YÜKLENİYOR
Atakum Belediye Başkanı Cemil Deveci Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.
Katık Otobüsü Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
CEMİL DEVECİ: “Katık Otobüsü”, Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında belediyelerin yükümlülükleri göz önünde bulundurularak hazırlanan, atıkları kaynağında ayrıştırmanın ve geri dönüşüm/geri kazanım uygulamalarının sağlıklı bir kent ve sürdürülebilir yaşam için ne kadar gerekli olduğu konusunda farkındalık yaratmak için uygulanan bir projedir. Projenin amacı, katı atıkları ayrıştırmak için vatandaşları teşvik etmek ve onlara ekonomik açıdan katkıda bulunmaktır. “Atığınız Katık Olsun, Bütçenize Katkı Olsun” sloganıyla yürüttüğümüz projeyle ilçe halkının geri dönüşüme yönelik ilgisini artırmayı ve kaynağında ayrıştırmayı en üst seviyeye yükseltmeyi hedefliyoruz. “Katık Otobüsü”ne getirilen geri dönüştürülebilir atıkları (karton, pet şişe, cam, metal, atık yağ vb.) tartıyoruz, atık bedelini vatandaşlara ödüyoruz, vatandaşların bütçesine katkıda bulunuyoruz.
Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Atakum’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?
CEMİL DEVECİ: İlçemizdeki atıkların toplanması için belli noktalara kutular yerleştirdik. Konuyla ilgili farkındalığı artırmak ve uygulamayı sürdürülebilir kılmak amacıyla farklı bir yöntem denemek istedik. Atıkları kaynağında ayrıştırma uygulamasını yaygınlaştırmayı ve vatandaşların bütçesine katkıda bulunmayı hedefledik. Faydalı ve verimli bir uygulamayı nasıl hayata geçireceğimizi düşündük, karar verdik ve harekete geçtik. Katık Otobüsü Projesi’ni 2020 yılının Aralık ayı itibarıyla başlattık. Projenin hedef kitlesi, Atakum halkı oldu. “Katık Otobüsü”, vatandaşların dikkatini çekti. Kırsal bölgelere kıyasla kentlerde daha fazla ambalaj atığı oluyor. Bu atıkların %35’i geri dönüştürülebilir. Dolayısıyla sıfır atık için merkez mahallelerde çalışmalar yapılması gerekiyor. Katık Otobüsü Projesi’nin daha sağlıklı ve yeşil bir çevre için çok önemli olduğuna inanıyoruz. “Katık Otobüsü”, faaliyete geçtiği günden bu yana 30 tondan fazla atık topladı. “Katık Otobüsü” sayesinde vatandaşlara geri dönüşüm ve çevre hakkında bilgi veriyoruz. Haftalık durak takvimimiz var. Durakları, nüfusun ve yerleşimin daha yoğun olduğu mahallelerden seçtik. Durak takvimine sosyal medya hesaplarımızdan ulaşılabiliyor. Projemizi geliştirmek ve daha fazla sayıda vatandaşa ulaştırmak için çaba sarf ediyoruz.
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
CEMİL DEVECİ: Projemizi Sıfır Atık Yönetmeliği’ne göre hayata geçirdik. İlçe belediyelerinin görevlerinden biri, atıkları biriktirmek ve ayrıştırmak için vatandaşları teşvik etmek. Mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşamadık. Projemiz aracılığıyla daha fazla sayıda vatandaşa ulaşarak farkındalığı geliştirmek için çalışıyoruz.