"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Muhammet Tokat: “Atık getirme merkezi kurduk”

  • 3 Temmuz 2023
Başkan Muhammet Tokat, Milas Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Bilinçli, çevreyi ve doğayı koruyan bir belediyeyiz. Yaşamımızı sürdürdüğümüz, bir parçası olduğumuz çevreyi ve doğayı korumak çok önemli. Çevre bilinci oluşturmak, bu konuda farkındalık yaratmak için çalışmalar yapıyoruz. Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü, bu kapsamda çalışmalarına devam ediyor.

İlçe genelinde belli noktalara atık toplama kutuları yerleştirdik. Ambalaj atıklarını kaynağında ayrı topluyoruz, lisanslı tesislere gönderiyoruz, bu atıkların geri dönüştürülmesini sağlıyoruz. Bu sayede hem çevreyi koruyoruz hem de kaynak israfının önüne geçiyoruz. Tekstil atıklarının ayrı toplanması için lisanslı bir firmayla sözleşme imzaladık, 150 noktaya kumbaralar yerleştirdik, toplanan tekstil atıklarının türüne ve kalitesine göre ayrıştırılmasını, tekrar hammadde olarak kullanılmasını sağladık. Diğer atıklar (bitkisel atık yağ, atık pil, atık ilaç vb.) için çeşitli noktalara toplama kutuları yerleştirdik, bu atıkları da kaynağında ayrı topladık. Atıkların geri dönüştürülmesine önem verdik. Geri dönüştürülemeyen atıkları da bertaraf işlemi için lisanslı firmalara teslim ettik.

İlçemizde pilot bölge olarak seçilen mahallelerde akıllı sistem-yerüstü çöp konteyneri uygulamasını başlattık. Yerüstü çöp konteynerlerine yerleştirilen sensörler aracılığıyla konteynerlerin doluluk oranı takip ediliyor, çevre kirliliğinin önüne geçiliyor, akaryakıt ve personel giderlerinde tasarruf sağlanıyor.

Atık getirme merkezi kurduk, evsel atıkların bu merkezde toplanmasını sağladık. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği İl Müdürlüğü’nden gerekli izinleri alarak hizmete sunduğumuz Atık Getirme Merkezi’nde 14 tür atık toplanabiliyor. Sıfır atık bilincini geliştirmek amacıyla mobil atık getirme merkezini de hizmete sunduk. Atıkları (kâğıt, metal, plastik, cam, bitkisel atık yağ, atık pil vb.) kaynağında ayrı toplayarak geri dönüşüme katkıda bulunduk. Belediyemizin Temizlik İşleri Müdürlüğü, 30 Mart-2 Nisan 2023 tarihleri arasında düzenlenen Milas Tarım Fuarı kapsamında stant açtı. Fuarı ziyaret edenleri sıfır atık, geri dönüşüm ve atık toplama hakkında bilgilendirdik.

Önümüzdeki dönemde sıfır atık, geri dönüşüm ve iklim değişikliği odaklı projeler üretmeye devam edeceğiz. Çevre duyarlılığını ve geri dönüşüm bilincini geliştirmek amacıyla yeni projeler hazırlayacağız.


Önerilen Haberler