"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Akif Kemal Akay: “Enerji alanındaki projeleri önceliklendirdik”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Akif Kemal Akay, Seyhan Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Enerji tüketiminin sürekli arttığı, mevcut enerji üretim kaynaklarının yaklaşık %80’lik kısmının fosil yakıtlar olduğu düşünülürse, “güvenli enerjiye ulaşmak” yakın gelecekte en büyük sorunların başında gelecek. İklim değişikliğinin çok yoğun hissedildiği günümüzde yenilenebilir enerji kaynaklarından faydalanmak oldukça önemli. Bu nedenle yenilenebilir enerji alanındaki çalışmalara öncelik veriyoruz. Üretirken israftan kaçınmayı, tasarruf etmeyi ve sürdürülebilir enerji yönetimini hedefliyoruz.
İklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmek amacıyla 2021 yılında eylem planı hazırladık. Bu kapsamda belediyemizin araç filosuna elektrikli araçlar, elektrikli kamyonet ve elektrikli süpürgeler kazandırdık. 2022 yılında İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü’nü kurduk. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, Sürdürülebilirlik ve Enerji Birimi bünyesinde enerji tüketiminin azaltılması ve maliyetlerin düşürülmesi için gerekli çalışmaları yaptı. Belediyemizin binalarında enerji maliyetini düşürmek ve yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak için çalışmalar yaptık. Kamu binalarında güneş enerjisinden yararlanılması, aydınlatma sistemlerinin LED armatürlerle değiştirilmesi, gereksiz kullanımın önüne geçilmesi amacıyla iyileştirme çalışmaları gerçekleştirdik. İlçemizdeki 17 muhtarlık binasına üçü 5 kW, diğerleri de 3 kW güç kapasiteli güneş enerjisi panelleri yerleştirdik. Temizlik İşleri Müdürlüğü’nün şantiye binasında 25 kW’lık güneş enerjisi santrali kurduk. Bu sayede hem enerji ihtiyacını karşıladık hem de ihtiyaç fazlası enerjiyi dağıtım şirketlerine sattık. Tıbbi aromatik bitki ürettiğimiz serada enerji ihtiyacını karşılamak üzere 11 kW güç kapasiteli güneş enerjisi santrali, SEYTİM binasının çatısına da yenilikçi tarım uygulamaları serası için 3 kW güç kapasiteli güneş enerjisi santrali kurduk. Sürdürülebilir enerjinin öneminin vurgulandığı “Yenilenebilir Enerji Entegrasyonu Avrupa Yeşil Mutabakatı: İklim Nötr Avrupa 2050, Avrupa Birliği 2030 Misyonları” başlıklı panel düzenledik.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından daha fazla faydalanmak için kendi enerjisini üreten binalar ve tesisler kurmayı hedefliyoruz. Binaların çatılarını değerlendirmek daha avantajlı olacağı için mülkiyeti belediyemize ait olan 30.000 metrekarelik çatıda 5 MW’lık güneş enerjisi santraliyle yılda yaklaşık 6.000-6.500 MW enerji üretmeyi amaçlıyoruz. Bu sayede belediyemizin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayacağız. Kiralayarak kullanacağımız 75 dönümlük arazi üzerine 5 MW kurulu güce sahip olan güneş enerjisi santrali kuracağız. Çatısına güneş enerjisi santrali kuracağımız kapalı pazaryerlerine şarj ve depolama özelliği bulunan DC şarj istasyonları yerleştireceğiz. Elektrikli araç kullanımını öngörerek yeni yapılacak binalara AC şarj istasyonlarının kurulmasını destekleyeceğiz. Şantiyelerde AC şarj noktaları kurmaya başladık. Ayrıca afet seraları da kurmayı hedefliyoruz. Afet seralarında da yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması için güneş enerjisi santralleri projelerini uygulamayı hedefliyoruz. Kırsalda fosil yakıt tüketimini sıfıra indirecek sıfır emisyonlu ulaşım çözümleri için Seyhan Teknoloji ve İnovasyon Merkezi’nde traktör-atv formunda bir taşıt üretmeyi planlıyoruz.


Önerilen Haberler