BELEDİYELERİN PAYLARI KESİLMEMELİ

Ahmet Akın

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin üzerinden aylar geçmesine rağmen felaketten etkilenen 11 ildeki sıkıntılar devam ediyor. Bölgedeki vatandaşların yardımına, hangi partiden olursa olsun, yerel yönetimler koşuyor. Felaket bölgesindeki belediyeler, vatandaşlara 24 saat hizmet sunmak için imkânlarını zorluyor.

2023 yılının başında belediyelerin kamu borçlarına karşılık İller Bankası paylarından kesinti yapılmamasına karar verilmişti. Bu kapsamda şubat, mart, nisan ve mayıs aylarında belediyelerin paylarında kesinti yapılmadı. Ancak haziran ayı itibarıyla hem kesintiler başladı hem de kesinti oranı %40’tan %50’ye yükseldi.

Deprem felaketinin ardından Türkiye genelindeki tüm belediyeler felaketin yaralarını sarmak için canla başla çalıştı. Paylarda kesintiye tekrar başlanması ve kesinti oranının artırılması, yılın ikinci yarısında belediyeleri finansal açıdan zorlayacak.

Belediyeler, vatandaşlara doğrudan hizmet götüren kamu kurumlarının başında geliyor. Dolayısıyla belediyelerin alması gereken paydan yapılacak her kesinti, vatandaşlara sunulan hizmetin aksamasına ya da azalmasına neden olacak.

Deprem bölgesindeki yerel yönetimler zaten büyük sıkıntılarla boğuşuyor. Felakette tesisleri yıkılan, personelini kaybeden belediyelerin hakkı olan payın kesilmesi hangi vicdana sığar? Deprem bölgesindeki vatandaşların derdine derman olmak için hiç olmazsa 11 ildeki yerel yönetimler bu kesintiden muaf tutulmalı.