"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Yılmaz Büyükerşen: “Katı atık dönüşüm tesisi açtık”

  • 3 Temmuz 2023
Başkan Yılmaz Büyükerşen, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi’nin çevreyi korumaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Çevre ve doğa bizim için çok önemli. Göreve geldiğimiz günden bu yana çevre sorunlarına çözüm üretecek çalışmalar yapmaya özen gösterdik. Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Dairesi Başkanlığı, “Yeşil Eylem Planı” hazırladı. Planın amacı, döngüsel ekonomiye katkıda bulunmak, kaynakların verimli kullanılmasını sağlamak, biyolojik çeşitliliği korumak ve kirliliği azaltmak. Plan, çeşitli politika alanlarından (temiz enerji, sürdürülebilir sanayi, inşaat ve renovasyon, tarladan sofraya, kirliliğin ortadan kaldırılması, sürdürülebilir ulaşım araçları, sürdürülebilir hareketlilik, ekosistemi koruyacak önlemler, biyoçeşitliliğin korunması) oluşuyor. UNDP’nin yürüttüğü “Climate Promise” projesi kapsamında yerel sera gazı envanteri hesaplama aracı hazırladık. Sera gazı salımını azaltmak ve iklim değişikliğinin etkilerine karşı kentimizin direncini artırmak için “Eskişehir Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırlamaya başladık. “Katı Atık Dönüşüm ve Enerji Üretim Tesisi” kurduk, kentimizdeki çöp sorununu çözdük, tesis sayesinde elektrik enerjisi üretmeye başladık. Tesis tam kapasiteyle çalıştığında 95.000 hanenin elektrik enerjisi ihtiyacını karşılıyor. “İnşaat ve Yıkıntı Atıkları Geri Kazanım Tesisi” kurduk.


Kentimizin enerji ihtiyacının mümkün olduğunca yenilenebilir enerji kaynaklarıyla karşılanması için araştırma ve çalışmalar yaptık, yenilenebilir enerji projelerini hayata geçirdik. 999 kWh şebeke bağlantılı lisanssız fotovoltaik güneş enerjisi santrali kurduk. Santral, 2019-2023 yılları arasında 5.536.053 kWh enerji üretti. Belediyemize ait üç binanın çatısına (eski Makine İkmal ve Bakım Onarım Dairesi Başkanlığı, Halk Ekmek Fabrikası ve Batıkent İtfaiye Binası) güneş enerjisi santrali kurmak için onay aldık, gerekli başvuruları yaptık. Tramvay sistemi sayesinde 55 kilometrelik işletme hattında 47 tramvay aracıyla günde 125.000 yolcu taşıyoruz. Yılda 41 milyon yolcu taşıyan tramvay sistemi, özel araç, otobüs ve minibüs kullanımını azaltıyor, trafik sıkışıklığını önlüyor, trafik kaynaklı hava ve gürültü kirliliğini azaltıyor. Sürdürülebilir ve emisyonsuz ulaşım türlerinden bisikletli ulaşımı yaygınlaştırmayı hedefliyoruz. Kent merkezinde yolculukların yaklaşık %41’i yaya olarak yapılıyor. İlçelerde üreticilere ve çiftçilere küresel iklim değişikliği, sürecin tarıma etkileri hakkında eğitimler veriyoruz.

Bahsettiğim her projenin kendine özgü hikâyesi, ayrıntısı var. Bu projelerin hayata geçirilmesi, devam eden projelerin geliştirilmesi bütçe imkânlarına bağlı. Pandemi, ekonomik kriz, deprem felaketi nedeniyle projeler yavaş ilerleyebiliyor. Bütçe sorunlarını aşarak daha kapsamlı projeleri hayata geçirmek istiyoruz.


Önerilen Haberler