"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Murat Gerenli: “Bebeklerin gelişimine katkıda bulunmak istedik”

  • 31 Temmuz 2023
Lüleburgaz Belediye Başkanı Murat Gerenli Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Önce Anne Sütü, Önce Aşı Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

MURAT GERENLİ:
Günümüzde sosyal ve ekonomik refah seviyesi yükselmiş gibi görünüyor, ancak toplumun her kesimi eşit oranda imkânlardan yararlanamıyor. Toplumsal eşitsizliklere bağlı olarak dezavantajlı gruplar ortaya çıkıyor. Her bireyin ilk ve en önemli amacı, kendisinin ve ailesinin temel ihtiyaçlarını karşılamak. Hane içi geliri yoksulluk sınırının altında olan dezavantajlı aileler en temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanıyor. Bu durum, bebek sahibi olan aileler açısından göz ardı edilemeyecek bir boyuta ulaştı. Bebeklik döneminde (0-2 yaş) aşı, temel gıda, ek gıda ve bebek bezi ihtiyaçlarının karşılanması, bebeklerin fizyolojik ve psikososyal gelişimini doğrudan etkiliyor. Bebeklerinin temel ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan ihtiyaç sahibi aileler bebeklik döneminde yapılması gereken aşıları ihmal edebiliyor. Bu gerçekten hareketle 0-2 yaş arasında bebeği olan ihtiyaç sahibi ailelere 2022 yılı itibarıyla ek gıda ve bebek bezi desteği vermeye başladık. Anne sütü ve aşı kriterini ön planda tutarak projemizi başlattık. Bebeklerin gelişimine katkıda bulunmayı, aileleri ekonomik açıdan desteklemeyi hedefledik.

Ek gıda ve bebek bezi desteği, 2022 yılının Ocak ayında belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü tarafından hayata geçirildi. Proje, ihtiyaç sahibi bir ailenin bebeğinin yaklaşık 15 günlük ihtiyacını karşılamayı amaçlıyor, bu kapsamda ek gıda (200 gramlık dört kutu), bebek bezi (iki numara bebek bezi 180 adet, üç numara bebek bezi 150 adet, dört numara bebek bezi 120 adet, beş numara bebek bezi 90 adet, altı numara bebek bezi 60 adet), ilk altı ay anne sütünün önemini vurgulamak ve teşvik etmek amacıyla 0-6 ay arası bebeklere sadece bebek bezi, 6-24 ay arası bebeklere ek gıda ve bebek bezi desteği veriliyor.

Projeden yararlanmak isteyen ailelerin hane içi toplam geliri, belediyemizin mücavir alanında ikamet etmesi, bebeğin aşılarının eksiksiz yapılması gibi kriterler göz önünde bulunduruluyor. Ailelerin gerekli evraklar ve dilekçeyle birlikte Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’ne başvurması gerekiyor. Başvurunun ardından belediyemizin sosyal hizmet uzmanı aileleri ziyaret ediyor ve rapor hazırlıyor. Hazırlanan rapor, başvuru dosyasına ekleniyor, belediyemizin yetkilendirdiği Değerlendirme Kurulu’na sunuluyor. Değerlendirme Kurulu’nun kararına göre aileler projeden yararlanmaya başlıyor. Sosyal hizmet uzmanı, projeden yararlanmaya başlayan aileleri üç aylık periyotlarla ziyaret ediyor. Beyan edilen bilgilerin doğruluğu kontrol ediliyor, aksi bir durum tespit edilmedikçe ihtiyaç sahibi aile, bebeği 24 ayını tamamlayana kadar her ayın ikinci haftasında belediyemizin sosyal yardım dağıtım noktasına davet ediliyor, aylık ek gıda ve bebek bezleri imza karşılığında ailelere teslim ediliyor.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Lüleburgaz’a katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

MURAT GERENLİ:
Projemiz, belediyemizin Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlüğü’nde yüz yüze alınan başvurularla 2022 yılının Ocak ayında başladı. Başvuru sürecinde hanedeki birey sayısını, hanenin gelir durumunu, bebeğin aşı kartını gösteren belgeler isteniyor. Bu belgelerle başvuru yapan aileler, sosyal hizmet uzmanları tarafından ziyaret ediliyor, yapılan inceleme sonucunda rapor hazırlanıyor. Hazırlanan belgeleri Değerlendirme Kurulu değerlendiriyor, ihtiyaç sahibi aileleri belirliyor. Değerlendirme Kurulu’nun en önemli kriterleri arasında bebeklerin aşılarının eksiksiz olması ve ilk altı ayda anne sütünün devam etmesi yer alıyor. Projeden yararlanmaya hak kazanan, 0-6 ay arasında bebeği olan ailelere bez, 6-24 ay arasında bebeği olan ailelere hem bez hem de ek gıda desteği sağlandı, projenin ilk dört ayında ikamet adreslerine teslim edildi. Ailelere verilen desteğin daha etkin olması için ek gıdaları ve bezleri belediyemizin hizmet binasında ailelere teslim ediyoruz. Ayda bir kez olmak üzere bir bebeğin gelişim dönemine göre aylık kullanacağı bez sayısının yarısına karşılık gelecek bebek bezini ve ek gıda kullanmaya başlayan bebekler için dört kutu mama (iki gece, iki gündüz) desteği veriyoruz. Projemizin amacına ulaşıp ulaşmadığını anlamak için belli periyotlarla aileleri ziyaret ediyoruz. İhtiyaç sahibi ailelerin bebeklerinin iki yaşını doldurmasıyla birlikte inceleme yapıyoruz, ihtiyaç sahibi olmadığı tespit edilen ailelere verilen mama ve bez desteğini daha erken sonlandırabiliyoruz. İki yaşını dolduran bebeklerin ek gıda ve bez desteği sona eriyor. Projemize başvurular devam ediyor, 182 aileye ek gıda ve bez desteğinde bulunuyoruz.

Freud’dan Ellis’e kadar birçok kuramcının da hemfikir olduğu gibi bebeklik çağı, bireyin yetişkinliğini etkileyen en önemli dönemdir. Aileler, bebeğin esenliğinden ve sağlıklı gelişiminden sorumlu olsa da, bazen şartlar gereği aileler zorluk yaşayabiliyor. Projenin aşı ve anne sütü kriteri, bebeğin sağlıklı gelişimi açısından odlukça önemli. Proje sayesinde bebeklerin sağlığı konusunda ailelerin bilinçlenmesini, aşıların düzenli yapılmasını ve ilk altı ay anne sütünün devam ettirilmesini sağladık. Anne sütünün bebek gelişimindeki yeri yadsınamaz. Anne sütü, bebeğin güven duygusuna da etki ediyor. Güven duygusu, bebeklerin gelecekte sağlıklı ve özgüvenli bireyler olması için gerekli. Projemizdeki bez desteğiyle de bebeklerin hijyenik bir ortamda büyümesine yardımcı oluyoruz. Kalori hesabıyla verilen ek gıdalar, bebeklerin hem sağlıklı beslenmesini sağladı hem de gelişim sürecine katkıda bulundu. Proje, dezavantajlı ailelerin kaygılarını azalttı, aile birliğini devam ettirdi.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

MURAT GERENLİ:
Projenin finansmanı belediyemiz tarafından karşılanıyor. Proje ve ihale sürecinde herhangi bir zorlukla karşılaşmadık.


Önerilen Haberler