"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Barış Ayhan: “Metan gazını elektrik enerjisine dönüştürdük”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Barış Ayhan, Sinop Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İklim krizinin etkilerini göz önünde bulundurarak geri dönüşüm ve ileri teknoloji çalışmalarına odaklandık. “Daha Yaşanabilir ve Temiz Bir Gelecek” sloganıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Gelecek nesillere daha yeşil bir kent bırakmayı hedefliyoruz. "Katı Atık Düzenli Depolama ve Bertaraf Tesisi” aracılığıyla metan gazını elektrik enerjisine dönüştürüyoruz. Günlük ortalama 110-117 ton çöp, depolama ve bertaraf işlemlerine tabi tutuluyor.

Sinop Sahil Belediyeleri Birliği Çöp Gazından Elektrik Enerjisi Üretim Tesisi, elektrik enerjisi üreterek metan gazının karbondioksit gazına kıyasla 21 kat daha fazla sera etkisine sahip olan zararlı etkilerini ortadan kaldırıyor. Bu sayede insan ve çevre sağlığını koruyoruz, yıllık 3.2 milyon metreküp metan gazının atmosfere salımını engelliyoruz. Depolama ve bertaraf işlemleri mali yükümlülük getirmeyecek, tesiste üretilen elektrik enerjisinin satışından pay alınacak, bu sayede gelir elde edilecek. Çöp sahasından gazın çekilmesiyle birlikte biyolojik çürüme hızlanacağı için çöp döküm sahasının ömrü uzayacak. Tesisin planlanmış kurulum gücü, 1.4 MW. İlk aşamada saatte 350-450 kW’lık enerji üretimi hedefleniyor. Yıllık yaklaşık 4.000.000 kWh elektrik enerjisi üretilecek. Toplam 135 milyon TL değerindeki yatırımla inşa edilen tesis 7.000 haneye yetecek kadar elektrik üretiyor.

Kent merkezinin, Ayancık, Dikmen, Erfelek, Gerze ve Türkeli ilçelerinin atıklarının toplandığı tesise elektrik üretme projesi entegre edildi, modern ve kullanışlı bir yapı oluşturuldu. Çevre düzenlemesi yapıldı, ulaşım koşulları iyileştirildi. Bu sayede tesis örnek bir lokasyon oldu. İlçe belediyeleri de elektrik satışından gelir elde edecek. Sinop’ta 7.000 haneye yetecek kadar elektrik üreten tesis, kent ekonomisine de katkıda bulunacak. Önümüzdeki dönemde Erfelek Su Arıtma Tesisi için proje hazırlamayı ve tesiste elektrik enerjisi üretmeyi planlıyoruz. Yeşil bir gelecek hedefiyle çalışmalarımızı sürdüreceğiz.


Önerilen Haberler