"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Bülent Kerimoğlu: “Çocuklara her alanda destek olduk”

  • 28 Ağustos 2023
Bakırköy Belediye Başkanı Bülent Kerimoğlu Belediye Gazetesi’ne Çocuk Dostu Belediye Projesi’ni anlattı.

Çocuk Dostu Belediye Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Projeye 2014 yılının Mayıs ayında başladık. Çocuk İzleme Masası Projesi’yle dünyaya örnek olduk, Avrupa Konseyi Yerel ve Bölgesel Parlamentosu tarafından 2018 yılının Haziran ayında “Çocuk Dostu Belediye” seçildik. Çocukları istismar, şiddet, madde bağımlılığı, ihmal ve suça yöneltme vakalarından uzak tutmak, bu olumsuzlukları yaşayan çocuklara destek olmak amacıyla hayata geçirdiğimiz projeden Bakırköy’ün 15 mahallesindeki muhtarlıklardaki bürolara, tıp merkezindeki büroyla Osmaniye Mahallesi’ndeki büroya başvuran tüm çocuklar faydalanabiliyor. Başvuru yapan çocuklar için elimizden ne gelirse yapıyoruz. Son yıllarda istismar, şiddet, madde bağımlılığı, ihmal ve suça yöneltme vakalarındaki artışı engellemek amacıyla Çocuk İzleme Masası aracılığıyla çocuklara psikolojik, hukuki, maddi ve manevi destek veriyoruz.

Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Bakırköy’e katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Çocuk istismarının arttığı bir dönemden geçiyoruz. Bu konuyla ilgili kamu görevlilerinin de sorumluluk ve görev bilinciyle hareket etmesi gerekiyor. Bu bilinçle kadınlara, çocuklara ve engelli bireylere pozitif ayrımcılık yapıyoruz. Projemizin ülke çapında yaygınlaştığını görmekten gurur duyuyoruz. Amacımız, mağdur çocuklara destek olmak, Atatürkçü, akılcı, çağdaş, kendine güvenen, gelecekle barışık, bedensel ve ruhsal açıdan sağlıklı nesillerin yetişmesine katkıda bulunmak.

Çocuk İzleme Masası’yla paydaş olarak çalışmalarına devam eden Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu’nda, zararlı madde ve bağımlılıkla mücadele, aile içi iletişim, psikolojik destek, sosyal dayanışma/yardım, hukuki destek, kültür-sanat, sağlık-spor, şiddet, ihmal ve istismar, engelli bireylere destek ve iletişim, eğitim, okul ve çevre iletişimi alanlarında hizmet veriyoruz. Sağlık ve Sosyal Çocuk Destek İstasyonu’nda, doktorlar, avukatlar, sanatçılar, sosyologlar ve akademisyenler görev yapıyor, çocuklara her konuda destek oluyorlar. Çocuk İzleme Masası’na bugüne kadar birçok aile, çocuklarıyla birlikte başvurdu. Sistematik ve multidisipliner yaklaşımla bu başvuruları değerlendirdik ve dosyaladık. Başvuru ve inceleme kayıtlarının mahremiyetini koruyoruz. Uzmanlarımız, süreç dosyaları hazırlıyor, bu dosyaları saklıyor. Danışma kurullarımızın uzmanları da sorunları çözmek için gerekli yönlendirmeleri yapıyor.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

BÜLENT KERİMOĞLU:
Bakırköy Kaymakamlığı, İlçe Millî Eğitim Müdürlüğü, İlçe Emniyet Müdürlüğü, İstanbul Barosu ve sivil toplum kuruluşları paydaşlığıyla hayata geçirdiğimiz projede belediyemizin kaynaklarından faydalanıyoruz. Projemizin çocuklara fayda sağladığını, onları hayatın içine dahil ettiğini, geleceğe dair umut verdiğini görmek bizim için mutluluk kaynağı. Ayrıca kreşlerle de çocukların geleceğine katkıda bulunuyoruz. Uzman eğitmenler eşliğinde ilçemizdeki on kreşte 800 çocuğa hizmet veriyoruz. Kreşlerde hemşire ve psikolog da görev yapıyor. Rutin derslerin yanı sıra kitap okuma, yemek, oyun, İngilizce, dans, müzik, resim, yüzme, tenis ve satranç gibi branş derslerini veriyor. Amacımız, sosyal hayata dahil olmak isteyen annelerin yükünü hafifletmek, geleceğin teminatı çocukları çağdaş ve Atatürkçü bireyler olarak hayata hazırlamak. Kreşlerde, 08:00-16:30 saatleri arasında eğitim veriliyor, Bakırköy’de ikamet eden, çalışan annelerin ve babaların çocukları eğitim alıyor. Bakırköy’deki kamu kurum ve kuruşlarında çalışan annelerin ve babaların çocukları da kreş hizmetinden yararlanabiliyor.

İlçemiz, yeşil alanlarıyla da övgüyü hak ediyor. Çocukların oyun oynaması, sosyalleşmesi için ilçemizdeki parkları ve engelsiz parkı yeniledik, parkların bakım-onarım çalışmalarını tamamladık.

Eğitimin her aşamasında ihtiyaç sahibi çocukların yanındayız, kitap ve kırtasiye masraflarını karşılıyoruz, burs veriyoruz. Okul dışında evlerinde rahat çalışma ortamı olmayan çocuklara kütüphane ve etüt merkezi hizmeti de sunuyoruz. Çocuklar için ücretsiz kültür-sanat kursları, yaz okulları açıyoruz. Bu kurslarda ihtiyaç duyulan ekipmanı yine ücretsiz temin ediyoruz. Sadece Bakırköy’de değil, ülkenin dört bir yanındaki ihtiyaç sahibi çocuklara elimizi uzatıyoruz. “7 Bölge 7.000 Çocuk” projesini yıllar içinde geliştirdik, 70.000 çocuğa ulaştık. Edirne’den Kars’a kadar binlerce çocuğun ihtiyaçlarını karşılamak, yaralarını sarmak amacıyla ilçemizdeki sivil toplum kuruluşlarının işbirliğiyle yürüttüğümüz bu projelere hız kesmeden devam ediyoruz.


Önerilen Haberler