"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Kazım Kurt: “Yenilenebilir enerji kaynaklarını kullandık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Kazım Kurt, Odunpazarı Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İklim krizinin etkilerini azaltmayı amaçlayan çalışmalar kapsamında yerel yönetimlere önemli görevler düştüğünü biliyoruz. Bu nedenle iklim krizine dikkat çekmek ve farkındalık yaratmak amacıyla çalışmalar yapıyoruz. Güneş ve rüzgâr gibi yenilenebilir enerji kaynakları oldukça önemli. Bu kapsamda Türkmentokat Mahallesi’nde belediyemize ait 52.800 metrekarelik arazide 1.200 kW’lık güneş enerjisi santrali kurduk, 2021-2023 yılları arasında 3.990.981 kW enerji ürettik. Ürettiğimiz bu enerjinin 1.479.929 kW’lık kısmını belediyemizin binalarında kullandık, 2.950.900 TL tasarruf ettik. Üretim fazlası 2.264719 kW’lık enerjiyi de OEDAŞ’a sattık, 4.300.098 TL kaynak sağladık.

Kırsal mahallelerde de örnek uygulamaları hayata geçirdik. Yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının kullanımını yaygınlaştırmak amacıyla Karacahöyük Mahallesi’nde güneş enerjisi sistemli hayvan sulama projesini hayata geçirdik, mahalle halkıyla işbirliği yaptık, güneş enerjisi kullanarak suyu su kuyusundan alan bir çeşme yaptık. Çeşme, mahalledeki su sorununu çözdü. Bu çeşmeden 1.200 küçükbaş, 1.500 büyükbaş hayvan faydalanıyor.

Karbon ayak izini azaltmaya yönelik örnek bir çalışmaya imza attık. Belediyemizin İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, belediye faaliyetlerinin iklim değişikliğine etkilerinin belirlenmesi ve sera gazının azaltılmasını planlayabilmek için “Kurumsal Karbon Ayak İzi Raporu” hazırladı. Belediyemizin uzman personeli tarafından hazırlanan rapor, “Doğanın Çığlığına Kulak Ver” sloganıyla web sitemizde yayımlandı. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, bu rapor doğrultusunda diğer müdürlüklere enerji tasarrufuyla ilgili talimat gönderdi. Odunpazarı’nda yaşayan vatandaşların karbon ve su ayak izlerini ölçebilecekleri bir çalışma yapıyoruz. Bu çalışmayı tamamlamayı amaçlıyoruz.


Önerilen Haberler