"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Cemil Tugay: “Sürdürülebilir yerel kalkınmaya odaklandık”

  • 3 Temmuz 2023
Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay Belediye Gazetesi'nin sorularını yanıtladı.

Kolektif Girişimcilik Merkezi Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

CEMİL TUGAY:
Yaşar Üniversitesi ve Kâtip Çelebi Üniversitesi işbirliğiyle Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi Projesi’ni hayata geçirdik. Proje aracılığıyla sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan sürdürülebilir kalkınmaya katma değer sağlamayı hedefledik. Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi, girişimcilik kapasitesini artırmak amacıyla eğitimler, etkinlikler, atölyeler ve mentorluk faaliyetleri düzenleyerek girişimcilere farklı hizmetler sunuyor. Merkez, Karşıyaka’da akıllı ve sürdürülebilir kentleşmeyi yaygınlaştırmayı hedefliyor. Merkezde, 50 kişilik açık çalışma ofisi, iki adet kapalı çalışma ofisi ve sekiz kişilik toplantı odası, girişimcilerin ihtiyaç duyabileceği teknolojik ekipman yer alıyor. Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi’nde, girişimcilerin gelişimine katkıda bulunmak amacıyla etkinlikler (yatırımcı buluşmaları, fikir yarışmaları, network etkinlikleri, deneyim aktarımı, ücretsiz girişimcilik-101 eğitimi vb.) düzenleniyor, eğitimler (iş geliştirme, pazarlama, finansal yönetim, sunum teknikleri, liderlik, takım yönetimi, mentorluk görüşmeleri vb.) veriliyor.

Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi, bölgedeki girişimcilerin sürdürülebilir ve yenilikçi işletmeler kurmasına yardımcı olmak amacıyla ücretsiz destek hizmetleri sunuyor. Proje, bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunmayı ve işsizliği azaltmayı hedefliyor. Merkez, lise ve üniversite öğrencilerine de girişimcilik eğitimleri veriyor, girişimcilik potansiyelini keşfetmeleri için gençlere yardımcı oluyor, gençlerin kariyerine yön veriyor. Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi, bölgedeki girişimcilik ekosistemini güçlendirerek sürdürülebilir ve yenilikçi işletmelerin kurulmasını teşvik ediyor. Bu sayede bölgenin ekonomik, sosyal, kültürel açıdan gelişmesi ve Karşıyaka’nın daha yaşanabilir bir ilçe olması hedefleniyor.



Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Karşıyaka’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

CEMİL TUGAY:
Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi Projesi’nin hazırlık sürecini ihtiyaç analizi çalışmalarıyla başlattık. İhtiyaç analizi çalışmaları neticesinde girişimciliğin desteklenmesi ve bölgedeki işletmelerin büyümesi için girişimcilik merkezi kurulması gerektiğini tespit ettik. Benzer merkezlerdeki uygulamalar inceledik ve çalışma modeli oluşturduk. Kamu, üniversite ve sanayi işbirliği çerçevesinde bu modeli Karşıyaka bölgesine uygun hâle getirerek projeyi planladık.

Projenin amacı, işletmelerini kurma ve geliştirme sürecinde girişimcilere destek hizmetlerini sağlamak. Destek hizmetleri arasında iş planı hazırlama, finansal yönetim, pazarlama ve satış stratejileri eğitimleri, mentorluk ve danışmanlık hizmetleri, ofis ve toplantı salonu gibi hizmetler yer alıyor.

Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi Projesi’nin hedef kitlesini farklı yaş, eğitim ve iş tecrübesi grupları oluşturuyor. Proje, yeni girişimcileri, küçük ve orta ölçekli işletme sahiplerini de hedef kitlesine dahil ediyor. Karşıyaka bölgesinde iş kurmak isteyen girişimciler de projede yer alabiliyor. Proje, girişimcilik kültürünü yaygınlaştırmayı, gençleri girişimciliğe teşvik etmeyi hedefliyor.

Proje, bölgedeki girişimcilerin iş fikirlerini hayata geçirmesi için kaynaklara erişimi kolaylaştıracak, yeni işletmelerin kurulmasını ve istihdamın artmasını sağlayacak, bölgenin ekonomik açıdan gelişmesine bölgedeki girişimcilik kültürünün ve ekosisteminin güçlenmesine katkıda bulunacak, işsizliği azaltacak, bölge ekonomisini ve kalkınmayı pozitif yönde etkileyecek. Karşıyaka Kolektif Girişimcilik Merkezi Projesi, bölge ekonomisine ve girişimcilik kültürüne katkıda bulunacak. Karşıyaka bölgesindeki işletmeler ve girişimciler arasındaki rekabeti artırarak bölge ekonomisini geliştirecek.



Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

CEMİL TUGAY:
Projeyi tasarlarken mevcut yapıyı fonksiyonel olarak dönüştürdük. İklimlendirme ve havalandırma sistemlerini de tekrar kullanılabilir hâle getirdik. Bu sayede finansal açıdan tasarruf ettik. Projelendirme ve uygulama aşamasında herhangi bir sorun yaşamadık. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu kapsamında girişimcilik merkezi yapım işi olarak ihaleye çıktık. İhalenin ücretini belediyemizin Fen İşleri Müdürlüğü’nün bütçesinden karşıladık.




Önerilen Haberler