"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Turgay Genç: “Karbon salımını azaltmaya odaklandık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Turgay Genç, Döşemealtı Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve geldiğimiz günden bu yana yenilenebilir enerji alanında önemli çalışmalar yaptık. Bugüne kadar toplam 760 kW gücündeki güneş enerjisi santralini ulusal enerji sistemine entegre ettik. Bu kapsamda dokuz mahallede yer alan on kapalı pazaryerinin üzerine 1.330 kW’lık güneş enerjisi santrali kurmak için projelendirme çalışmalarını ve onay işlemlerini başlattık. Daha önce Bahçeyaka Mahallesi’ndeki kapalı pazaryerinin üzerine 760 kW’lık güneş enerjisi santrali kurduk. Bu sayede yıllık ortalama 1.2 milyon kW elektrik enerjisi üretiyoruz, karbon salımını azaltıyoruz, yıllık ortalama 650 tonluk karbondioksit salımını engelliyoruz.  Yeni tesislerle birlikte yılda 3.500 ağaç dikimine karşılık gelecek şekilde karbon salımını önleyeceğiz.

Çevre dostu yaklaşımla hareket ederek parkların, bahçelerin, hizmet binalarının ve diğer kullanım alanlarının elektrik ihtiyacının %50’sini tek bir güneş enerjisi santralinden karşılıyoruz. Yeni kuracağımız on adet güneş enerjisi santraliyle yıllık 2.5 milyon kW’lık enerji üretim kapasitesine ulaşmayı hedefliyoruz. Önümüzdeki bir yıl içinde faaliyete geçirmeyi planladığımız bu kapasiteyle belediyemizin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamayı planlıyoruz. Sadece belediyemizin enerji ihtiyacını karşılamakla kalmayacağız, fazla üretilen enerjiyi satarak belediye bütçesine de katkıda bulunacağız.

Bademağacı, Dağbeli, Kovanlık, Camili, Karataş, Ilıca-1, Ilıca-2, Çığlık, Yukarıkaraman ve Kömürcüler Mahalleleri’ndeki kapalı pazaryerlerinde toplam 1.330 kW’lık güneş enerjisi santrali kurmak için fizibilite çalışmalarını tamamladık, projelendirme ve onay işlemlerine başladık. Bu yeni tesisler sayesinde yıllık ortalama 6 milyon TL’ye ulaşan elektrik faturasından kurtulacağız, yaklaşık 2 milyon TL satış geliri elde edeceğiz.

Hayata geçirdiğimiz bu projelerle Döşemealtı’nı geliştirdik, Avrupa standartlarını yakaladık, tarihî ve kültürel değerleri korumaya odaklandık. Güneş enerjisi santralleri sayesinde temiz enerji üreterek birçok Avrupa kentini geride bırakacağız.


Önerilen Haberler