"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Abdullah Özyiğit: “Enerji günleri etkinlikleriyle farkındalık yarattık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Abdullah Özyiğit, Yenişehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

2019 yılında göreve başladığımızda yönetim anlayışımızı altı temel ilke üzerine kurduk. Bu ilkelerden biri de ekolojiydi. Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. 2030 yılına kadar ilçemizde sera gazı emisyonunu en az %40 oranında azaltacağız, yenilenebilir enerji kaynaklarının daha fazla kullanılmasını sağlayacağız. Türkiye’de sözleşmeye imza atan ilk 23 belediye arasına girdik, Mersin’de ilk belediye olduk. Ayrıca Türkiye’de Başkanlar Sözleşmesi’nin 2020-2030 dönemi kriterlerine uyacağını taahhüt eden ilk belediyeyiz. 2050 yılına kadar sıfır emisyon için de imza attık. 3-6 yaş arasındaki çocuklara eğitim verdiğimiz Beceri Temelli Eğitim Merkezi’ni (BETEM) kendi enerjisini üretebilen çevre dostu binalara verilen LEED sertifikasına uygun olarak inşa ettik ve 2021 yılında hizmete açtık. Bu çalışma da Mersin’de bir ilk oldu. İnşaat firmalarını teşvik ettik, onlara da örnek olduk. Türkiye’de kendi enerjisini üretecek en büyük konut projesinin temeli Yenişehir’de atıldı. Daha sonra birçok bina LEED’e uygun olarak inşa edildi.
“Yenişehir Çevreci Halk Kart” projesini başlattık, kartları vatandaşlara dağıttık. Vatandaşların ayrıştırarak biriktirdiği atıkları ekiplerimiz türlerine göre tartarak topluyor. Bu atıkların karşılığında kartlara TL yüklüyoruz. Kartlara yüklenen tutar yerel esnaftan yapılacak alışverişte kullanılıyor. Atık toplama ve ayrıştırma tesisi açtık. Cam, plastik, pet şişe, kâğıt, karton, metal ve naylon atıkların toplanarak ayrıştırıldığı tesisin günlük atık işleme kapasitesi 10 ton. Organik atıklardan kompost üretiyoruz, tekstil atıklarını, elektronik atıkları ve bitkisel atık yağları da topluyoruz.
Enerji alanında da çalışmalarımız devam ediyor. Belediyemize ait altı binada güneş enerjisi santrali kurma çalışmalarını projelendirdik. Güneş enerjisi santrali projeleri için başvurular yaptık. Binalarımız tükettiği enerjiyi güneşten karşılayacak. “Enerjini Yenile, Şehrini Geleceğe Taşı” sloganıyla enerji verimliliğinin artırmak ve farkındalık yaratmak amacıyla “Enerji Günleri”, CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Sayın Ahmet Akın’ın konuşmacı olduğu panel ve çalıştay düzenledik. Bu etkinliklerin yanı sıra bilim ve deney atölyeleri, sergi, tiyatro ve enerji temalı oyunlar içeren etkinlik programıyla farkındalık yarattık.
ISO 50001 Enerji Yönetim Sistemi ve ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi belgelendirme çalışmalarını da başlattık. Faaliyetlerimizin uluslararası platformlarda kabul edilebilirliğini artırmayı hedefliyoruz. Belediyemize ait 10 binada enerji verimliliği etütleri yaptık, bu etütler çerçevesinde alınacak önlemleri belirledik. Belediyemiz ana hizmet binasıyla diğer hizmet binasında yenilenebilir enerji destekli 22 KW gücünde elektrikli şarj istasyonu kurduk.
Önümüzdeki dönemde sürdürülebilir enerji alanındaki çalışmalarımızı yaygınlaştırmayı planlıyoruz. Belediyemizin enerji ihtiyacının büyük bir kısmını yenilenebilir enerji kaynaklardan sağlamayı hedefliyoruz. Enerji verimliliğine yönelik projelerimizi çeşitlendirmeyi, karbon ayak izini daha da düşürerek sürdürülebilir bir geleceğe katkıda bulunmayı amaçlıyoruz.


Önerilen Haberler