"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Aras: “Hizmet binalarının enerji envanterini çıkardık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Ahmet Aras, Bodrum Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Bodrum, yaşam kalitesinin yüksek olması sebebiyle pandemi sürecinde tercih edilen ilçeler arasındaydı. Bu süreçte ilçemizin yerleşik nüfusu 200.000’den yaklaşık 550.000’e yükseldi. Nüfus artışıyla birlikte havayı, doğayı, florayı korumaya yönelik çalışmalar yapmak gerekiyordu. Modern teknolojiden yararlanarak, çevreyi koruyacak etkin çalışmaları hayata geçirdik. Belediyemizin ilgili birimleri, enerji verimliliği uygulamaları, “Bilim Merkezi”, “Akıllı Ofis”, biyogaz tesisi, güneş enerjisi sistemi üzerine çalışmalarını sürdürüyor.

Biyodizel yakıt elde etmek ve ekonomiye katkıda bulunmak amacıyla Karaova bölgesinde 11 dekarlık alana kanola ekiyoruz. Bodrum’un sürdürülebilir, çevreye duyarlı ve kaynakları doğru kullanan bir ilçe olması hedefiyle Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. Sözleşme, kentsel planlamadan arazi kullanımına, yerel enerji kaynaklarından belediye yapılarının yenilenebilir enerjiyle donatılmasına kadar geniş bir alanı kapsıyor.

Bodrum’un referans enerji sistemi üzerine çalışıyoruz. Odak noktamız, referans enerji sistemi kavramının ne anlama geldiği. Enerjiyi nereden tedarik ettiğimiz de önemli bir konu. Enerji kaynaklarının türü de oldukça önemli. Bu doğrultuda enerji üretim ve tüketim yerlerini belirlemekteyiz. Temiz enerjiyi ne kadar üretebildiğimiz önem taşıyor. Temiz enerjinin payını ne kadar artırabildiğimizi değerlendireceğiz. Bu kapsamda yapılacak çalışmalar, uygulamalar ve alınacak önemler bile fark yaratacaktır. Elektrikli deniz araçları, denizde kullanılan benzinli ya da mazotlu teknelerin transformasyonu gibi çalışmalar da temiz enerjiye yönelik uygulamalar kapsamında değerlendirilebilir. 2030 yılına kadar bu çalışmaları tamamlamayı planlıyoruz.

Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, güneş enerjisinden yararlanmak amacıyla belediyemize ait pazaryerlerinde ve tarım arazilerinde keşif yaptı. Güneş enerjisinin verimli kullanılması amacıyla pazaryerlerinde (Turgutreis, Çırkan ve Bitez kapalı pazaryeri) projelerin hazırlanması için çalışmalar devam ediyor. 2024 yılının Ocak ayında gerekli iş ve işlemlerin yapılması planlanıyor. Belediyemize ait hizmet binalarında enerji verimliliğini sağlamak amacıyla binaların enerji envanterini çıkarıyoruz. Ortakent’teki hizmet binamızda çalışmalar sürüyor. Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü’nün hizmet binasında da aynı çalışmayı yapacağız.


Önerilen Haberler