Bülent Kantarcı: “Temiz enerji kaynaklarını değerlendirdik”

• 28 Ağustos 2023
Başkan Bülent Kantarcı, Çaycuma Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Günümüzde enerji maliyetleri önemli ölçüde arttı. Bu nedenle çift yönlü bir yaklaşım benimsiyoruz. Ekoloji ve iklim kriziyle ilgili sorunlara duyarlıyız, belediyemizin mali yapısını iyileştirmeyi hedefliyoruz. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynakları bu süreçte en iyi çözüm olarak karşımıza çıkıyor. Yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretmek için adım attık. Stratejik planımızda da belirttiğimiz gibi, kendi kendine yeten bir belediye olma hedefini benimsedik. Temiz enerji kaynaklarından elde edilen elektrik enerjisiyle ilçemizin enerji ihtiyacını karşılamayı, iklim değişikliğiyle mücadele ederek karbon ayak izini azaltmayı ve enerji maliyetlerini düşürmeyi amaçlıyoruz. Artan enerji maliyetlerini azaltarak tasarruf etmek amacıyla bütçemizde önemli yatırımlar planladık. Kapalı pazaryerinin üzerine 250 KW gücünde güneş enerjisi santrali kurduk, mart ayından bu yana 182.723 MWh elektrik enerjisi ürettik. Bu sayede belediyemizin bütçesine 730.892,00 TL katkıda bulunduk. Katlı otopark üzerinde planladığımız 150 KW kurulu güce sahip güneş enerjisi santrali için çalışmalarımızı sürdürüyoruz.

Çaycuma Köprüsü’nün ayağını koruyan brit yapının su yüksekliğini kullanarak elektrik enerjisi üretmeyi amaçlayan projemizi hayata geçirdik. Bu proje kapsamında 250 MW gücünde bir Arşimet burgulu mikro hidroelektrik santralinin kurulum çalışmalarını tamamladık. İlgili kurumlar ve elektrik dağıtım şirketleriyle kabul görüşmelerini tamamlamak üzereyiz, türbin seçiminde ekolojik kaygılarla Arşimet burgulu santrali tercih ettik. Basınç altında çalışan geleneksel hidroelektrik santrallerine kıyasla ırmak ekosistemiyle su canlılarına hiçbir zarar vermeyen Arşimet burgulu santraller, su canlılarının bir yerden başka bir yere hareket edebilmesine imkân tanıyor. Burgunun içinden kolaylıkla geçen su canlıları, balık geçidi aracılığıyla hareket edebiliyor. Yoğun dönme hareketi nedeniyle oksijenlenmeyi, dolayısıyla suyun kalitesini artıran burgu, balıkların üremesini ve gelişmesini de olumlu yönde etkiliyor. En düşük su hacminde bile burgunun üzerinde toplanan su, nehir yatağının ve canlı yaşamının korunmasına yardımcı oluyor. Arşimet burgulu santral projesi sayesinde ilçemizin her iki yakasına kurulan tesisle Filyos Irmağı’nın potansiyel gücünü kullandık. Filyos Irmağı, ilçemizin peyzaj değerini artırıyor ve ilçemize güzellik katıyor. Bu projeyle üretilen elektrik enerjisiyle bölgenin aydınlatılmasına katkıda bulunacağız.