"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Vahap Seçer: “Bütüncül stratejilerle turizmde başarı kazanılır”

  • 31 Temmuz 2023
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin turizme yönelik hizmetlerini Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Turizm, ülkelerin ekonomisine ve istihdama katkıda bulunan en önemli sektördür, farklı inançtan ve kültürden insanları bir araya getirme, dostluk ve kardeşlik duygularını geliştirme misyonu da vardır. Mersin, turizm potansiyeliyle önemli bir konumda bulunuyor. Kentimiz, doğa harikası koylara, eşsiz güzellikte, tertemiz denize ve kumsala, mükemmel bir iklime, çok eski medeniyetlerden bugüne kadar gelen kültürel mirasa ve ev sahipliği yaptığı birçok semavi dinle ilgili önemli kalıntılara sahiptir.

Belediyemizin Kültür ve Sosyal İşler Dairesi Başkanlığı bünyesinde hizmet veren Turizm ve Tanıtım Şube Müdürlüğü’nün çalışmalarıyla son dört yılda kent turizmine katkıda bulunacak birçok önemli projeyi hayata geçirdik. Belediyemiz bünyesinde hizmet veren ve sahillerde bazı bölgeleri işleten Denizkızı Turizm A.Ş.’de düzenleme yaptık. Beşi mavi bayraklı olmak üzere toplam 12 plajla vatandaşlara hizmet veriyoruz. Bu plajlarımız: Limonlu, Töbank, Kocahasanlı, Zincirlikuyu, Ayaş-Kumkuyu (mavi bayrak), Ayaş-Yemişkumu, Ayaş-Sultanköy, Kızkalesi 1 ve 2 (mavi bayrak), Susanoğlu 1 ve 2 (mavi bayrak) ve Yapraklı Koy Plajı’dır. Her plajda engelli yürüyüş yolları, büfe, duş, tuvalet ve soyunma kabinleri yer alıyor. Ayrıca, Bakkal Mezitli, Bakkal Yenişehir, Bizden Kafe, Çankaya Kafe, Ekmek Arası Kafe, Kır Kahvesi, Limon Kafe, Survivor Kafe, Tarsusi Kafe, Yöreden Kafe, Denizden Kafe ve Tribün Kafe’de de vatandaşlara hizmet sunuyoruz.

Her yıl turizmin en değerli hazinesi denizlerin temizliğine önem veriyoruz. Deniz kirliliği konusunda farkındalığı artırmak amacıyla dalgıçlarla birlikte deniz dibi temizliği yapıyoruz. Kentimizin turizmini geliştirmek için ulusal/uluslararası etkinlikler düzenledik. Bu etkinlikler arasında “Uluslararası Tarsus Festivali”, “Mersin Gençlik Festivali”, “Mersin Edebiyat Festivali”, “Mut Ot Festivali”, “Köy Bizim Şenlik Bizim”, “Mersin Kent Orkestrası”, “Yaz Dostum Konserleri”, “Hoş Geldin Bahar Konserleri”, “Patifest”, 84 yetişkin sezon oyunu, 47 çocuk oyunu ve 860 konser, “Yüzde 100 Cumhuriyet-Yüzde 100 Spor”, “Uluslararası Mersin Maratonu”, “Tour Of Mersin Bisiklet Turu”, “15. Uluslararası Tarsus Yarı Maratonu”, “Caretta Bisiklet Festivali”, “Kleopatra Bisiklet Festivali”, “Uluslararası Satranç Turnuvası”, “Uluslararası Briç Festivali”, “Pro Beach Tour”, “Yamaç Paraşütü”, “Fındıkpınarı Futbol Turnuvası” yer alıyor. Bu etkinliklerin yanı sıra kent merkezinde ve ilçelerde Mersin’in tanıtımına katkıda bulunacak turizm projelerini hayata geçirdik, projelerimizin bir kısmı da devam ediyor.

Tarsus’taki gençlik kampı, yılın her döneminde yerli ve yabancı turistlerin uğrak noktası oluyor. Kampta, çocuklar ve yetişkinler için tasarlanmış alanlar yer alıyor. Bungalov evler, survivor oyun parkuru, kamp, kano, su fıskiyesi altında eğlence alanı, kuş gözlem evi, yapay tırmanma dağı, deniz bisikleti ve ailelerin piknik yapabileceği alanlar, vatandaşların ve turistlerin sosyal, kültürel ve sportif faaliyetlerde bulunmasına imkân tanıyor.

Arttırılmış sanal gerçeklik teknolojisini kullandığımız Antik Kent Mersin Tanıtım Merkezi de de Mersin’in tanıtımına katkıda bulunuyor. Tarihî ve kültürel varlıkları ön plana çıkarmak amacıyla yaptığımız çalışmalara 2019-2022 yılları arasında 1 milyon 70 bin TL tutarında bütçe ayırdık. 2019-2022 yılları arasında toplam 47 arkeolojik kazıyı ve yüzey araştırmalarını destekledik. 2023 yılı için 19 ayrı çalışma için toplam 1 milyon 460 bin TL’lik destekte bulunmayı planlıyoruz.

Yumuktepe Arkeopark’ı hizmete sunarak geçmişi 9.000 yıl öncesine dayanan Yumuktepe Höyüğü’nü yerli ve yabancı turistlerin ziyaret edebileceği bir destinasyon olarak turizme kazandırmayı hedefliyoruz. Kent genelinde yapılan kazılara ve yüzey araştırmalarına maddi destek veriyoruz.

Atatürk’ün kurduğu ve ilk hissedarı olduğu, Türkiye’nin ilk kooperatifi olma özelliği taşıyan Silifke Gazi Çiftliği’ni restore ettik. Çiftlikte, kooperatifçilik, gıda, satış ve pazarlama, dokuma gibi birbirinden farklı alanlarda eğitimler veriliyor ve kadın emeğini güçlendirmek amacıyla çalışmalar yapılıyor. Darısekisi Örnek Köy Projesi’yle doğa sporlarını ve doğal yaşamı ön plana çıkararak köy turizmini geliştiriyoruz. Karamancılar Konağı’nda restorasyon çalışmalarına devam ediyoruz. Kilikya Yolu Projesi’yle yaklaşık 500 kilometrelik, 30’a yakın parkuru kapsayan nitelikli rotalar oluşturmayı hedefliyoruz. Kentimizin tarihî ve turistik yerlerine, coğrafi işaretli ürünlerine ve gastronomik değerlerine ait bilgilerin yer aldığı “Mersin Turizm Haritası” hazırladık, What To Mersin Projesi’yle de dijital tabanlı turizm platformu oluşturmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.


Önerilen Haberler