"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Alp Kargı: “İlçemizdeki aydınlatma sistemlerini değiştirdik”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Alp Kargı, Merzifon Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Samsun’un Havza ilçesinde yer alan belediyemize ait arazide 900 kW’lık rüzgâr enerjisi santrali kurmak amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne arazi sınıf tespiti başvurusu yaptık. İlgili kurumlara yapılan başvurular neticesinde 2020 yılının Temmuz ayında bölge dağıtım şirketi tarafından çağrı mektubu alındı. Santralin elektrik, mekanik ve statik projeleri hazırlandı, onaylatıldı ve 2021 yılında dağıtım şirketiyle bağlantı anlaşması imzalandı.
Atık su arıtma tesisi kurmak için Avrupa Birliği’nin finanse ettiği ve Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yürüttüğü “YEVDES” projesine başvurduk. Proje kapsamında bakanlık tarafından enerji etüdü yapıldı. Belediyemize ait araziler için İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’ne arazi sınıf tespiti başvurusu yaptık ve uygunluk görüşü aldık. İlgili araziye güneş enerjisi santrali kurmak için İLBANK’a proje başvurusu yaptık ve fizibilite raporu hazırladık. Güneş enerjisi santralini 2024 yılında tamamlamayı hedefliyoruz. Belediyemize ait parkların aydınlatma sistemini %15’i solar panelli aydınlatma sistemiyle değiştirdik. Gün içinde yoğun olan caddelerde ve sokaklarda kullanılan lambaları da LED lambalarla değiştirdik.
İlçemizin içme suyunun yaklaşık %95’i kuyulardan çekiliyor. İçme suyu hattının çok eski olması nedeniyle kayıp-kaçak oranı yüksek. Dünya Bankası ve İLBANK’ın ortak fonu “Sürdürülebilir Şehirler Projesi-2 Ek Finansman” kapsamında belediyemize 15.000.000 avroluk fon verildi. Bu sayede içme suyu hattını yenileyeceğiz, enerji giderlerinde ve kayıp-kaçak oranında düşüş sağlayacağız.
Dünya Kaynakları Enstitüsü (WRI), C40 Dünya Şehirleri Birliği ve Yerel Çevre Girişimleri Uluslararası Konseyi’nin (ICLEI) “Topluluklar Sera Gazı Emisyonları Envanterleri İçin Global Protokol” yöntemiyle karbon ayak izini ölçtük. Bu çalışma, mahalle bazlı olması nedeniyle dünya literatürüne girdi. 2024 yılında sürdürülebilirlik raporu hazırlayacağız, enerjisini verimli kullanan, nitelikli, çevreye duyarlı ve belli standartları prensip olarak benimseyen bir ilçe olacağız.


Önerilen Haberler