YÜKLENİYOR
Başkan Ülgür Gökhan, Çanakkale Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Dünya, büyük bir hızla gelişiyor, üretim ve enerji ihtiyacı da artıyor. Kentler de büyüyor, ihtiyaçları karşılamak için yeni kaynakların yaratılması gerekiyor. Bu nedenle sürdürülebilir, doğa dostu politikalar kapsamında çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Sürdürülebilir enerjiye yönelik yaptığımız çalışmalar arasında yer alan “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi”, en önemli yatırımlarımızdan biri. Çevre odaklı bir yaklaşımla 11.000 metrekarelik alan üzerinde LEED sertifikasına uygun şekilde inşa ettiğimiz merkezde, güneş, yağmur suyu, gri su gibi kaynaklardan en üst düzeyde faydalanıyoruz, enerji verimliliğini yükseltiyoruz. Binanın üzerine kurduğumuz güneş enerjisi santrali sayesinde elektrik enerjisinin büyük bölümünü karşılıyoruz.
2019 yılında başlattığımız proje kapsamında elektrik tüketimi fazla olan tesislerin enerji ihtiyacını yenilenebilir enerji kaynaklarından karşılamak, karbon ayak izimizi düşürmek amacıyla atık su arıtma tesisinin yanındaki alana güneş enerjisi santrali kurduk. 2014 yılında planlanan, 14.550 metrekarelik alana 1071,84 kWp (992,8 kWe- AC) kurulu gücünde fotovoltaik panel kapasitesine sahip şebeke bağlantılı güneş enerjisi santrali kurma çalışmaları 2018 yılının Mayıs ayında başladı. Çalışma kapsamında toplam 3.828 adet yerli üretim 280 W gücünde panel, 17 adet 60 kW invertör kullanıldı. Maksimum 1071,84 kWp (992,8 kWe- AC) gücünde elektrik üreten tesis, 2019 yılının Ocak ayında üretime başladı. Santralin TEDAŞ kabulü yapıldı, UEDAŞ’a enerji satışı da başladı.
Sürdürülebilir yeni enerji kaynakları için yaptığımız fizibilite çalışmalarının sonuçları doğrultusunda güneş enerjisi santrallerine yatırım yapmaya devam ediyoruz. Atık su arıtma tesisinin ihtiyaçlarını karşılamak için tesisin yanındaki alana kurduğumuz güneş enerjisi santraliyle “Yeşil Yerel Yönetim ve Kültür Merkezi” binasının üzerine kurulan güneş enerjisi santralinin ardından Teknik Hizmetler Kampüsü’ndeki yapıların üzerine 410 kW’lık güneş enerjisi santrali kurmak için 2023 yılının Mart ayında sözleşme imzaladık, santralin yapımına başladık.
Belediyemiz öncülüğünde kurulan ve başkanlığını yürüttüğüm Çanakkale Katı Atık Yönetim Birliği (ÇAKAB) ve SUEZ Çanakkale RR Atık Hiz. A.Ş. arasında imzalanan imtiyaz sözleşmesi doğrultusunda hayata geçirilen EKAY projesi kapsamında “Depo Gazından Elektrik Üretim Tesisi” hizmete açıldı. Tesiste, çöp depolama alanında biriken gazlardan yılda 3.000 hanenin elektrik tüketimine karşılık gelecek 9.000 MWh elektrik enerjisi üretiliyor.
Sürdürülebilir enerji kaynakları kapsamında “Solar Kurutma Tesisi” projesine de önem veriyoruz. Tesiste, ileri biyolojik atık su arıtma tesisinde atık su arıtımı neticesinde ortaya çıkan arıtma çamuru kurutuluyor. Bu sistemin en büyük avantajı, düşük enerji tüketimi, kolay kurulum ve devreye alma, yüksek kurutma verimi ve düşük işletme maliyeti. Tesiste kurutulan çamur, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından bertaraf/geri kazanım lisansı olan tesislere gönderiliyor, enerji üretmek amacıyla kullanılıyor. Enerji verimliliğine de önem veriyoruz. Belediyemizin binalarını ve parkları enerji verimliliği sağlayacak uygulamalarla destekliyoruz, çatı panelleriyle enerji üretiyoruz. Parklarda, bahçelerde ve açık alanlarda solar aydınlatma sistemlerinin kullanımını yaygınlaştırıyoruz.