"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “İzmir’i temiz enerjinin başkenti yapmayı amaçladık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İklim değişikliğine karşı dirençli bir kent yaratmak amacıyla yenilenebilir enerji kaynakları kullanımı ve enerji verimliliği üzerine çalışmalar yürütüyoruz. 2019 yılından bu yana 14 milyon TL yatırım yaptık. Belediyemizin birimlerinin enerji ihtiyacını temiz enerji kaynaklarıyla sağlıyoruz. Başkanlar Sözleşmesi’ne verdiğimiz taahhüt doğrultusunda 2030 yılına kadar sera gazını %40 oranında azaltmayı ve iklim değişikliğinin etkilerine uyum sağlamayı hedefledik. Belediyemizin 12 binasında 1 MW’lık lisanssız güneş enerjisi santralini devreye aldık. Bu santraller sayesinde yıllık ortalama 7 milyon TL tasarruf ediyoruz. Yapımı devam eden iki santral 2023 yılında devreye girecek. Güneş enerjisi santrallerinin kapasitesini 1.5 MW’a yükseltmeyi, 9.5 milyon TL tasarruf etmeyi hedefliyoruz.
2019 yılından bu yana hizmet veren 14 güneş enerjisi santraliyle toplam kapasite 2023 yılının sonunda %539 artacak. İhale aşamasında dört projemiz var. 2024 yılında bu tesislerin de aktif olmasıyla kapasite %582’e yükselecek. 2023 yılında projelendirme süreci tamamlanacak, ihaleye hazır duruma gelecek beş projemiz daha var. Projelendirme ve yasal izin aşamasındaki tesisleri 2025 yılında devreye almayı planlıyoruz. 2019 yılına kıyasla toplam 23 adet güneş enerjisi santralini devreye alarak kapasiteyi 2.7 MW’a yükselteceğiz. Kurulu güç %954 oranında artacak, yıllık 16.5 milyon TL tasarruf edeceğiz. Göreve başlar başlamaz, enerji verimliliği çalışmalarına başladık. Enerji politikası hazırladık ve 2021 yılında yayımladık. IS0 50001 Enerji Yönetim Sistemi kapsamında çalışmalar yapıyoruz. Sertifikalandırma çalışmaları 2023 yılının son çeyreğinde tamamlanacak.
Enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarımız sadece bunlarla sınırlı değil. İzmir’in ve çevresinin temiz enerji/temiz teknoloji alanında uzmanlaşmış üretim ve ihracat bölgesine dönüşmesi için yürütülen BEST For Energy Projesi, ENSİA ortaklığıyla İZKA tarafından uygulandı. Projeye her aşamada destek vermek amacıyla İzenerji’yle birlikte yönlendirme komitesinde yer aldık. İzmir’i “Temiz Enerjinin Başkenti” yapmak istiyoruz. Temiz enerji/temiz teknoloji sektöründe faaliyet gösteren, coğrafi olarak birbirine yakın, işbirliği yapan ya da rekabet hâlinde olan üretici firmaların ve kurumların bir araya geldiği çalışma modeli oluşturuyoruz. Proje süresince temiz enerji/temiz teknoloji değer zincirinde bulunan ve bu alana yönelmek isteyen firmaların kapasitesini geliştirmeye, yatırımın ve ihracatın artırılmasına, bölgesel rekabet gücünün geliştirilmesine ve paydaşlar arasındaki işbirliğinin güçlendirilmesine odaklanıldı. İzenerji de bu süreçte yenilenebilir enerji ve iklim değişikliği odaklı politika ve uygulamalar geliştirmekle görevlendirildi.
İklim krizine karşı yerel yönetim vizyonu ve eylem planlarıyla fark yarattık, 377 kent arasından AB’nin İklim Nötr ve Akıllı Şehirler Misyonu’na seçildik. İzenerji bünyesinde toplam 60 MW’lık yenilenebilir enerji kapasitesinin kurulumu için çalışmalar devam ediyor. Enerji yoksulluğunun azaltılması için “Yeşil Dönüşüm Programı” başlatıldı. İzmir Büyükşehir Belediyesi, İZSU, ESHOT ve tüm iştirak şirketlerine “Yenilenebilir Enerji Kaynak Sertifikalı” elektrik enerjisi tedariki için İzenerji’nin kurduğu İZETAŞ tarafından EPDK elektrik tedarik lisansı alındı. Bu şirket aracılığıyla elektrik alımının yenilenebilir kaynak sertifikalı olması hedefleniyor.


Önerilen Haberler