Semih Esen: “Atık toplama sistemini geliştirdik”

• 3 Temmuz 2023
Başkan Semih Esen, Konyaaltı Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, “Sürdürülebilir Atık Yönetimi Projesi” kapsamında 2019 yılından bu yana geri dönüştürülebilir atıkları, evsel atıklardan ayrı toplayarak çevreye ve ekonomiye katkıda bulunuyor. Dört yıllık süreçte atık toplama sistemini geliştirdik, sisteme 3.365 ekipman ekledik, atık toplama ekipmanı bulunan site sayısını 435’e yükselttik, zincir marketlere yerleştirilen ekipman sayısını 230’a, atık toplama araç sayısını da 10’a çıkardık. Sıfır atık uygulamaları kapsamında ambalaj atıklarını, bitkisel atık yağları, elektrikli ve elektronik atıkları, pil ve tekstil atıklarını, atık lastikleri ve ilaçları kaynağında ayrı topluyoruz. 2021 yılından bu yana ambalaj atıklarını belediyemizin araçları ve personeliyle topluyoruz. Park ve bahçe atıklarını bio briket yakıta dönüştürüyoruz. Bio biriket yakıtı sera üreticilerine ve konutlara ücretsiz dağıtıyoruz. Bu projeyle 2019 yılında “İdealkent Ödülü” aldık. Bio biriket yakıt üretimini her yıl artırıyoruz. 2021 yılında beş adet mobil atık getirme merkezini hizmete sunduk. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na başvuru yaptık, 2021 yılında “Temel Seviye Sıfır Atık Belgesi” aldık. Her yıl, Dünya Çevre Günü’nde etkinlikler düzenliyoruz, farkındalık çalışmaları gerçekleştiriyoruz. Uluslararası Sıfır Atık Günü’nde öğrencilerle birlikte çevre temizliği yapıyoruz. Yıl boyunca ilçe genelindeki okullarda, işletmelerde, sağlık kuruluşlarında eğitim ve bilinçlendirme çalışmalarına devam ediyoruz. Önümüzdeki dönemde de çevreyi korumaya yönelik çalışmalarımızı sürdüreceğiz, vatandaşlara çevre ve sıfır atık bilinci kazandıracağız.