"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şükrü Genç: “Sarıyer’i uluslararası platformlarda tanıttık”

  • 31 Temmuz 2023
Başkan Şükrü Genç, Sarıyer Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Sarıyer, tarım alanları, tarihî yapıları ve semtleriyle turizm potansiyeli taşıyor. “Sarıyer Kalkınma Eylem Planı” hazırladık ve hayata geçirdik. Plan kapsamında tarım, balıkçılık ve turizm gibi ilçemizin potansiyeliyle uyumlu sektörlere odaklanıyoruz. Çalıştaylar düzenleyerek ilçemizin turizm potansiyelini ortaya çıkarmayı ve ekonomisini canlandırmayı amaçlıyoruz. Planı hazırlarken Sarıyer’in turizm fırsatlarını belirlemek için SWOT analizi yaptık. Sayfiye kasabası kültürü, 10 üniversiteye ev sahipliği yapması, doğal ve tarihî değerleri, turistik bir ilçe olması, farklı kültürlerin ve inanç gruplarının bir arada yaşamasına imkân tanıması, yerel ekonomisinin güçlü olması, yaptığımız analizin en önemli sonuçları.

Düzenlediğimiz festivaller ve şenlikler turizm açısından önem taşıyor. Sanat ve turizm, toplumlar arasındaki iletişimin vazgeçilmez unsurları. “TiyatrOda Festivali”, “Çevre ve Sanat Günleri”, “Balık Ekmek Şenliği” ve “Sarıyer Edebiyat Günleri” gibi etkinliklerle vatandaşları ilçemizde ağırlıyoruz. “TiyatrOda Festivali” sayesinde birbirinden değerli ustalara ve oyunlara ev sahipliği yapıyoruz. Sadece Sarıyerliler değil, yüzlerce İstanbullu modern tiyatro salonlarını dolduruyor. Bu festivaller, sanat ve sanatseverler arasında diyalog kurulmasını sağlıyor, kültürel ve sanatsal mirasın canlanmasına katkıda bulunuyor. İlçemizde balıkçılık yaygın. Sarıyerliler için balık çok kıymetli. “Sağlık İçin Balık Ekmek” sloganıyla şenlik düzenliyoruz, tonlarca balık pişiriyoruz ve misafirlerimize ikram ediyoruz. Şenlik, yoğun ilgi görüyor. Özellikle hafta sonları ilçemize gelen misafirlerin balık yemesini sağlıyoruz.

“Çevre ve Sanat Günleri”, İstanbul’un en büyük ve en kapsamlı doğa etkinliklerinden biri oldu. Dünyanın ve Türkiye’nin önde gelen çevreci sivil toplum kuruluşlarının da desteğiyle düzenlediğimiz bu etkinlik, sergi, sempozyum, forum, atölye ve konserlerle zenginleşiyor. Bu etkinlikte, çevre aktivistleri, ressamlar, heykeltıraşlar, öğrenciler ve çevre gönüllüleri bir araya geliyor. Her yıl Kilyos sahilinde çok sayıda vatandaşı bu özel etkinlikte ağırlıyoruz. Bu tür etkinlikler Sarıyer turizmine katkıda bulunuyor, ilçemizin doğal güzelliklerini ve zengin kültürünü tanıtıyor.  “Sarıyer Edebiyat Günleri”, ilçemiz için çok önemli. Ülkemizin en önemli edebiyat etkinliklerinden birine ev sahipliği yapıyoruz. Kireçburnu sahilindeki Haydar Aliyev Parkı, bu etkinliğin merkezi. Sarıyer Edebiyat Günleri, Türkiye’nin dört bir yanından gelen konuklarıyla kültür festivaline dönüştü. Sarıyer Edebiyat Günleri’ni geliştirmek için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sarıyer Edebiyat Günleri, bu yıl 20-24 Eylül tarihleri arasında düzenlenecek.

Her yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, farklı ülkelerden ve kentlerden gelen çocukları ağırlıyoruz. Renkli yöresel kıyafetleri giyen yüzlerce çocuk, Sarıyer'in farklı noktalarında halk oyunları performansı sergiliyor. Yöresel Türk gecesi etkinlikleriyle çocuklara Türk gelenek ve göreneklerini tanıtıyoruz, onlara unutamayacakları bir hafta yaşatıyoruz. Bu tür etkinlikler, ilçemize gelen turistlerin de ilgisini çekiyor. 2015 yılında kurduğumuz Sarıyer Belediyesi Gösteri Sanatları Topluluğu’nu kurduk. Topluluk, Polonya’da düzenlenen Geleneğin Yüzleri Festivali’ndeki yarışmada 13 ülkeyi geride bırakarak birinci oldu. Bu sayede Sarıyer’in adını farklı ülkelerde duyurduk, ilçemizin kültürel mirasını uluslararası platformda tanıttık.

Önümüzdeki dönemde açık hava etkinlik alanlarını değerlendireceğiz, ilçemizi ön plana çıkaracak etkinlikler düzenleyeceğiz. Sarıyer’in simgesi hâline gelen lezzetleri (balık, börek, muhallebi vb.) tanıtacağız, gastronomi turları düzenleyeceğiz. Roman vatandaşların yaşadığı mahalleyi turistik mekâna dönüştüreceğiz ve Roman kültürünü tanıtacağız. İnanç turizmi kapsamında turlar düzenleyeceğiz. İlçemiz deniz kıyısında olduğu için tekne turlarıyla yalıları, tarihî yapıları tanıtacak kültür turları yapacağız. Ekoturizm yapılabilecek köyleri belirleyeceğiz, bu köylerde turizmi yaygınlaştıracağız. Eski yalıları ve köşkleri onaracağız, turizme kazandıracağız.


Önerilen Haberler