YÜKLENİYOR
Başkan Osman Gürün, Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
İklim krizi, ülkemizi de olumsuz etkiliyor, her geçen gün özellikle su kaynaklarında büyük sorunlar ortaya çıkıyor. Termik santraller ve maden çıkarma faaliyetleri yeraltı suyunu olumsuz etkiliyor. Ne enerjiden ne de yaşam kaynağı olan sudan vazgeçebiliriz. Bu bağlamda hem çevreyi hem de su kaynaklarını koruyan yenilenebilir enerji kaynaklarına yapılan yatırımın ne kadar önemli olduğunu görüyoruz. Türkiye, Paris Anlaşması kapsamında 2053 yılına kadar karbon salımını önleyeceğini taahhüt etti.. Ancak hükümet ne bir adım attı ne de bir yol haritası belirledi. Ülkemizin geleceği ve su kıtlığı açısından büyük bir tehlikeyle karşı karşıyayız. Bu nedenle yenilenebilir enerji konusunda önemli adımlar atıyoruz. Bilimsel veriler ve araştırmalar ışığında çöpten ve güneşten elektrik üretmek amacıyla yatırım yaptık, yeni yatırımlar için proje ve finansman çalışmalarını sürdürüyoruz.
Fethiye, Marmaris, Menteşe, Ortaca ve Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde kurduğumuz biyokütle enerji santralleriyle çöpten elektrik enerjisi üretiyoruz. Tesisler, 15 MW kurulu güce sahip. Tesislerde bugüne kadar 178 milyon TL’lik elektrik ürettik, 88 milyon metreküp metan gazının elektrik üretiminde kullanımını ve atmosfere salımını engelledik. Fethiye, Marmaris, Menteşe ve Milas Katı Atık Düzenli Depolama Tesisleri’nde, evsel nitelikli atıkların geri dönüştürülebilir şekilde ayrıştırılması için “Mekanik Ön İşlem Tesisi” kurduk. Bu sayede geri dönüşüm için önemli bir çalışmaya imza attık.
Bodrum ve Menteşe terminallerinin, Turgutreis Yaşam Merkezi’nin, geçici hayvan bakımevinin, Menteşe mezbahasının, Marmaris Armutalan hizmet binasıyla Bodrum Konacık idari binasının çatısındaki güneş enerjisi panelleriyle enerji üretiyoruz. Ayrıca 30 MW’ın üzerinde enerji üretecek HES ve GES projeleri hazırladık. Marmaris Atatürk Barajı’nın yüzeyine “Yüzer Güneş Enerjisi Santrali” kurmak için planlama çalışmalarımızda sona yaklaştık. Baraj üzerine kurduğumuz yüzer sistemlerle 20 MW’lık bir sistemi hayata geçirmeyi ve özellikle yaz aylarında barajdaki buharlaşmayı azaltmayı amaçlıyoruz. Menteşe Denizova bölgesindeki 5 MW’lık güneş enerjisi santrali için çalışma başlattık. Bu santralde hem elektrik üreteceğiz hem de mahallede elektrik kesintisi yaşanmaması için elektrik idaresine destek olacağız. Kafaca, Yeniköy, Seydikemer ve Çaltılar olmak üzere dört lokasyonda toplam 6.2 MW’lık güneş enerjisi santrali için başvuru yaptık. Onay geldiği anda projenin yapımına başlayacağız. Milas Çamköy Mahallesi’nde de 600 kW’lık Çamköy mikro HES projesi için izin sürecini başlattık. Su kullanım hakkının elde edilmesi için hazırlanan fizibilite raporunun onaylanmasını ve Muğla Valiliği’nin Su Kullanım İzin Belgesi’ni tarafımıza göndermesini 2022 yılının Aralık ayından bu yana bekliyoruz. Çatı tipi GES projelerini de belediyemizin her binasında uygulamaya devam edeceğiz. Yenilenebilir enerji kaynakları konusunda yaptığımız yatırımlarla doğayı ve su kaynaklarını korumaya devam edeceğiz, bu yatırımları artırmak için çalışacağız. Yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmaların devlet politikası olması ve projelerin desteklenmesi gerekiyor.