YÜKLENİYOR
Başkan Rıza Akpolat, Beşiktaş Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Gelecek nesillere daha temiz ve güzel bir dünya bırakmak için enerji kaynaklarına yönelik çalışmalar yapıyoruz. 2020 yılında 2019 yılına ait, 2021 yılında da 2020 yılına ait karbon ayak izimizi sıfırladık, enerji tüketiminin izlenmesi ve azaltılması amacıyla kurum içinde ve vatandaşlarda farkındalık yarattık. Karbon salımını sıfırlayarak sürdürülebilirliğe katkıda bulunduk. ISO 14064-1 belgesini almaya hak kazandık, karbon nötr ilk ilçe belediyesi olduk. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kurduk ve belgelendirdik. Belediyemizin binalarında temiz su sistemlerinde kullanılan muslukları fotosel sistemiyle donattık, kurum içinde su tüketimini azalttık. Binalarımızdaki otoparkların aydınlatmasını da fotosel sistemiyle sağladık. Belediyemizin araç filosunda hibrit araçlar tercih etmeye, binalarımızda susuz arıtma sistemleri kullanmaya başladık.
2021 yılında “Dönüştür Kazan” uygulamasını hayata geçirdik. İlçemizde atıkları kaynağında ayrı toplayarak verimini yükselttik ve geri dönüşüme katkıda bulunduk. Gereksiz üretimi engelleyerek enerji tüketiminin önüne geçtik. Koku-duman ve gürültü denetimleri yaptık. Böylece ilçe sakinleri sıcak havalarda evlerinin pencerelerini açarak serinleme imkânı buldu, klima kullanımına bağlı elektrik enerjisi tüketimi azaltıldı.
Belediyemizin binalarında enerjinin etkin ve verimli kullanılması, enerji israfının önlenmesi, enerji maliyetlerinin kurum bütçesi üzerindeki yükünün azaltılması, çevrenin korunması için enerji kullanımında verimliliği artırdık. Belediyemiz bünyesinde Enerji Yönetim Birimi kurduk, enerji yöneticilerini görevlendirdik, yöneticilerin gerekli eğitimleri almasını sağladık. İlçemiz genelinde uygulanmak üzere “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” analiz sürecini başlattık.
Önümüzdeki dönemde enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarımızı artıracağız, enerji tüketimini azaltacağız. “Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” analiz sürecini tamamladıktan sonra kararlaştırılacak eylemleri hayata geçireceğiz. Yeni binalara imar ruhsatı verirken kiremit çatı yerine güneş paneli kullanılmasını, yağmur suyu hasadını, bina teraslarında topraksız tarım sistemi kurulmasını, binalarda ek yalıtım tedbirlerinin alınmasını, alışveriş merkezlerinde ısıtma-soğutma sistemlerinin minimum seviyede kullanılmasını teşvik edeceğiz. Hava izleme istasyonları kuracağız, hava kirliliğini kontrol etmek amacıyla makro ölçekli çalışmalara başlayacağız. Bu sayede klima kullanımına bağlı elektrik enerjisi tüketimi daha da azaltılacak. Doğal kaynakları verimli kullanarak gelecek nesillerin yaşam kalitesini yükselteceğiz. Sürdürülebilir bir dünya için doğa dostu projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz.