YÜKLENİYOR
Başkan Vahap Seçer, Mersin Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
2019 yılından bu yana kent, çevre ve enerji politikalarında sürdürülebilirliği temel alan bir yaklaşımla çalışmalarımızı sürdürdük. Belediye Başkanları Küresel İklim ve Enerji Sözleşmesi’ni imzaladık. İklim değişikliğine neden olan olumsuzlukları azaltmak için çalışıyoruz. “Akdeniz Kentler Birliği” ve “Sürdürülebilirlik İçin Yerel Yönetimler” gibi uluslararası kuruluşlara üye olduk. Belediyemiz bünyesinde İklim Değişikliği ve Temiz Enerji Şube Müdürlüğü’nü kurduk. Mersin’de iklim değişikliğinin etkileriyle mücadele etmek için TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi işbirliğiyle “Mersin Sürdürülebilir Enerji ve İklim Eylem Planı” çalışmalarını başlattık. Mersin’in sera gazı emisyon envanterini güncelledik. Kentimizin 51 noktasında güneş enerjisiyle çalışan “çevreci akıllı durak” uygulamasını başlattık.
MESKİ bünyesinde çatı tipi güneş enerji santralleri projesini hayata geçirdik, enerji kaynaklarını çeşitlendirdik. Güneş enerjisi ve biyogaz enerji santralleri aracılığıyla bir yılda 65.939 hanenin bir aylık elektrik ihtiyacını karşılayacak 9 milyon 890 bin kW’lık enerji ürettik. MESKİ yatırımları sayesinde yıllık 2.214 ton karbon salımının önüne geçtik, 5.387 ağacın kurtarılmasını sağladık. ISO 14001 Çevre Yönetim Sistemi kapsamında sürdürülebilir çevre anlayışıyla çalışmalarımıza devam ediyoruz. Enerji verimliliği için ISO 50001 Enerji Üretimi Sistemi’yle ilgili çalışmaları da başlattık. İklim ve çevre odaklı deneysel/uygulamalı etkinliklerin yapılacağı İklim ve Çevre Bilim Merkezi’ni 29 Ekim’de hizmete sunacağız.
Mersin’deki küçükbaş hayvan yetiştiricilerinin ve gezici arıcıların yaşam standartlarını yükselten faaliyetlerin sürdürülebilirliğini sağlamak amacıyla güneş paneli desteği veriyoruz. Güneş enerjisinden elektrik enerjisi üreten mobil sistemlerden bugüne kadar 54’ü kadın olmak üzere toplam 360 üretici faydalandı. Mersin’de yetiştirilen narenciye, muz, çilek, ıspanak, maydanoz, bamya, soğan, ananas ve kivi gibi ürünlerin elektrikli kurutma fırınlarında kurutulması ve katma değer kazanması için güneş enerjisiyle çalışan gıda kurutma tesisini kurduk. Yenilenebilir enerji kaynaklarına önem veriyoruz. Belediyemize ait yerleşkelerde, aydınlatma tesislerinde ve atölyelerde LED ampul kullanmaya başladık. Katı atık düzenli depolama sahalarında, depo gazından elektrik enerjisi üretim tesisi kurduk, elektrik enerjisi üretmeye başladık. Bu çalışmalar sayesinde karbondioksitten 28 kat daha zararlı olan metan gazının atmosfere salımının önüne geçiyoruz.
Belediyemize ait spor kompleksinde 60 kW’lık güneş enerji santrali (fotovoltaik) kurduk. MESKİ tarafından işletilen Karaduvar Atık Su Arıtma Tesisi’nde oluşan arıtma çamurundan açığa çıkan metan gazını elektrik enerjisine dönüştüren 1.8 MW’lık elektrik enerjisi üretim tesisinde 600 kW enerji üretiyoruz. Silifke’de mezbahada, Anamur otogarında, MESKİ’nin arıtma tesislerinde ve terfi istasyonlarında güneş enerjisi santrali kurmayı hedefliyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarından yararlanma oranımız şu anda %6, bu oranı %21’e çıkarmayı amaçlıyoruz. Yenilenebilir enerji kaynaklarını daha aktif kullanmayı, enerji verimliliğine yönelik yenilikçi ve sürdürülebilir projeler üretmeyi, çevre dostu ulaşım araçlarıyla karbon salımını azaltmayı planlıyoruz.