"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Dünyadan yerel yönetimlerin çevre politikalarına ilişkin örnekleri - 2

  • 3 Temmuz 2023
Dünyadan yerel yönetimlerin ulaşım politikalarına ilişkin örneklerini derledik.

AVRUPA YEREL YÖNETİMLERİ

https://www.themayor.eu/en/a/view/local-governments-take-the-lead-in-fight-to-achieve-a-climate-neutral-clean-and-healthy-europe-11543

Avrupa yerel yönetimleri, iklim açısından nötr, temiz ve sağlıklı bir Avrupa’ya ulaşma mücadelesinde başı çekiyor. Avrupa’nın iklim nötr kıta olma yarışında kasabalar ve kentler liderliği ele geçirdi. Yeşil Şehir Anlaşması gibi girişimler sayesinde çevre yönetiminde bütüncül kentsel yaklaşımlar ve yaşam kalitesini yükseltecek çalışmalar başarı kazanıyor.

Cluj-Napoca (Romanya), Gdynia (Polonya) ve “2022 Avrupa Yeşil Başkenti” Grenoble (Fransa), temiz ve sağlıklı kentsel çevreler inşa etmek için bütünsel stratejileri birleştiren Yeşil Şehir Anlaşması’nın imzacıları arasında yer alıyor. AB Doğa Restorasyon Yasası, Sıfır Kirlilik Eylem Planı ve Avrupa Yeşil Mutabakatı’nın yakın zamanda yürürlüğe girmesiyle birlikte yerel, ulusal ve uluslararası politikacılar, çok yönlü bir yaklaşımın önemini fark ediyor.

Üç Avrupa Kentinin Planı

Cluj-Napoca Belediye Başkan Yardımcısı Emese Oláh, “Cluj-Napoca’nın şehir anlaşması ve AB misyonu tarafından belirlenen hedeflere ulaşmak için iddialı projeleri var,” diyor. Bu projeler arasında yeşil alanların %15 oranında genişletilmesi, 100.000 yeni ağaç dikilmesi ve mevcut toplu taşıma filosunun elektrikli araçlara dönüştürülmesi yer alıyor. Cluj-Napoca, sürdürülebilir ulaşım çözümlerine geçişi, daha yeşil, daha temiz ve daha yaşanabilir bir kentsel çevre yaratmanın anahtarı olarak görüyor. 2026 yılına kadar bisiklet yollarının ve toplu taşıma sisteminin de geliştirilmesi planlanıyor.

Çevre yönetimi, şehir planlaması ve iklim azaltımına bütüncül bir yaklaşım sadece Yeşil Şehir Anlaşması’nı imzalayanların değil, aynı zamanda kirlilikle mücadele etmek isteyen Avrupa kentlerinin de benimsediği yaklaşımlar. Gdynia Belediye Başkanı Wojciech Szczurek, “Yıllar geçtikçe, kentimizde yaşayanlar ve yerel yönetimler, kentimizdeki hava ve çevre kalitesini iyileştirmeye odaklandı. Her yıl, çevre dostu ısınma/ısıtma seçenekleri sunuyoruz. Gdynia’daki karbon ayak izini hesapladık. Kentimizin iklim kalitesini iyileştirmek için ısıtma sistemini ve karayolu taşımacılığını karbondan arındırmayı amaçlamalıyız,” dedi.

Kapsamlı iklim ve çevre çözümlerine öncülük eden kentlerin yanı sıra yerel yönetimler de bu sürecin bir parçası. Grenoble Belediye Başkanı Éric Piolle, “İklim değişikliği ve biyolojik çeşitlilik saldırıları Avrupa’da yoğunlaşırken kentlerin karşılaştığı en büyük zorluk, herkes için iyi ve sürdürülebilir yaşam. Bugün doğan çocuklar, 2040 yılında yetişkin olacaklar, bu çocukların kendilerini geliştirmesi gerekecek. Onların sürdürülebilir ve eşitlikçi bir kentte büyümesi önem taşıyor,” dedi.

Cluj-Napoca, Gdynia ve Grenoble gibi kentlerin yanı sıra birçok Avrupa belediye başkanı ve yerel yönetimleri, Yeşil Şehir Anlaşması, AB İklim-Nötr Misyonu gibi girişimlerin bir parçası olarak entegre iklim/çevre çalışmalarıyla daha yeşil ve temiz bir geleceğe liderlik ediyor. Bu çalışmalar, “Akıllı Şehirler” ve “ICLEI Europe” gibi sürdürülebilir ağlarla destekleniyor. Diğer kentler ve paydaşlar, çalışmaları ve gelişmeleri takip ediyor.

SOFYA, BULGARİSTAN

https://www.themayor.eu/en/a/view/sofia-launches-drones-against-air-pollution-11477

Hava Kirliliğine Çözüm: İnsansız Hava Araçları

Bulgaristan’ın başkenti Sofya’daki yetkililer, yeni bir pilot proje duyurdu ve insansız hava araçlarıyla hava kalitesini izlemeyi planladıklarını açıkladı. İnsansız hava araçları (drone’lar), özellikle hava kirliliğinin yoğun olduğu bölgeleri tespit etmek için belirli alanlar üzerinde uçacak. Uygulama, yerel yetkililerin bu bölgelerde uygulanacak projeleri (trafik düzenlemesi, yeşil duvarlar vb.) planlamasına yardımcı olacak. Belediye, proje için uçuşları gerçekleştirmek, ekolojik izleme ve analizler yapmak amacıyla Sofya Üniversitesi’yle işbirliği yaptı. İnsansız hava araçları, hava kirliliğinin yoğun olduğu dokuz bölgeyi incelemeye başlayacak, daha sonra diğer bölgelere geçecek. Araçlar, hassas fotogrametrik ve temel hava kalitesi göstergelerini kaydetmek için termal kameralarla birleştirilmiş sensörlerle donatıldı. Sofya Üniversitesi öğretim üyesi Steliyan Dimitrov’a göre bu, daha küçük alanların analiz edilmesini ve kirliliğin tam olarak belirlenmesini sağlayacak. Uygulama, kış mevsiminde kentin coğrafyasının ve kentsel peyzajın atmosferle nasıl etkileşime girdiği konusunda araştırmacılara ipuçları verecek. Belediye, hava kalitesini iyileştirmek için kentsel alanların kenarında 33 dönümlük (86.000 ağaç) yeni bir orman oluşturmayı hedefliyor. Ayrıca kömür/odun sobalarının ve şöminelerin daha az emisyonlu hafif pelet seçenekleriyle değiştirilmesini sağlayacak bir program hazırlanıyor.

BELÇİKA

https://www.themayor.eu/en/a/view/liege-airport-will-tax-noisy-airplanes-and-night-flights-10699

Liège Havalimanı, gürültülü uçakları ve gece uçuşlarını vergilendirecek. Liège Havalimanı’ndaki yetkililer, yerel halka fayda sağlayacak kapsamlı bir gürültü kirliliği önleme programı başlatacaklarını duyurdu. Havalimanı, gürültü kirliliğini önlemek için uçaklara ek vergiler getirmek istiyor. Vergilendirmenin amacı, uçak veya uçuş operatörlerini cezalandırmak değil, gündüz seyahatlerini ve daha az gürültülü uçakların kullanımını teşvik etmek.

“Kirleten Bedelini Öder” İlkesi

Havalimanının gürültü kirliliği politikası, belirli faaliyetleri yasaklamak yerine havayollarını için teşvik etmeyi hedefliyor. Liège Havalimanı’nda uçak yükleme mekanizması yalnızca uçak başına tonaj için geçerli. Havalimanı, ağırlıklı olarak yük uçuşlarına hizmet veriyor. Liège Havalimanı CEO’su Laurent Jossart, havalimanı bölgesindeki yaşam kalitesini iyileştirmeye kararlı olduklarını belirtti.

VİLNİUS, LİTVANYA

https://www.themayor.eu/en/a/view/vilnius-gets-more-precise-about-air-quality-with-online-pollen-map-10436

Vilnius Belediyesi, kentin hem hava kalitesini hem de zararlı polen konsantrasyonlarını gösteren, gerçek zamanlı, etkileşimli ve çevrimiçi harita hazırladı. Vilnius’ta hayata geçirilen “Akıllı Şehir Akciğerleri Projesi”, kentin 34 yerine kurulan sensörler sayesinde hava kirliliğini ve kalite verilerini sürekli güncelliyor. Kent sakinleri şimdiye kadar kentlerindeki günlük ve yıllık hava kirliliği verilerini öğrenebiliyorlardı. Proje sayesinde veriler detaylandırıldı.

Kentteki hava kirliliğini ve polen konsantrasyon yükünü gerçek zamanlı izlemek için 2019 yılında etkileşimli harita oluşturmak için belediye yetkilileri çalışmalara başladı. Projenin amacı sadece kentin hava kalitesi hakkında bilgi vermek değil, aynı zamanda hava kirliliği verilerini analiz ederek daha sağlıklı bir çevre yaratmak. Çevresel veri uzmanına göre oluşturulan interaktif hava kirliliği haritası, süreklilik arz eden bir proje. Bu haritayla polen dinamiklerinin tahmin edilmesi de planlanıyor. Gelişmiş yapay zekâ algoritmaları, birkaç gün boyunca polen konsantrasyonlarının doğru tahmin edilmesini sağlayacak. Birçok parametre, kentsel çevrenin nasıl değişeceğini bilmeyi mümkün kılacak, bu da riskleri yönetmeyi ve krizlerden kaçınmayı kolaylaştıracak.


Önerilen Haberler