YÜKLENİYOR
Başkan Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Kültürel miras, tarihsel süreçte sosyal, ekonomik ve siyasal gelişime ayna tutan, bir toplumun üyelerine ortak geçmişlerini anlatan, dayanışma ve birlik duygusunu güçlendiren bir hazinedir. Toplumu temellendiren kent hafızası, merkezî yönetimin ve yerel yönetimlerin halkın ihtiyaçlarına yönelik etkili çalışmalar yapmasını sağlamak için daima yol gösterici olmuştur. Bu anlayışla tarihî yapıları yeniliyoruz, sağlıklaştırma çalışmaları yapıyoruz. Geçmişe ışık tutan mekânları kentsel açıdan ele alıyoruz, uzmanların desteğiyle, bilimsel yöntemlerle restore ediyoruz, ortak akılla, katılımcılı ve şeffaf bir yönetim anlayışıyla kültürel mirası gelecek nesillere aktarmayı amaçlıyoruz. Bu amaç doğrultusunda Ankara Kalesi’nde yenileme çalışmaları yaptık, kaleyi yepyeni bir görünüme ve tarihî kimliğe kavuşturduk. İç Kale’de 1. ve 2. etap çalışmalarını tamamladık, 3. etap çalışmalarına devam ediyoruz. Proje kapsamında 70’i tescilli, 148’i tescilsiz toplam 218 konutun restorasyon çalışmaları da sürüyor.
Kentimizde hâlâ varlığını sürdüren Roma yapılarından biri, Ulus tarihî kent merkezinde yer alan Antik Roma Tiyatrosu’dur. “Roma Tiyatrosu ve Arkeopark Projesi’ kapsamında yapılan çalışmalarda Roma Dönemi’ne ait çok değerli bulgulara ulaşıldı. Arkeopark çalışması, klasik peyzaj tasarımının ötesinde. Antik Roma Tiyatrosu’nun özgün yapısını koruyarak restorasyon çalışmasını tamamlamayı, tiyatroyu açık alan müzesine dönüştürmeyi hedefliyoruz.
Atıl durumdaki 60 yıllık tarihî Ulus Anafartalar Belediye Çarşısı’nın dokusunu koruyarak iç-dış cephesinde ve çatısında çalışmalar yaptık, çarşıyı yeni bir görünüme kavuşturduk. Ankara’nın tarihî ve kültürel değerlerini yaşatmak için Ulus tarihî kent merkezindeki tescilli 11 çeşmede başlattığımız çalışmalar kapsamında dört çeşmenin restorasyonunu tamamladık. Merkez ve çevre ilçelerdeki tescilli türbe, çamaşırhane ve tarihî çeşmeleri aslına uygun şekilde özgün dokusunu koruyarak gün yüzüne çıkarmak için çalışmalarımıza devam ediyoruz.
Yıllardır ihmal edilen yapılardan biri de Ulus İşhanı’ydı. Bu yapıyı özgün mimarisine uygun olarak restore ettik, üniversite öğrencileri ve genç girişimcilerimiz için teknoloji merkezine dönüştürdük. Ankara turizmini canlandırmak ve kent tarihini tanıtmak amacıyla Ankara Kalesi ve Ulus çevresindeki tarihî merkezlere elektrikli hibrit araçla ücretsiz ring seferleri, çevre ilçelere de kent gezileri düzenliyoruz. Beypazarı’ndan Kızılcahamam’a, Şereflikoçhisar’dan Kalecik’e kadar tüm ilçelere düzenlediğimiz günübirlik gezilerle kentimizin turizm potansiyelini tanıtıyoruz.
Ankara’nın tarihini yansıtan eserleri korumak için yaptığımız restorasyon ve konservasyon çalışmaları kapsamında “Ankara Miras Şantiye Gezileri” düzenliyoruz. Kültür turizmini ekonomik açıdan da değerlendiriyoruz, bu bölgelerde yaşayan vatandaşlara katkıda bulunuyoruz. Çubuk 1 Barajı’nı koruyup, Atatürk’ün mirasına sahip çıkacağımıza dair söz vermiştik. Sözümüzü tuttuk. Tarihî baraj, dip çamuru temizliğiyle, kapsamlı bakım ve peyzaj çalışmasıyla yenilendi.
Ankara’yı Türkiye’nin öz değeri olarak görüyoruz. Kentimizin altyapısını, yollarını, yeşil alanlarını ve kırsal bölgelerini, toplumsal dayanışma odaklı projelerimizle, Ankara’nın tarihini yaşatacak çalışmalarımızla cumhuriyetin ikinci yüzyılına taşımayı hedefliyoruz.