"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Erdem Gül: “Çevre bilinci oluşturacak etkinlikler düzenledik”

  • 3 Temmuz 2023
Başkan Erdem Gül, Adalar Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Adalar, özel konumu, kendine özgü doğal dokusu, tarihî eserleri, kültürel kimliğiyle yerli ve yabancı turistlerin yoğun ilgi gösterdiği, özellikle yaz aylarında iç turizme ev sahipliği yapan turistik bir ilçedir. Doğası, zengin tarihi ve kültürel zenginliğiyle öne çıkan ilçemizin %55’i ormanlarla kaplıdır. Marmara Denizi ve Adalar, 5 Kasım 2021 tarihinde Resmî Gazete’de yayımlanan Cumhurbaşkanı Kararı’na göre “Özel Çevre Koruma Bölgesi” ilan edilmiştir. Böylesi özel bir konumdaki ilçemiz için İstanbul Büyükşehir Belediyesi’yle, vatandaşlarla, sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışıyoruz. Adalar sit alanı olduğu için kentlerdeki gibi büyük çaplı çevre kirliliğine maruz kalmıyoruz. Ancak yaz aylarında ziyaretçi yoğunluğunun neden olduğu çöpler bizi zorluyor. Adalar halkı, yılın belli dönemlerinde, özellikle bayram tatilleri sonrasında gönüllü ekipler kuruyor, çevre temizliğine destek oluyor. Çevreyi temizlemek, doğayı korumak sadece belediyelerin işi değil, hepimizin sorumluluğu. Bilinçli toplum, bilinçli yerel yönetimler, bilinçli çevre politikalarıyla çevre sorunlarını çözebiliriz.

Geri dönüşüme önem veriyoruz, atıkları ayrıştırıyoruz. Zehirli atıkların doğaya bırakılmaması için mücadele ettik, bu kapsamda belediyemizin meclisinde kararlar aldık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından yürütülen “Sıfır Atık Projesi” kapsamında atıkların doğaya verdiği zararı en aza indirmek amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Plastik atık kirliliğine dikkat çekmek ve bez çanta kullanımını teşvik etmek amacıyla “Ada Poşet İstemiyor” temalı bez çantaları her yıl vatandaşlara dağıtıyoruz. Doğal Hayatı Koruma Vakfı’yla (WWF-Türkiye) birlikte 2019 yılından bu yana Plastik Atıksız Adalar Projesi’ni yürütüyoruz. WWF-Türkiye’ye ait “Blue Panda Teknesi”, proje kapsamında ülkemizdeki plastik kirliliğinin azalmasına vesile olmak amacıyla Adalar’da konakladı, vatandaşların ziyaretine açıldı. TURMEPA-Deniz Temiz Derneği işbirliğiyle kıyı ve deniz kirliliği hakkında bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz, çevre temizlik etkinlikleri düzenliyoruz.  

Büyükada, Heybeliada, Burgazada, Kınalıada ve Sedef Adası’nın birbirinden bağımsız olması temizlik çalışmalarını zorlaştırıyor. Özellikle yaz aylarında kirliliğin önüne geçmek için temizlik çalışmalarını yoğunlaştırıyoruz, iskelelerde ve orman girişlerinde önlemler alıyoruz, vatandaşları uyarıyoruz. Belediyemizin ilgili birimleri de rutin denetimlerini sürdürüyor. Kıyı şeridindeki restoran ve kafeteryaları zararlı atıklara karşı bilgilendiriyoruz, baca temizliğinin önemi ve baca yangınları konusunda bilinçlendirme çalışmaları yapıyoruz. Belediyemizin sosyal medya hesapları aracılığıyla vatandaşları bilgilendiriyoruz. Çevre bilinci oluşturmak için etkinlikler (sergiler, tiyatro oyunları vb.) düzenliyoruz. Gelecek nesillere yaşanabilir, sağlıklı, temiz ve yeşil bir dünya bırakmak için farkındalık yaratacak, toplumsal duyarlılığı artıracak etkinlikler düzenlemeye, çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler