"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekrem İmamoğlu: “Yeşil çözüm vizyonunu revize ettik”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İstanbul’un enerji ihtiyacı için kalıcı çözümün yenilenebilir enerji kaynakları olduğunu söylemek mümkün. Bu nedenle yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmaları öncelikli hedef olarak belirledik. İştirakimiz İstanbul Enerji A.Ş., İstanbul’da sürdürülebilir enerji yönetimi kapsamında enerji kaynaklarının potansiyelinin belirlenmesi ve doğru değerlendirilmesi için belediyemizle, bağlı kuruluşlarla işbirliği yaparak çalışmalarına devam ediyor. “İstanbul Vizyon 2050” strateji belgesindeki hedefler doğrultusunda su, rüzgâr, güneş, biyoyakıt gibi yenilenebilir enerji kaynaklarından elektrik enerjisi üretim faaliyetlerini hızlandırdık. Yenilenebilir enerji alanında kamu ve özel sektör kuruluşlarıyla birlikte faaliyetlerimizi sürdürdük, 2019 yılından bu yana altı ayrı üniversiteyle de araştırma ve geliştirme çalışmaları kapsamında işbirliği yaptık.
2019 yılında 66 MW olan atıklardan enerji üretimini, yaptığımız yatırımlarla dört katına çıkardık. “Silivri Seymen LFG Tesisi”, “Atık Yakma ve Enerji Üretim Tesisi”, “Kemerburgaz Biyometanizasyon Tesisi” ve “Şile Kömürcüoda Biyometanizasyon Tesisi” gibi yeni tesisleri hizmete açtık. Dahası, belediyemizin binaları için güneş enerjisinden elektrik enerjisi üretmeye başladık. Çöpten elektrik üretimini %55 oranında artırdık, İstanbul’da yaşayan 2.5 milyon vatandaşın bir yıllık enerji ihtiyacını karşıladık.
C40 Büyük Kentler İklim Liderlik Grubu’na Türkiye’den üye olan ilk ve tek belediyeyiz. C40 Belediye Başkanları Zirvesi’nde “Deadline 2020” dokümanını imzaladık, 2050 yılında karbon nötr ve dirençli kent olma taahhüdü verdik. Bu taahhüt doğrultusunda “İklim Değişikliği Eylem Planı” hazırladık, bu planı 2021 yılında kamuoyuyla paylaştık ve yayımladık. Ayrıca “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırladık. İstanbul, iklim değişikliğiyle mücadele çalışmalarıyla “AB İklim Nötr ve Akıllı Şehirler” arasında 100 misyon şehrinden biri oldu, Türkiye’den seçilen tek şehir olarak 30 pilot şehir arasında yer aldı.
Avrupa İmar Kalkınma Bankası’yla işbirliği yaptık, Yeşil Şehirler Programı’na dahil olduk, “İstanbul Yeşil Şehir Eylem Planı” hazırlamaya başladık. İstanbul’da “yeşil çözüm” vizyonunu hâkim kıldık, temiz enerji alanında büyük ve kalıcı yatırımlar yaptık. 2023 yılı itibarıyla dokuz yerel yönetimle “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” çerçevesinde proje çalışmalarımız devam ediyor. Karbon nötr hedefiyle, SECAP stratejik planı çerçevesinde karbon salımını azaltmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz.
2019 yılından bu yana belediyemizin binalarıyla özel sektör binalarına toplam 8.05 MW’lık güneş enerjisi santrali kurduk. Belediyemizin Enerji Yönetimi ve Aydınlatma Şube Müdürlüğü’yle birlikte güneş enerjisi santrallerinin imalatını tamamladık, toplam 10.8 MW’lık güneş enerjisi santrali kurulum işlem hacmini yakaladık. 2024 yılının ortasına kadar belediyemizin binalarına toplam 5 MW’lık güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyoruz.


Önerilen Haberler