YÜKLENİYOR
Başkan Selman Hasan Arslan, Edremit Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın Avrupa Birliği finansmanıyla yürüttüğü 4.5 milyon avroluk “Belediyeler ve Üniversiteler için Yenilenebilir Enerji ve Enerji Verimliliği Teknik Destek Projesi” için 2019 yılının sonunda başvuru yaptık, Türkiye genelinde fizibilite desteği alan 40 belediye arasına girdik. Bu sayede belediyemizin ana hizmet binasının çatısına fotovoltaik enerji sistemi kurulması için fizibilite raporu hazırlıkları başladı. Alman Uluslararası İşbirliği Kurumu’nun sağladığı teknik destek dahilinde, Dusan Gvozdenac önderliğinde enerji verimliliği ve yenilenebilir enerji üretimi hakkında toplantı yaptık. Teknik ziyaretler, mimari ve teknik hesaplamalar neticesinde fizibilite raporu belediyemize teslim edildi. Rapor doğrultusunda yapılacak çatı üstü PV sistemiyle yılda 58.50 mWh enerji üretimi öngörülüyor. Bu sayede yaklaşık 38 ton karbon emisyonunun önlenmesi hedefleniyor. Proje için basit geri ödeme süresi dokuz yıl ve bir ay olarak hesaplandı. Belediyemizin ana hizmet binasına çatı üstü PV sistemi kurulmasıyla ilgili fizibilite raporu sayesinde yenilenebilir enerji uygulamasının kurulumu için finansman arayışımız kolaylaştı. Bu konuda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Çalışmalarımızı desteklemek için belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk.
Yenilenebilir enerji alanında ve enerji dönüşümünde kapasite gelişimini desteklemek ve güçlendirmek, uluslararası eğitimlere, konferanslara katılmak, projelere ve işbirliklerine dahil olmak amacıyla Avrupa Enerji Kentleri Ağı’na üyelik için TÜBİTAK’a başvurduk, başvurumuz kabul edildi. Bu sayede 30 ülkeden 1.000 üye belediyesi olan Avrupa Enerji Kentleri Ağı’na üyelik için gereken 1.250 avroluk üyelik aidatını belediyemiz adına TÜBİTAK karşılıyor. Özellikle yerel yönetişim, fosil yakıtsız kentler, topluluk enerjisi, gıda sistemi ve adil ekonomi gibi farklı temalardaki eğitimlere katılım, projelerde işbirlikleri kurma ve ortak projeler geliştirme fırsatlarına erişim sağlanıyor. Bu ağın üyeleri için oluşturulan ve yenilenebilir enerji kaynaklarının finansmanını geliştirecek kapasite artırımını hedefleyen “H2020 PROSPECT+” projesine katılmak için başvuruda bulunduk. Çatı üstü PV sistemini finanse etmek amacıyla Enerji Performans Sözleşmesi’nin finansman modeline dayalı kapasite geliştirme toplantısına, eğitim ve saha ziyaretine katılma hakkı kazandık. Etkinlikler, 2023 yılının Eylül ayında başlayacak. Yenilenebilir enerji çalışmalarını Türkiye için yeni ve inovatif bir iş modeliyle finanse etme konusunda diğer belediyelere örnek olacağız.
Belediyemizin İşletme ve İştirakler Müdürlüğü, belediyemize ait parklarda, bahçelerde, Edremit, Kadıköy, Altınkum, Zeytinli, Güre, Altınoluk’taki hizmet binalarında enerji tasarruflu LED lambalar kullanılmasını sağlayarak enerji verimliliğine katkıda bulundu. Sokak aydınlatmalarında da yeni nesil güneş panelli dekoratif aydınlatma direkleri tercih edildi. Jeotermal enerjiyle ilgili çalışmalarımız da devam ediyor. Belediyemizin ana hizmet binası, Şükrü Tunar Kültür Merkezi, Atatürk Gençlik Merkezi ve Kafe Senin, ısınma ihtiyacını jeotermal enerjiyle karşılıyor.
Önümüzdeki dönemde elektrikli araç şarj noktalarının kurulması için ilgili firmaya farklı bölgelerden yer tahsis etmek, bu şarj noktalarından elde edilen gelirin %30’luk kısmını belediye hizmet bedeli olarak ayırmak için çalışmalar yapacağız. Proje destekleriyle ilçemizin sera gazı emisyonunu ölçeceğiz, ölçüm verilerini dikkate alarak yenilenebilir enerji ve enerji verimliliği hedeflerini içeren “Sürdürülebilir Enerji Eylem ve İklim Adaptasyon Planı” hazırlayacağız. İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Komisyonu kuracağız. Belediye Başkanları Sözleşmesi’ni imzalayacağız. “Enerji Performans Sözleşmeleri” kapsamında belediyemize ait kamu binalarında enerji verimliliğini sağlayacağız. Belediyemizin araç filosuna elektrikli araçları dahil edeceğiz.