YÜKLENİYOR
Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Odunpazarı tarihî bölgesi, 2012 yılında UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi’ne girdi. Bu bölgede Kurşunlu Külliyesi de dahil olmak üzere Selçuklu, Osmanlı ve cumhuriyet dönemlerine ait birçok tarihî yapı bulunuyor. Tarihî konakları restore ederek müzelere, kütüphanelere ve sanat evlerine dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Odunpazarı’nda her yıl on binlerce turist tarafından ziyaret edilen müzeler arasında “Tayfun Talipoğlu Daktilo Müzesi”, “Ahşap Eserler Müzesi”, “Lületaşı Müzesi”, “Osman Yaşar Tanaçan Fotoğraf Müzesi”, “Cam Sanatları Merkezi”, “Şehrin Ateşi Seramik Galerisi”, “Yeşil Efendi Konağı”, “Atatürk ile Bir Gün Müzesi” ve “Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu Kırım Tatar Müzesi” yer alıyor. Kurtuluş Savaşı döneminde Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün bir gece konakladığı tarihî konağı müzeye dönüştürdük. Yeşil Efendi Konağı’nı Atatürk ile Bir Gün Müzesi’ni ziyaret eden vatandaşlar, müzede döneme ait eşyaları görmenin yanı sıra artırılmış gerçeklik uygulamasını kullanarak Atatürk’le fotoğraf çektirebiliyor. Tarihî konakları kütüphaneye ve sanat merkezlerine dönüştürme çalışmalarımıza Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’yle Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi öncülük ediyor. Ataol Behramoğlu Kitaplığı ve Edebiyat Müzesi’nde, Ataol Behramoğlu’nun belediyeye bağışladığı kitapları, özel eşyaları, el yazması kitap taslakları ve Puşkin Ödülü, Doğan Avcıoğlu Kütüphanesi’nde ise, Avcıoğlu ve Doğan Yurdakul’un kitapları, el yazması kitap taslakları, özel eşyaları ve mektupları sergileniyor.
Turizmi geliştirmek ve bölgemize daha fazla sayıda turist çekmek için dördü uluslararası olmak üzere beş festival düzenliyoruz. Bu festivaller arasında “Uluslararası Ahşap Heykel Festivali”, “Uluslararası Cam Festivali”, “Uluslararası Eskişehir Odunpazarı Seramik Pişirim Teknikleri Çalıştayı”, “Ulusal Odunpazarı Lületaşı Festivali” ve “Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali” yer alıyor. Bu festivaller sayesinde ulusal/uluslararası arenada ün yapmış bilim insanlarını ve sanatçıları ağırlıyoruz, festivallerde yapılan eşsiz eserleri müzelerde ve sokaklarda sergiliyoruz. “Ahşap Eserler Müzesi” ve “Şehrin Ateşi Seramik Galerisi” de festivallerde sanatçılar tarafından yapılan eserleri sergiliyor. “Odunpazarı Dinleme, Diyalog, Dayanışma (3D) Gençlik Festivali”, Eskişehir Avrupa Birliği Derneği işbirliğiyle düzenlendi. Festival, Uluslararası Demokrasi Festivalleri Derneği üyesi oldu. Bu üyelikle Türkiye, Danimarka, Finlandiya, İsveç, Estonya, Letonya, Litvanya, Birleşik Krallık, Norveç, Belçika ve Macaristan arasında yerini aldı.
Turizmi geliştirmek amacıyla ilçe esnafına İngilizce öğretiyoruz. Amacımız, ilçe esnafının bölgemize gelen yabancı turistlerle daha kolay iletişim kurmasını sağlamak. Odunpazarı’nı tarihin, bilimin, kültürün ve sanatın merkezi yapma hedefiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Tarihî konakları restore etmeye, ilçemize yeni müzeler, kütüphaneler, edebiyat müzeleri ve sanat merkezleri kazandırmaya devam edeceğiz.