YÜKLENİYOR
Başkan Mehmet Fatih Atay, Efeler Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Efeler Belediye Başkanı olmadan önce de çevreyi ve doğayı korumaya yönelik birçok çalışmanın içinde bulundum. Hukukçu olmam sebebiyle çevre hakları, ekosistemin korunmasına ilişkin haklarla özel olarak ilgilendim. Aydın Çevre Koruma Platformu (AYÇEP) gibi sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğimiz, sivil toplum kuruluşlarına desteğimiz hâlâ devam ediyor. Göreve geldiğimizde, jeotermal enerji santrallerinin tahripkâr üretimi Aydın’ı, özellikle Efeler’i ciddi anlamda tehdit ediyordu. Yerleşim yerlerine ve tarım arazilerine kurulan jeotermal enerji santralleri hem insan sağlığına hem bölgenin verimli arazilerine hem de yöresel ürünlere zarar verdi. Göreve geldikten sonra yetki alanımız kapsamında yeni jeotermal enerji santrallerinin kurulmasına izin vermedik. Havası, suyu, toprağı için bu santrallerle mücadele eden yöre halkının yanında olduk. Mücadelemizi yasal zeminde sürdürdük. Kızılcaköy ve Yılmazköy Mahalleleri, jeotermal enerji santrallerinin sebep olduğu kötü yaşam koşullarına maruz bırakıldı. Buna rağmen bölge halkının haykırışları dikkate alınmadı. Bölgeye yeni jeotermal enerji santralleri yapıldı. Bu projelere olumlu raporlar (ÇED) verildi. Bu rapora karşı açtığımız iptal davasını kazandık. Kararın iptali için temyize gittiler, onu da kazandık. Örnek olacak yerel yönetim-halk dayanışmasıyla hukuk zaferi kazandık. jeotermal enerji santrallerinin havaya saldığı hidrojen sülfür gazı belli miktarın üzerine çıkınca canlı ve çevre sağlığını etkiliyor. Bu gazın salım miktarının vatandaşlara açıklanması için çağrıda bulunduk. Çağrımıza cevap gelmedi. Biz de cihazı temin ettik ve internet sitemiz üzerinden günü gününe verileri paylaşmaya başladık. Yöre halkıyla birlikte tehlikeyi bertaraf ettik.
“Daha Temiz Bir Efeler İçin Geri Dönüşümü Seçin” adlı projeyi geliştirdik, Türkiye Belediyeler Birliği’nin düzenlediği yarışmada 231 belediye arasında en iyi 30 belediyeden biri olduk, başarı ödülü aldık. Projemiz kapsamında ilçemizin 10 mahallesine güneş enerjili, yedili mobil atık getirme merkezi, mahalle muhtarlıklarına da ikili atık getirme kutusu yerleştirdik. Bu sayede atıkların toplanmasını ve yerinde ayrıştırılmasını sağlıyoruz. Ekiplerimiz, aylık ortalama 100-110 ton geri dönüştürülebilir atık topluyor. Bu merkezlerle birlikte geri dönüştürülebilir atık miktarını %15 oranında artırmayı ve katı atık miktarını azaltmayı planlıyoruz. İlçe sakinlerini bilinçlendirmek için mahallelerde muhtarların başkanlık ettiği çevre meclisleri kuracağız, meclis üyelerinin mahalle sakinleriyle gerçekleştirdiği görüşmelerde sorunlar ve talepler dinlenecek, muhtarlarla birlikte raporlanacak. Katılımı artırmak için mahalle sakinleriyle anketler yapacağız. Çocukları da projeye dahil ediyoruz. Düzenlediğimiz şiir ve kompozisyon yarışmasında başarılı olan çocukları ödüllendirdik, yarışmaya katılan çocukların eserlerini bir kitapta topladık, belediyemizin kültür yayınlarından çıkardık.
Çevreyi koruma konusunda gelecek nesillerin farkındalık kazanmasını ve bilinçlenmesini önemsiyoruz. Okullarda geri dönüşümle ilgili eğitimler veriyoruz. Atık pil toplama kampanyasıyla toplanan pillerin kilogramı başına çocuklara futbol, voleybol, basketbol topları ve robotik sistem setleri hediye ediyoruz, onların motivasyonunu yükseltiyoruz. Doğa, gelecek nesillere mirasımız olacak. Bu mirasın emin ellerde olması için çocukların duyarlı olması ve bilinçlendirilmesi gerekiyor. Bu nedenle çevreyi korumaya yönelik projelerimize devam edeceğiz.