"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Şeniz Doğan: “Enerji tasarrufunu ön planda tuttuk”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Şeniz Doğan, Merkezefendi Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İklim krizi, enerji üretimini ve dağıtımını zorlaştırıyor, enerji tüketiminin ve maliyetlerinin artmasına neden oluyor, ekonomik ve sosyal sorunlarla çevre sorunlarını beraberinde getiriyor. Yerel yönetimler, yenilenebilir enerji kaynaklarının yaygınlaştırılmasında önemli bir rol üstleniyor. 2019 yılından bu yana çevre dostu, doğayı koruyan ve kaynaklarını doğru kullanan bir belediye olarak “İklim Kriziyle Mücadele Eylem Planı” kapsamında çalışmalarımızı hayata geçiriyoruz, kendimizi geliştirmeye devam ediyoruz.
Enerji verimliliğiyle atık yönetimi arasında önemli bir bağlantı var. Bu nedenle atık yönetimine önem veriyoruz, atıkları azaltmak, ayrıştırarak toplamak, geri dönüştürmek ve kompost hâline getirmek için çalışmalar yapıyoruz. Yıllık 20 milyon organik atık toplamak, geri dönüşümü teşvik etmek için ilçemizdeki 140.000 haneye poşet dağıtıyoruz. Atıkların ayrıştırılmasını sağlıyoruz, enerji verimliliğine katkıda bulunuyoruz. Merkez kütüphanenin çatısına kurduğumuz güneş enerjisi santraliyle kendi enerjimizi üretiyoruz. 900 metrekarelik alandaki santralde toplam 224 panel, üç adet güç çevirici ve 112 adet 950 kW gücünde optimizer bulunuyor. Yılda yaklaşık 160.000 kWh enerji üreten 69 kW gücündeki santraldeki enerjinin bir kısmı kütüphanede kullanılıyor, bir kısmı da satılıyor. Satıştan elde edilen gelir belediyemizin elektrik faturalarından mahsup ediliyor. Böylece hem kendi enerjimizi üretiyoruz hem tasarruf ediyoruz hem de karbondioksit salımının önüne geçiyoruz. İlçemizin bazı noktalarına güneş enerjisiyle çalışan sokak lambaları yerleştirdik.
İklim değişikliği, çevre kirliliği, sürdürülebilir enerji, doğanın korunması ve buna benzer birçok konuda farkındalık oluşturmak için eğitimler veriyoruz. Belediyemize ait binalarda LED ışıkları yaygınlaştıracağız, binaların yalıtımını iyileştireceğiz, enerji tasarrufu sağlayan cihazların kullanılmasını sağlayacağız. Enerji maliyetlerini düşürmeyi, çevreyi korumayı ve sürdürülebilir bir gelecek inşa etmeyi hedefliyoruz.


Önerilen Haberler