Akif Kemal Akay: “Geri dönüşüm uygulamalarını çeşitlendirdik”

• 3 Temmuz 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Geri dönüştürülebilir atıkları kaynağında ayrı toplamak, çevreyi ve doğayı korumak, döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak, sürdürülebilirliği sağlamak amacıyla 2019 yılından bu yana çalışmalar yaptık. Atıkları mahalle bazlı topladık. İlçe genelinde organik ve geri dönüştürülebilir atıkları ikili sistemle toplamak amacıyla binalarda İkili Atık Biriktirme Sistemi Uygulama Yönetmeliği’ni hayata geçirdik. Belediyemizin hizmet binalarına “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” aldık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden aldığımız uygunluk onay yazısıyla atık getirme merkezi kurduk. Geri dönüştürülebilir atıklarla bertaraf edilmesi gereken atıkların yönetimi bu merkezde yapılıyor. Mahallelerde mobil atık getirme merkezlerini hizmete sunduk. Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında ilçe geneli için “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” aldık. İlçe geneline ikili toplama sistemiyle geri dönüştürülebilir atıklar için toplama kafesleri yerleştirdik. “Ayrıştır, Dönüştür, Kazandır” adlı mobil uygulamayı geliştirdik, atıkları randevu sistemiyle topladık. “Çöpler Çöpe Değil, Potaya” sloganıyla okullara atık potası, atık üreticisi pozisyonundaki yerlere (site, apartman, kamu kurumu, işyeri vb.) polikarbon geri dönüşüm kutuları yerleştirdik. Yaklaşık 350 eczanenin 85’i evsel atık ilaç toplama noktası olarak belirlendi. Bu eczanelere 80 litrelik, manyetik kilitli evsel atık ilaç toplama kumbarası dağıttık. 2021 yılının Haziran ayından bu yana yaklaşık 6.000 kilogram atık ilaç topladık. İlçemizdeki 200 noktaya tekstil atık kumbaraları yerleştirdik, kullanılabilir durumdaki kıyafetleri ihtiyaç sahiplerine ulaştırdık, diğer tekstil atıklarını geri dönüşüme gönderdik.

Okullarda çevre bilinci, sıfır atık, iklim değişikliği, karbon ayak izi eğitimleri düzenledik. Eğitimlere katılanlara tohumlu kalem, kumbara, maske, afiş, broşür, tohum, kompost verdik. 2022-2023 eğitim-öğretim döneminde okullarda elektronik atık toplama kampanyası düzenleyeceğimizi duyurduk. Bu kampanya devam ediyor. İlçemizdeki tüm okullarda atık pil toplama kampanyası yürütülüyor. Pazaryerlerindeki, park ve bahçelerdeki organik atıkları, kahve satışı yapan işyerlerindeki filtre kahve posasını kullanarak 2022 yılından bu yana kompost üretiyoruz. Ömrünü tamamlamış lastiklerin geri dönüştürüldüğü tesisi hizmete sunduk. Bu tesis, Türkiye’de ilk olma özelliği taşıyor. Ömrünü tamamlamış lastikler parçalanıp granüle dönüştürüldükten sonra parklarda ve spor sahalarında esnek zemin kaplaması için kullanılacak. Sokak atıkları toplayıcılarını edilen atık yönetimi sistemine dahil etmeyi, mobil atık getirme merkezlerinin sayısını artırmayı, kamu kaynaklarını verimli kullanmayı hedefliyoruz. Geri dönüştürülebilir evsel katı atıkları aktarma istasyonuna ulaşmadan toplayacak ve ayıracak bir tesis kurmayı planlıyoruz.