"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kadir Albayrak: “Doğal enerji kaynaklarına sahip çıktık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Kadir Albayrak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Çevreye, biyoçeşitliliğe, kültürel ve tarihî mirasa önem veriyoruz, sürdürülebilirlik ilkesini benimsiyoruz. Gelecek nesillere daha yaşanabilir ve sağlıklı bir kent bırakmak amacıyla doğal kaynaklara sahip çıkıyoruz. Enerji verimliliğini ve iklim değişikliğinin etkilerini göz önünde bulundurarak yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştıracak, çevreyi koruyacak, bilinçli enerji kullanımını teşvik edecek çalışmalar yürütüyoruz. Bu kapsamda tarımsal sulamada enerji giderlerini azaltmak ve üreticilere destek olmak amacıyla 2016 yılında Malkara ilçesine bağlı Çınaraltı Mahallesi’nde 100 kWP gücünde güneş enerjisi sistemini hayata geçirdik. Projeden önce söz konusu alanın yalnızca %50’si sulanabiliyordu. İkinci ürün olarak silajlık mısır üretiliyordu. Projeyle birlikte daha önce yapılan sulama yatırımından yararlanma oranı arttı, üretim süreci değişti ve farklı ürünler ekildi. Proje dahilinde 100 kWP gücünde fotovoltaik güneş enerjisi sistemi kuruldu. Bu sayede 663 kişinin yaşadığı kırsal mahallenin sulama sahasındaki üretim deseni değişti ve verim arttı. Güneş enerjisi sistemiyle üretilen enerji sayesinde sulama faaliyetleri için tüketilen enerji maliyetinin %80’i karşılanarak üreticilere destek verildi.

“Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” hazırlayacağız, belediye hizmetleri (ısınma, aydınlatma, ulaştırma vb.) için kullanılan fosil yakıtı ve elektrik tüketimini azaltmak amacıyla çalışmalar yapacağız. Tekirdağ sınırlarına 2030 yılına kadar karbon emisyonunu %40 oranında azaltmayı taahhüt ediyoruz, 2053 yılına kadar karbon nötr hedefini gerçekleştirmeyi planlıyoruz. İklim krizine karşı dirençli bir kent inşa etme hedefiyle güneş ve rüzgâr enerjisine dayalı enerji üretimine odaklanıyoruz. Kapaklı’da 4.8 MW’lık rüzgâr enerjisi santrali ve Ergene’de 2.2 MW’lık güneş enerjisi santrali kurmak ve işletmek için çalışmalara başladık. Amacımız, belediyemizin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlamak. Bu projeler tamamlandığında belediyemizin binalarının elektrik ihtiyacı da dahil olmak üzere enerji talebini yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılayabileceğiz.

Türkiye genelindeki entegre katı atık tesisleri arasında önemli bir yerimiz var. Tekirdağ’da kurulan ve kurulacak tesisler sayesinde 30 büyükşehir belediyesi arasında ilk sıralardayız. Bu tesisler tamamlandığında günlük 1.200 ton evsel katı atık bertaraf edilecek. Bu süreçte 10 MWh elektrik enerjisi üretilecek. Bu sayede Tekirdağ’daki yaklaşık 50.000 konutun enerji ihtiyacı karşılanacak.


Önerilen Haberler