"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Utku Gümrükçü: “Enerji verimliliği etüt raporu hazırladık”

  • 28 Ağustos 2023
Başkan Utku Gümrükçü, Çiğli Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Ülkemizdeki hızlı kentleşme, ilçemizin de kapasitesini zorluyor, artan nüfus ve yapılar nedeniyle sınırlı kaynaklar hızla tüketiliyor. İlçemiz için koruma-kullanma dengesini gözetiyoruz, sürdürülebilir kentleşme modelini benimsiyoruz. Bu kapsamda 2019-2023 yılları arasında enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarımızı şöyle özetleyebilirim:

Belediyemizin hizmet binalarının enerji verimliliğine yönelik hazırladığımız Çiğli Belediyesi Enerji Verimliliği Etüt Raporu’nu 2020 yılında tamamladık, enerji etüdü çalışması yaptık. Elektrik motorları, kompanzasyon sistemleri, elektrik akım kalitesi, dağıtım ve aydınlatma sistemi, elektrikli cihazlar için ölçüm çalışmasını tamamladık. Ayrıca ısıtma-soğutma sistemlerini ve pompaları inceledik. ISO 50001 kapsamında enerji verimliliğini artırmak amacıyla analiz (tasarruf, uygulama planları, yapı bileşenleri ve malzemeleri, konstrüksiyon, tesisat ve aydınlatma) yaptık. Enerji etüdü sonuçlarıyla ilgili iyileştirme çalışmalarına etaplar hâlinde devam ediyoruz.

2021 yılının Mart ayında İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü kurduk, Çiğli’de iklim değişikliğiyle mücadele etmeyi, yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik çalışmaları yürütmeyi, bu alandaki ulusal/uluslararası gelişmeleri takip etmeyi ve koordinasyonu sağlamayı amaçladık. Çiğli İklim Eylem Planı’nı 2023 yılının sonunda tamamlamayı hedefliyoruz. Bu plan doğrultusunda belirlenecek azaltım ve uyum stratejilerini ilçemizde ve belediyemizde uygulamak için sorumluluklarımızı yerine getireceğiz.
2021 yılının Mayıs ayında Başkanlar Sözleşmesi’ni imzaladık, 2030 yılına kadar sera gazı emisyonlarını %40 azaltmayı, yenilenebilir enerji kaynaklarını daha fazla kullanmayı ve iklim değişikliğine karşı önlemler almayı taahhüt ettik. Aynı yıl, Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler Platformu’na üye olduk.

2021 yılının Nisan-Ağustos ayları arasında iç ve dış paydaşlarımızın katılımıyla çevrimiçi toplantılar yaptık, farklı konuları ele aldık (yenilenebilir enerji, iklim adaleti, ulaştırma, meslek odaları görüşler/yöntemler, afetler, yeşil uyum, sanayinin dönüşümü, iklim kriziyle mücadele, İzmir Yerel İklim Eylem Planı vb.).

7-8 Aralık 2021’de “Dirençli Kentler Sempozyumu” düzenledik, Çiğli İklim Eylem Planı Çalıştayı’na ev sahipliği yaptık. CHP Genel Başkan Yardımcısı Ahmet Akın’la birlikte etkinliklerin açılış konuşmalarını yaptık, iklim değişikliğinin ve doğal afetlerin ekolojik, ekonomik, sosyal sonuçlarına karşı sürdürülebilir politikalar üretmek amacıyla yerel yönetimlerin de sorumluluk alması gerektiğini vurguladık. Çalıştayın tematik konularından biri de enerjiydi. Belediyemiz temsilcilerinden ve katılımcılardan oluşan bir atölye çalışması kapsamında enerji konusunu değerlendirdik. Yenilenebilir enerji alanında bölgemizin GES ve RES potansiyeli, enerji verimliliği, azaltım stratejileri, mevzuat hakkında fikir alışverişinde bulunduk.

Harmandalı’daki pazaryerinde belediyemize ait çatı tipi güneş enerjisi santrali bulunuyor, santralde yıllık ortalama 383 MWh elektrik enerjisi üretiliyor. Bu sayede belediyemizin yıllık elektrik tüketiminin yaklaşık %15’lik kısmını karşılıyoruz. Ataşehir, Egekent ve Evka-2 pazaryerlerinde çatı tipi güneş enerjisi sistemi kurmak için ön araştırma yapmayı, bu projeleri hayata geçirerek belediyemizin enerji ihtiyacının %60’dan fazla kısmını karşılamayı planlıyoruz.


Önerilen Haberler