"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ali Orkun Ercengiz: “Enerji verimliliğine odaklanan çalışmalar yaptık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Ali Orkun Ercengiz, Burdur Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Enerji politikalarında yerelden genele doğru ivmelenecek bir stratejinin uygulanması, tüm paydaşlarla işbirliği yapılması, yerel yönetimlerin yükünü hafifletmektedir ve denetleyici kurumların işini kolaylaştırmaktadır. Son yıllarda artan nüfus ve enerji bedelindeki artış, yerel yönetimlerin enerji giderlerinde önemli bir yer tutmaktadır. Belediyemizin 2022 yılındaki gider bütçesindeki 402.501.182 TL’nin 32.256.000 TL’si enerjiye ödenmiştir. Bu, belediye harcamalarının %8’lik kısmını oluşturmaktadır. Kentleşme, bilgi teknolojilerinin çeşitlenmesi, üretim ve tüketim alışkanlıklarının değişmesi nedeniyle bu oranın artacağı aşikâr. Enerji gider payını düşürmek ve enerjiyi doğrudan tedarikçilere vermek için planladığımız sürdürülebilir projelere öncelik veriyoruz. Bu kapsamda en önemli altyapı projemiz, Burdur Belediyesi İleri Biyolojik Atık Su Arıtma Tesisi’dir. Tesis, kent merkezine hizmet verecek. Arıtma tesisi, 21.880 m³/gün kapasiteli hazırlandı, projesi de 2050 yılına kadar nüfus artışı göz önünde bulundurularak 27.000 m³/gün kapasiteli planlandı. Tesis şu anda %95’lik arıtma verimliliğiyle tam kapasite çalışıyor. Oluşan çamur, kojenerasyon ünitesinde 413 kW’lık net elektrik enerjisine ve 502.4 kW’lık net ısıya dönüşecek. Isı, sistem kapsamında kullanılacak, elektrik enerjisi de lisanslandırma sürecinin ardından belediyemizin bütçesine kazandırılacak.
Su krizi, toprak ve hava kalitesinin azalması, sel, kuraklık gibi çevre felaketlerini azaltmayı amaçlayan, yeşil yeni düzen, minimum enerji ve sıfır karbon kent konulu yeni projeler geliştiriyoruz, bu projeleri mevcut projelere entegre etmeye çalışıyoruz. İklim değişikliği envanter çalışmaları yapmayı ve “Enerji Yönetim Birimi” kurmayı planlıyoruz.
Her yıl kampanya döneminde atık suyunu arıtmakla yükümlü olan Burdur Şeker Fabrikası’nın arıtma tesisindeki anaerobik reaktörde oluşan metan gazı, fabrikada kojenerasyon sistemi bulunmadığı için yakılarak atmosfere veriliyor. Kampanya döneminde, bir yılda ortalama 195.000 m³ metan gazı üreten fabrikanın atık olarak yakacağı bu gazın yaklaşık 2.500 m³’ü boru hattıyla arıtma tesisindeki kojenerasyon binasına taşınacak. Alınan bu gazın tam kapasiteyle işlenmesi durumunda enerji bedelinin %7’lik kısmını da karşılayacağız. Atık su arıtma tesisindeki kojenerasyon sistemine güneş enerjisi projesi dahil etmeyi, hibrit sistem oluşturmayı planlıyoruz.
Kaynakların doğru kullanılması, atıkların azaltılması ve yeniden değerlendirilmesi için atık su arıtma tesisinin eski sahasında “1. Sınıf Atık Getirme Merkezi ve Toplama Ayrıştırma Tesisi” kurmayı hedefliyoruz. Bu sayede belediyemizin mücavir alanında oluşacak atıkları (tehlikeli, tehlikesiz, hacimli, tıbbi, kompozit vb.) ekonomiye kazandıracağız. Belediyemizin binalarında enerji verimliliğine yönelik ek tedbirler alacağız, enerji giderlerini azaltacağız. Hayata geçirmek istediğimiz çalışmalar arasında fotoselli aydınlatma ve kapı sistemleri, ölü alanların aydınlatılması ve ısıtılması, musluklara perlatör takılması yer alıyor.


Önerilen Haberler