"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Neşet Tarhan: “Gönüllülük bilincini geliştirmek istedik”

  • 28 Ağustos 2023
Mezitli Belediye Başkanı Neşet Tarhan Belediye Gazetesi’nin sorularını yanıtladı.

Gönüllü Evleri Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?

NEŞET TARHAN
: Gönüllü Evleri Projesi, Mezitli’de yaşayan vatandaşlarla kent yönetimi arasında köprü vazifesi görüyor, hizmet sunumunu kolaylaştırıyor, dil, din, ırk, siyasi görüş ayrımı gözetmeden sürdürülebilir kalkınma amaçlarını, ulusal/uluslararası vizyonu dikkate alarak sağlıklı, sürdürülebilir, refah düzeyi yüksek ve herkese eşit imkânlar sunan kent yaşamı yaşam anlayışında vatandaşları birleştirmeye çalışıyor. Proje kapsamında ilçemizin merkez mahallelerinde yedi, kırsalda dört olmak üzere toplam 11 adet “Gönüllü Evi” yapıldı. Gönüllü Evleri’nde sanatsal faaliyetler yürütülüyor, resim, müzik ve dans kursları açılıyor, vatandaşların ürettiği el sanatları ürünleri satılıyor, satıştan elde edilen gelirle öğrencilere burs imkânı sağlanıyor, yerel halka ve ilçemize göç edenlere alanında uzman kişiler tarafından Türkçe ve İngilizce kursu veriliyor. Projenin amacı, Mezitli halkını üretime ve dayanışmaya dahil etmek, gönüllülük bilincini geliştirmek, toplumsal sorunlara ve çevre sorunlarına duyarlılığı artırmak, sosyo-kültürel farklılıkları azaltarak refah düzeyini yükseltmek, farklı alanlarda yardımlaşmayı sağlamak ve işbirlikleri geliştirerek Mezitli’de örgütlü bir toplum oluşturmaktır.

Projenin hazırlık süreci, bölgeye ve Mezitli’ye katkısı hakkında bilgi verir misiniz?

NEŞET TARHAN:
Gönüllü Evleri’nin hedef kitlesi, Mezitli’nin profili ve Mezitli’de yaşayan herkesin canlılara, doğaya, çevreye ve yardıma ihtiyacı olanlara destek verme isteği göz önünde bulundurularak belirlendi. Gönüllü Evleri’ndeki faaliyetler, kurslar ve çalışmalar alanında uzman gönüllü eğitmenler tarafından planlanıyor ve hayata geçiriliyor. Çocuklar, vatandaşlar maddi imkânları kısıtlı olanlar ve dezavantajlı gruplar bu hizmetlerden yararlanabiliyor. Belediyemiz bünyesinde gönüllülük esasıyla aşevi, “Örgü Evi”, “Aktif Yaş Alma Evleri” ve “Kız Öğrenci Evleri” tesisler de hizmet veriyor. Gönüllü Evleri sayesinde bölge halkı kültürel, sanatsal ve sportif alanda kendini geliştirme imkânı buluyor, toplumsal hayata dahil oluyor. Gönüllü Evleri’nde üretilen el sanatları ürünlerinin gelecek nesillere aktarılmasıyla nesiller arasında bağ kuruluyor.

9 Ekim 2005 tarihli ve 25961 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan “İl Özel İdaresi ve Belediye Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği” ile 5393 sayılı Belediye Kanunu’nun 77. maddelerine istinaden belediye meclisimizin 10 Ekim 2014 tarihli ve 121 sayılı kararıyla Mezitli Belediyesi Hizmetlerine Gönüllü Katılım Yönetmeliği’yle Mezitli Belediyesi Gönüllülerinin Çalışma Yönergesi’ni hazırladık. Bu kapsamda Gönüllü Koordinasyon Birimi, gönüllü adaylarına “gönüllülük eğitimi” veriyor. Eğitimi tamamlayan gönüllüler üç ay süresince gönüllülük faaliyetlerinde görev alıyor. Üç aylık süreçte gönüllülerin gruptaki diğer kişilerle işbirliği, uyumu ve gönüllülük faaliyetlerine katılım oranı gözlemleniyor. Sürenin sonunda gönüllü kalmayı talep eden ve olumlu değerlendirilen gönüllülere “Gönüllü Kart” veriliyor. Bugüne kadar yaklaşık 200 kişi “Gönüllü Kart” aldı. Gönüllülük alanları, biyobozunur atık yönetimi, deprem destek ve Mezitli gönüllüsüdür. Gönüllüler birçok farklı alanda çalışmalar yürütüyor. Sekiz yıldan bu yana tarımla uğraşmaları için gönüllülere dört dönümlük alan tahsis ediyoruz. “Gönüllü Serası” olarak adlandırılan bu alanda tarımla uğraşmak isteyen vatandaşlar meyve-sebze üretiyor. Elde edilen ürünler yine gönüllüler tarafından aşevine gönderiliyor. Aşevinde yapılan yemekler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor. Mezitli gönüllüleri, önemli süreçlerde belediyemize de destek oluyor. Bunun en iyi örneklerinden birini pandemi döneminde yaşadık. Gönüllü Evleri, “Sen de Gönüllü Ol” sloganıyla maske üretti ve dağıttı. 6 Şubat’ta yaşadığımız yıkıcı depremin ardından duyarlı Mezitli halkı yine dayanışmayı büyüttü, deprem destek gönüllüleri belediyemize maddi-manevi yardımda bulundu. Gönüllü Evleri’nde depremzedeler için pijama üretildi.
Çevreye ve doğaya karşı duyarlı gönüllüler, Yaşamı İyileştiriyoruz Çevre ve İklim Derneği (YİÇİDER) işbirliğiyle yürütülen “Biyobozunur Atık Yönetimi Projesi” kapsamında yaklaşık 300 kişilik gönüllü grubu oluşturdu, pazaryerlerindeki sebze-meyve atıklarının ayrıştırılmasını sağladı, kompost üretimine destek oldu.

Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?

NEŞET TARHAN:
Gönüllülük faaliyetleriyle ilgili sosyal devlet ve yerel yönetim ilişkisi tam olarak kurulamadığı için gönüllülerin ulaşım ve yemek giderleri belediyeler tarafından karşılanamıyor. Gönüllülük faaliyetlerine katılacak kişilere kamusal hizmetlerde öncelik tanınması, bu kişilerin bazı ödemelerden muaf tutulması için hazırlanacak genelge ya da yönetmelik özendirici ve destekleyici olacaktır. Bu sayede dayanışma ve işbirliği de güçlenecektir, gönüllü sayısı artacaktır.

6 Şubat’ta yaşadığımız deprem felaketinin ardından hızlı, etkili ve etkin dayanışmanın ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gördük. Kamu kurumlarının, özel sektörün ve sivil toplum kuruluşlarının “gönüllülük” çatısı altında birleştirilmesi, gönüllülüğe teşvik edici yönerge veya yönetmeliklerin hazırlanması gerekiyor. 2021 yılının Mayıs ayında aldığımız kararla hayata geçirdiğimi “Mezitli Belediyesi Gönüllülerinin Çalışma Yönergesi” sayesinde bu sürece hazırlandık diyebilirim. Deprem sonrasında süreci yönetirken Mezitli gönüllüleriyle belediyemizin yöneticilerinin, personelinin gönüllülük esasıyla önemli çalışmaları başarıyla yürüttüğüne inanıyorum.


Önerilen Haberler