Gökhan Yüksel: “Çevre gönüllüleriyle işbirliği yaptık”

• 3 Temmuz 2023
Başkan Gökhan Yüksel, Kartal Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Atık yönetimi çalışmaları kapsamında 2021 yılında “Sıfır Atık Belgesi” aldık. İlçemizin 20 mahallesine yedili mobil atık getirme merkezi yerleştirdik. İlçe genelinde ambalaj atıklarını, bitkisel atık yağları, atık pilleri, elektrikli ve elektronik atıkları, tekstil atıklarını topluyoruz. 2019-2023 yılları arasında 23.541 ton ambalaj atığı, 550.443 kilogram bitkisel atık yağ, 6.387 kilogram atık pil, 29.554 kilogram elektronik atık, 823.813 kilogram atık lastik, 715.443 kilogram tekstil atığı topladık.
Denetim faaliyetlerini sürdürdük. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü, 2872 sayılı Çevre Kanunu’nun 12. maddesiyle Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi Yönetmeliği’nin 29. maddesine göre belediyemize yetki devri yaptı. 2019-2023 yılları arasında  gürültü kirliliğine ilişkin şikâyetler üzerine 740 planlı denetim yaptık, rapor hazırladık. “Gürültü Denetimleri Raporu”, Kartal Kaymakamlığı’na, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’ne periyodik olarak gönderildi. Bitkisel atık yağlarla ilgili 427 işletmeyi, ambalaj atığıyla ilgili 579 işletmeyi denetledik, işletmelere tebligat gönderdik. 154 elektronik atık üreticisine ve ömrünü tamamlamış lastiklerle ilgili 30 işletmeye tebligat gönderdik. Baca gazı ve emisyon kirletici uygulamalarla ilgili 555 işletmeyi denetledik, gerekli işlemleri yaptık. 2872 sayılı Çevre Kanunu ve Atık Yönetimi Yönetmeliği kapsamında 1.364 yapı/site yıkılmadan önce tehlikeli/tehlikesiz atıkları denetledik, 113 yapıda asbest olduğunu tespit ettik, 1.160 kilogram asbestli atığı bertaraf ettik.

Projeler hazırladık, eğitimler düzenledik. Çevre gönüllüleriyle işbirliği yaptık, sitelerde, okullarda, kamu kurum ve kuruluşlarında eğitim/bilgilendirme çalışmaları (ambalaj atıkları, atık piller, bitkisel atık yağlar, elektronik atıklar, enerji verimliliği, deniz kirliliği vb.) gerçekleştirdik. 2019 yılından bu yana 13.437 kişiye eğitim verdik. Ambalaj atıkları yönetim planı kapsamında 20 mahallede bilgilendirme çalışması yaptık. Organik gübrenin önemini vurgulamak için solucan gübresi üretiminin yaygınlaştırılmasını sağlamak amacıyla proje hazırladık, 3.087 kişiyi bilgilendirdik, 208 kişiye Kaliforniya solucanı verdik. Çevre Haftası, Dünya Su Günü, Atık Azaltım Haftası gibi önemli günlerde etkinlikler, çevre farkındalığını artıracak aktiviteler, atölyeler, yarışmalar, geziler düzenledik, temizlik çalışmaları yaptık (sahil temizliği, deniz dip temizliği, orman temizliği vb.), sergiler açtık. “7’den 70’e Atığını Getir, Kitabını Götür” projesi kapsamında ambalaj atığı getiren vatandaşlara kitap hediye ettik. Ülke genelinde okullara ve ihtiyaç sahiplerine 1.300 kitap gönderdik. “AB Ufuk 2020” kapsamında  “Cırc-Pack-Plastik Ambalaj Değer Zincirinde Geri Kazanıma Dayanan Ekonominin Oluşturulması” projesine belediye statüsünde proje paydaşı olarak katıldık.

Önümüzdeki dönemde atık yönetiminde ikili toplama sistemine geçmeyi hedefliyoruz. Atık getirme merkezi için Milli Emlak Dairesi Başkanlığı’ndan yer talebinde bulunduk. Bu talebimiz karşılandığında planladığımız atık getirme merkezi için çalışmalara başlayacağız. Karbon salımını azaltmaya yönelik eğitim, bilgilendirme, denetim çalışmalarımıza ve projelerimize devam edeceğiz.