"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alim Karaca: “Çevre dostu enerji projelerine yoğunlaştık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Alim Karaca, Fethiye Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Yalnızca ülkemizde değil, tüm dünyada artan nüfus ve hızla tüketilen doğal kaynaklar nedeniyle enerji kaynaklarına duyulan ihtiyaç her geçen gün artıyor. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik projeler de önem kazanıyor. Seçimlerden önce vatandaşlara ve pazarcı esnafına söz vermiştik. “Fethiye’de kurulan pazaryerinin üzerini kapatacağız, ama farklı projeyle karşınıza çıkacağız,” demiştik. Zor şartlarda çalışan pazarcı esnafına verdiğimiz sözü yerine getirdiğimiz için çok mutluyum. Kapalı pazaryerinde güneş enerjisi kullanımını yaygınlaştırmayı, ilçemize katkıda bulunmayı amaçlıyoruz. Pazaryerinde güneş enerjisi sistemi kullanan belediyeler arasına girdik. Bu sayede sadece 2021 Ekim-2023 Haziran ayları arasında 2 milyon 791 bin 180 TL tasarruf ettik.

“Cumartesi Pazarı” olarak bilinen semtte kaderine terk edilen, her yağmur sonrasında çamur içinde kalan pazaryerini güneş enerjisiyle elektrik üretecek şekilde projelendirerek hizmete sunduk. Bu projeyi farklı kılan en önemli özellik, güneş enerjisi panelleriyle çevreye ve doğaya zarar vermeden belediyemizin elektrik ihtiyacının karşılanmasıydı. Proje, 4 milyon 240 bin TL’ye mal oldu, 3.418 metrekarelik alanda çelik konstrüksiyon kullanılarak hayata geçirildi. Pazaryerinin üzeri kapatıldı, zemin döşemesi değiştirildi, drenaj hattı tamamlandı. Pazaryeri, kurulum günleri haricinde otopark olarak kullanılıyor. Aydınlatmada lineer yüksek tavan aydınlatma sistemi kullanılıyor, alanın 7/24 aydınlık olması sağlanıyor. Alanın dört cephesi açık. Elektrik üretim sisteminin arıza yapma ihtimaline karşı yedek paneller var. Böylece sistem kesintisiz çalışıyor. Projede kullanılan ürünler Türk standartlarına ve uluslararası standartlara uygun ve uzun ömürlü.

“Yolda Şarjınız Biterse Belediyeniz Yanınızda” projesi kapsamında güneş enerjisiyle çalışan şarj istasyonları kurduk. Bu istasyonlardan vatandaşlar ücretsiz yararlanıyor. Akıllı telefonların ve mobil cihazların şarj ve internet bağlantı problemine çözüm sunan bu istasyonlar ilk etapta Beşkaza Meydanı’nda ve sahil şeridinde hizmet vermeye başladı. Vatandaşlar, güneş enerjisiyle çalışan şarj istasyonlarında USB ile şarj olabilen elektronik cihazlarını 7/24 şarj edebiliyor. Hedefimiz, her alanda teknolojinin imkânlarından yararlanarak vatandaşların yaşam kalitesini yükseltmek. Bu nedenle çevre dostu projelere öncelik veriyoruz. Şarj istasyonları güneş enerjisiyle çalıştığı için çevreye zarar vermiyor.


Önerilen Haberler