"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Adil Kırgöz: “Jeotermal enerji kullanımını teşvik ettik”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Adil Kırgöz, Dikili Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Dünya ölçeğinde değerlendirildiğinde, nüfus artışı, yaşam standartlarının yükselmesi, aşırı tüketim nedeniyle fosil yakıtların enerji kaynağının tükenme riskiyle karşı karşıya kalacağı öngörülüyor. Yenilenebilir ve çevre dostu enerji kaynakları daha fazla tercih ediliyor. Son yıllarda jeotermal enerji de önem kazanmaya başladı. Dikili de önemli bir jeotermal alanda yer alıyor. Özellikle küresel bir krize dönüşen iklim değişikliğiyle mücadele sürecinde yenilenebilir enerji kaynakları ön plana çıktı, konutlarda, tarımda, sanayide ve seraların ısıtılmasında kullanılmaya başlandı.
Dikili-Bergama arasındaki Kaynarca da verimli jeotermal enerji potansiyeline sahip. Belediyemiz bünyesinde kurulan Dikili Jeotermal A.Ş. aracılığıyla 2008 yılından bu yana konutları ısıtıyoruz. 1.450 aktif abone, bu hizmetten yararlanıyor. Ayrıca okullara, kamu kurumlarına ve ibadethanelere de bu hizmeti sunuyoruz. Kaynarca ve Ilıca’da ısı merkezi var. 2019 yılında göreve başladığımızda jeotermal enerjinin iyileştirilmesi için adımlar attık. Kaynarca-Ilıca isale hattındaki 516 metrelik çelik boru hattını belediyemizin öz kaynaklarıyla yeniledik. Dağıtım hattı yaklaşık 1.200 binayı kapsıyor. Şu an 466 binaya ısı aktarımı yapılıyor. Abone sayısını artırmayı planlıyoruz.
Bölgemiz, coğrafi konumu ve ekolojik yapısı nedeniyle yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımı ve geliştirilmesi açısından dikkat çekiyor. İlçemize güneş enerjisi santrali kazandırmak için çalışmalara başladık, 28.000 metrekarelik alanda 1.4 MW’lık güneş enerjisi santrali kurmak amacıyla İller Bankası aracılığıyla Dünya Bankası’nın kredi listesine girdik. Krediler açıldığında protokol imzalanacak. Bu sayede projeye başlayacağız.


Önerilen Haberler