Recep Gürkan: “Edirne’yi keşfetme programları hazırladık”

• 31 Temmuz 2023
Başkan Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Edirne, tarihî, kültürel ve doğal zenginlikleri, nehirleri, Bulgaristan ve Yunanistan’a açılan sınır kapıları, festivalleri, daha nice eşsiz güzellikleri, tarihî eserleriyle Türkiye sıralamasında birinci, dünya sıralamasında Floransa’dan sonra ikinci sırada yer almaktadır. Edirne hem Bulgaristan’a hem de Yunanistan’a sınırı olması nedeniyle Türkiye’nin AB’ye en yakın sınır kenti. Böylesi önemli bir kenti turizmde hak ettiği yere taşımak için göreve geldiğimiz 2014 yılında çalışmalara başladık. TÜRSAB’la birlikte Edirne’yi keşfetme programları hazırladık. Bu sayede 2 milyon turist sayısını 6 milyona çıkardık. Edirne, İstanbul ve Antalya’dan sonra en fazla sayıda turisti ağırlayan üçüncü kent. Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği, Trakya Bölge Temsil Kurulu’nun Edirne İrtibat ve Denetim Merkezi’ni de Edirne’ye kazandırdık. TÜRSAB’la işbirliği protokolü imzaladık. TÜRSAB ve turizm acenteleri işbirliğini sürdürmeye kararlıyız. Turistlerin çoğu acentelerin sayesinde Edirne’ye geliyor. 2020 yılında Turizm Restoran Yatırımcıları ve Gastronomi İşletmeleri Derneği’yle işbirliği yaptık, derneğin yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Edirne’nin turizm değerlerini, kültürünü, doğasını, sosyal yaşamını ve gastronomisini keşfettik.

Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camii, Edirne’nin incisi. Selimiye Camii’ne yakışır bir meydan yapmak için çalışmalara başladık. Selimiye Camii ve Külliyesi Rekreasyon Projesi’ni tamamladık. Bulgaristan’la ilişkilerimiz iyi. Bulgaristan’dan yüzlerce misafir her gün kentimize geliyor, alışveriş yapıyor, kentimizin ekonomisine katkıda bulunuyor. Bulgaristan’la ilişkilerimizi AB projeleriyle destekliyoruz. “Edirne ve Nessebar’ın Tarihî, Kültürel ve Turistik Hazinelerinin Tanıtılması” adlı projeye kapsamında kentimize sekiz iç mekân, sekiz dış mekân kiosk kazandırdık. 8.300 yıllık tarihiyle kentimizin tarihini geleceğe taşıyan Edirne Kent Müzesi de kentimizin turizmine katkıda bulunuyor. Edirne Kent Müzesi sayesinde turistlere kentimizi tanıtıyoruz ve “Geleceğin Rehberleri” adlı çalışmamızla geleceğin rehberlerini yetiştiriyoruz. Edirne’ye gelen turistlere İngilizce ve Bulgarca bilen “turizm zabıtaları” hizmet veriyor. Yerli ve yabancı turistlerin yaşadığı sorunları çözmek amacıyla profesyonel hizmet veren turizm zabıtaları, elektrikli bisikletleriyle kent genelinde denetim yapıyor. Ayrıca 29 farklı turizm rotasını tanıtmak için broşürler (basılı ve elektronik) hazırladık, farklı ülkelerden gelen ziyaretçilerimiz için broşürleri Türkçe, İngilizce, Bulgarca ve Rusça dillerinde bastık. Broşürler, Turizm Enformasyon Bürosu’ndan temin edilebiliyor. Kültür alanında yaptığımız çalışmalarla da Edirne’nin turizmini destekliyoruz. “Edirne Yahudi Yemekleri” adlı kitapla önemli bir çalışmaya imza attık. Türkçe, İngilizce, Ladino ve İbranice dillerinde yayımladığımız “Edirne Yahudi Yemekleri” adlı kitap, Gourmand World Cookbook Awards 2022’de dünya birincisi seçildi. “Edirne Sünnet Şenlikleri ve Mutfağı” adlı kitap da önemli çalışmalarımızdan biri. Turizme yönelik çalışmalarımıza aynı disiplinle devam edeceğiz, 2014 yılında verdiğimiz 10 milyon turist sözünü yerine getireceğiz.