"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: “Uluslararası çevreci kuruluşlara üye olduk”

  • 3 Temmuz 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve geldiğimiz günden bu yana belediyemize bağlı tüm kuruluşlarla birlikte doğayı koruyan politikaları ön planda tutan çalışmalar yapıyoruz. Dünya Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. Bu kapsamda iklim değişikliğine neden olan olumsuzlukları azaltmak, iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak için çalışıyoruz. İklim değişikliğiyle mücadeleye verdiğimiz önemi dünyaya da duyurmak amacıyla Akdeniz Kentler Birliği (MEDCITIES) ve Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler (ICLEI) gibi uluslararası kuruluşlara üye olduk.

Sürdürülebilir kalkınmaya duyarlı bir belediyecilik anlayışıyla belediyemizin tüm birimlerinde sıfır atık sistemi uyguluyoruz. Mersin genelinde faaliyet gösterdiğimiz yerleşkelerin ve hizmet birimlerinin karbon ayak izini hesapladık ve raporladık. Ulaşım hizmetlerini geliştirmek için filomuza eklediğimiz araçların 205’i, karbon salımının önüne geçen, doğalgazlı, çevre dostu CNG’li otobüslerden oluşuyor. Merkez ilçelerdeki 84 akıllı kavşak, günlük ortalama 7.900 litre yakıt tasarrufu sağlıyor, karbon salımını azaltıyor (günde 7 ton). Temiz çevre ve yeşil doğa için vatandaşlarla birlikte hareket edilmesi gerektiğine inanıyoruz. Fosil yakıt tüketimini azaltmak amacıyla son dört yılda 125 kilometre bisiklet yolu yaptık, bisiklet yolunu 277 kilometreye çıkaracağız. Mersin’de 51 noktada güneş enerjisiyle çalışan çevreci akıllı durak uygulamasıyla sürdürülebilir kalkınmaya katkıda bulunuyoruz. MESKİ bünyesinde çatı tipi güneş enerjisi santralleriyle ilgili projeyi hayata geçirdik, enerji kaynaklarını çeşitlendirdik, yenilenebilir enerji kullanarak çevre duyarlılığımızı ortaya koyduk. Güneş enerjisi santralleriyle biyogaz enerji santrallerinden bir yılda 65.939 hanenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak (toplam 9 milyon 890 bin kWh) enerji ürettik. Hafif raylı sistem için çalışmalarımıza devam ediyoruz, bu projemizle karbon salımını azaltmayı hedefliyoruz.

Çevre bilincine ve farkındalığına yönelik eğitimlerin çocukluk döneminde verilmesi gerektiğinin ne kadar önemli olduğunu biliyoruz. Bu nedenle anaokullarıyla ilkokullarda yaklaşık 32.000 öğrenciye eğitimler veriyoruz. MESKİ aracılığıyla suyun değeri, çevre kirliliği gibi konularda seminerler düzenliyoruz. Yakın zamanda Türkiye’de bir ilki gerçekleştireceğiz. İklim ve çevreyle ilgili deneysel/uygulamalı etkinliklerin yapılabileceği, ziyaretçilerin iklim ve çevre konusunda bilgi sahibi olacağı, Türkiye’nin en büyük planetaryumunun da yer alacağı İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni hizmete sunacağız. İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ndeki faaliyetlerden yılda yaklaşık 300.000 ziyaretçi faydalanabilecek.

Mersin genelinde katı atık aktarma istasyonlarına ve vahşi depolama yöntemine son verdik. Düzenli depolama sahalarında atıkların doğaya zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlıyoruz. Üç farklı katı atık bertaraf tesisinde toplam 72.000 hanenin ihtiyacını karşılayacak enerji üretiyoruz. Atıkların çevreye, yeraltı sularına, ormanlara ve doğal hayata zarar vermeden bertaraf edilmesini sağlayacak dördüncü tesisi de Bozyazı’da kurmaya başladık.

Gürültü haritası çıkardık. “Stratejik Gürültü Eylem Planı” hazırlayıp raporladık. Mersin’de iklim değişikliğinin olumsuz etkileriyle mücadele etmek, sera gazı emisyonlarını azaltmak ve kentimizin iklim değişikliğine uyum kapasitesini artırmak için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” çalışmalarını başlattık. Mersin’de sera gazı emisyonlarına ve iklim değişikliğine etki eden faktörlere ilişkin bilgileri topladık, sera gazı emisyon envanterini güncelledik. “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” da yakın zamanda tamamlanacak.

“Temiz Akdeniz İçin Ekosistem Tabanlı İzleme ve Yönetim Planı” kapsamında Susanoğlu ve Seyhan Nehri arasında kalan kıyı şeridinde toplam 15 istasyonda iki aylık periyotlarla kirliliğin kaynağını, miktarını ve çeşidini tespit etmek amacıyla denizden ve arıtma tesislerinden ölçüm yapıldı. MESKİ ve ODTÜ Deniz Bilimleri işbirliğiyle, yerinde ve laboratuvarda yürütülen bilimsel çalışma neticesinde deniz kirlilik haritası çıkardık. Haşereyle mücadele kapsamında tarımsal amaçlı kullanılan yaklaşık 49.500 adet havuza lepistes balıkları bıraktık.

ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında ilke edindiğimiz sürdürülebilir çevre anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. ISO 50001 Enerji Üretimi Sistemi’yle ilgili çalışmalara da başladık. Mersin’in daha dirençli, daha yaşanabilir bir kent olması için çevreyi korumaya yönelik projelerde üniversitelerle, kamu kurumlarıyla, sivil toplum kuruluşlarıyla işbirliğini sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler