazla insan seyahat edemedi. Dünya genelinde turizm kapasitesi daraldı. 2022 yılında Rusya ve Ukrayna arasındaki savaş, yılın ilk aylık döneminde belirsizlik yaşanmasına neden oldu. Ancak ikinci altı aylık dönem ülkemiz açısından oldukça verimli geçti. Türkiye, 2022 yılında ağırladığı 50.5 milyon turistle dünya sıralamasında dördüncü oldu. Aynı dönemde 46.47 milyar dolar gelirle turizmden en fazla geliri elde eden altıncı ülkeydi. Bu istatistiklere göre, 2019 yılından daha iyi durumdayız. Bu rakamlarda Antalya’nın payı çok büyük. Yerli ve yabancı turistlerin %60’ı kentimizde konakladı. 2022 yılında Antalya’da konaklayan yerli ve yabancı turist sayısı toplam 75.6 milyondu.

2019 yılında 15.6 milyonu yabancı turist olmak üzere yaklaşık 23 milyon turist ağırladık. 2021 yılında 9 milyon, 2022 yılında da 13.4 milyon yabancı turist ağırlama başarısı gösterdik. 30 Haziran 2023’te havayoluyla kentimize yaklaşık 5.5 milyon yabancı turist giriş yaptı. Hedefimiz, turizmi 12 aya yayarak daha yüksek gelir elde etmek. Antalya’nın 2022 yılında kişi başı elde ettiği gecelik gelir 98 dolar. Yunanistan ve İspanya’nın ulaştığı rakamları yakalayıp 150-180 doları geçmek istiyoruz.

Pandemi, alışkanlıklarımızı da değiştirdi, değiştirmeye de devam ediyor. Salgının henüz ölçemediğimiz sosyolojik ve psikolojik etkileri, klasik turizm anlayışını da değiştirecek. Konaklama mekânlarını ve yan mekânları yeniden tasarlamalıyız. Dijitalleşmenin avantajlarını kullanarak pazarlama sürecini geliştirebiliriz. Erişilebilirliği artırarak yerel değerleri turizme dahil edebiliriz. Deniz, kum ve güneş üçlemesi dışında alternatif turizm türlerini geliştirmek için çalışmaya devam ediyoruz. Turizmi sadece kıyılarda değil, Akdeniz Bölgesi’nin tamamında yaygınlaştıracağız.

Antalya.com.tr-Gezi Rehberi aracılığıyla kentimizi dijitalleştiriyoruz, akıllı şehir uygulamalarını turistlerin ve kentimizde yaşayan vatandaşların hizmetine sunuyoruz. Antalya Turizm Altyapı Birliği işbirliğiyle kentimizin tanıtımına ve destinasyon yönetimine ilişkin çalışmalar yapacağız. Gastronomi turizmini geliştireceğiz. Bu yıl, Gastronomi Festivali’nin ikincisini düzenleyeceğiz. “Hop-On Hop-Off” (indi-bindi) projesiyle misafirlerimizi kentle buluşturacağız. Çevre ve doğa dostu Antalya hedefiyle altyapı yatırımlarına devam edeceğiz. “Tur of Antalya” ve benzeri organizasyonlarla, yeni projelerle turizme desteğimizi sürdüreceğiz. Geleneksel hâle gelen festivallerin, şenliklerin yanı sıra yeni etkinlikler düzenliyoruz, kentimizin kültür-sanat hayatını zenginleştiriyoruz (Altın Portakal Film Festivali, Piyano Festivali, Gastronomi Festivali, Yörük Türkmen Festivali, Saklıkent Kış Festivali, Yeşilçam Festivali, Yılbaşı Festivali, Hobifest, 23 Nisan Çocuk Şenliği, Çocuk Tiyatroları Şenliği, Şehirde Müzik Var Şenliği, Antalya Kitap Fuarı).

Kentimizin doğal zenginliklerini koruyacağız. Maviyi, yeşili, kültürü, tarihi yaşatacak projeleri hayata geçireceğiz. İklim değişikliğinin etkilerini tetikleyen dönemsel yoğunluğu önlemeyi amaçlayan, turizmi 12 aya yayan turizm anlayışını geliştirmeyi hedefliyoruz.


Önerilen Haberler