"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ahmet Ataç: “Sürdürülebilir çevre politikalarına uyum sağladık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Ahmet Ataç, Tepebaşı Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Eskişehir’de temiz enerji kaynaklarına yönelik yaptığımız çalışmalar Türkiye’de ilk niteliğindedir, bu çalışmaların temeli 2019 yılından önceye dayanır. Türkiye’de elektrikli otobüsü ilk kullanan, güneş enerjisi santralleriyle enerji üreten ve çevreye katkıda bulunan bir belediyeyiz. Belediyemizin birçok binasına kurduğumuz güneş enerjisi santralleriyle sürdürülebilir çevre politikalarına uyum sağlıyoruz. Güneş enerjisi santrali kurduğumuz binalarda (belediyemizin ana hizmet binası, Melih Savaş Yaşam Köyü, Mustafa Kemal Atatürk Su Sporları Merkezi ve Sakintepe soğuk hava deposu) hem enerjiden tasarruf ediyoruz hem de karbon salımını azaltarak çevreyi koruyoruz. Güneş enerjisi santralleriyle bugüne kadar 2843,78 MW elektrik enerjisi ürettik, 2.030 ton karbon salımının önüne geçtik. Sakintepe soğuk hava deposuna yerleştirilen 270 adet panelle 95 ton karbon salımını engelledik. Üreticilerin emeğinin muhafaza edildiği merkeze kurulan GES sistemiyle tasarruf sağladık. Depo, BEBKA’nın Kırsalda Ekonomik Kalkınma Mali Destek Programı kapsamında “Sürdürülebilir Tarımsal Üretimde Kaynak Verimli Soğuk Hava Deposu” projesinden hibe almaya hak kazandı.
“Remourban-Akıllı Kentsel Dönüşümün Hızlandırılması” projesi kapsamında 2014 yılında Tepebaşı ve Eskişehir farklı bir konuma yerleşti. Bu projeyi Türkiye’den Tepebaşı Belediyesi, İngiltere’den Nottingham Belediyesi ve İspanya’dan Valladolid Belediyesi kazandı. Ortak bütçe yaklaşık 23 milyon avroluk hibeydi. Biz, 5 milyon avro kazandık. Bu tutarı Aşağı Söğütönü’ndeki Melih Savaş Yaşam Köyü’nde kullandık. Yaşam köyündeki binalarda enerji kaybının azaltılması, güneş enerjisi sisteminin kullanılmasıyla birlikte bu alanda farklı bir hayat başladı. Çeşitli teknolojiler kullanılarak enerjiden %55 tasarruf edildi, karbon salımı %65 oranında azaltıldı. Bu köyde fosil yakıt hiç kullanılmıyor, binalarda da iklime uygun yalıtım yapıldı. Proje kapsamında %100 elektrikli otobüslerle, 22 hibrit araçla sürdürülebilir ulaşım başladı. “Espedal” akıllı bisiklet sistemi sayesinde elektrikli bisikletler de hizmet vermeye başladı.
Yenilenebilir ve teniz enerji kaynakları hakkında vatandaşlar da bilinçlendi. Su kaynaklarını da bilinçli kullanmaya başladık. Belediyemizin hizmet binasında ve Su Sporları Merkezi’nde yağmur suyu toplanıyor, toplanan su da bahçe sulamasında kullanılıyor. Temiz enerji kaynaklarına ve çevreyi korumaya yönelik çalışmalarımıza devam edeceğiz. İlçemize bağlı Nemli Mahallesi’nde güneş enerjisi santrali kuracağız. Bu santral, en önemli çevre ve enerji yatırımlarımızdan biri olacak. Nemli Mahallesi’nde belediyemize ait 20 dönümlük arazide 445 W enerji sağlayan 1.770 adet panel kullanacağız. Güneş enerjisi santralinin yıllık tahmini enerji üretimi yaklaşık 1.200 MW olacak. Bu proje için Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan yatırım teşvik belgesi aldık. Çamlıca’da kapalı pazaryerinin çatısına da güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyoruz, 5.000 metrekarelik bir çatı alanına 1.920 adet 0.99 MW’lık çatı tipi panel yerleştireceğiz. Bu sayede yıllık 1.416 MW enerji üreteceğiz. Temiz enerji alanında lider belediye olmayı sürdüreceğiz. Dünyayı korumaya, geleceği planlamaya, havaya, suya, toprağa sahip çıkmaya devam edeceğiz.


Önerilen Haberler