YÜKLENİYOR
Başkan Zeydan Karalar, Adana Büyükşehir Belediyesi’nin enerji kaynaklarına yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Yenilenebilir enerji kaynakları, fosil enerji kaynakları gibi zamanla tükenmez, kömür, petrol, doğalgaz gibi yenilenemeyen enerji kaynaklarına alternatiftir, farklı alanlarda kullanılabilir. Yenilenebilir enerji, iklim değişikliğinin etkilerini en aza indirmenin anahtarıdır. Fosil yakıtlar, 2018 yılında dünya çapında enerjinin %80’lik kısmını oluşturdu. Kalan pay, nükleer ve yenilenebilir enerji (hidroelektrik, biyoenerji, rüzgâr ve güneş enerjisi ve jeotermal enerji) arasında paylaştırıldı. Bu dağılım önümüzdeki 30 yılda önemli ölçüde değişecek. Güneş panelleri ve kara rüzgârı artık birçok yerde elektrik enerjisi üretmenin en uygun fiyatlı alternatifleri arasında yer alıyor. 2019 yılında elektrik enerjisi üretiminin %75’lik kısmını güneş ve rüzgâr enerjisi sağladı.
Belediyemizin Raylı Sistem Şube Müdürlüğü tarafından işletilen hafif raylı taşıma sistemi, 13.5 kilometrelik çift yönlü hattan ve 13 istasyondan oluşuyor. Raylı taşıma sisteminin yolcu istasyonlarına ve tren depo sahası çatılarına yaklaşık 2 MW gücünde güneş enerjisi santrali kuruldu. Santral, 2021 yılının Mart ayında devreye alındı. Güneş enerjisi santrali sayesinde yılda yaklaşık 2.8 milyon kWh enerji üretiliyor, raylı sistemin enerji ihtiyacının üçte biri karşılanıyor. Bu sistemle 2.300 ton/yıl karbondioksit, kükürt, radyasyon salımı önleniyor. Güneş enerjisi sistemleri, karbondioksit ve kükürt salımı olmadan enerji ürettiği için çevre sağlığını da koruyor. Hafif raylı taşıma sistemi istasyonlarının çatısına güneş enerjisi santrali kuran ilk belediyeyiz.
2022 yılında Yeşiloba Ekmek Fabrikası’nın çatısına 502 kWp kurulu güce sahip olan, her biri 450 W’lık toplam 1.116 adet güneş paneli kurduk, yıllık yaklaşık 750.000 kWh enerji üretmeye başladık. Bu, 200 meskenin tükettiği enerjiye denk geliyor. Çatalan’daki içme suyu tesislerine 2020 yılında 600 kWp kurulu güce sahip olan, her biri 450 W’lık toplam 1.333 adet güneş paneli kurduk, paneller 2021 yılında üretime başladı, yıllık yaklaşık 850.000 kWh enerji ürettik. Bu da 230 meskenin enerjisine denk geliyor. Mihmandar’daki arıtma tesislerinde 2020 yılında kurduğumuz 1 MWp gücündeki güneş enerjisi santrali 2021 yılında üretime başladı. Bu santral yılda yaklaşık 1.5 milyon kWh enerji üretiyor. Üretilen enerji de 350 meskenin enerjisine denk geliyor.
Tarım bölgesi olduğu için Adana’da birçok sulama kanalı var. Baraj çıkışındaki kanal üzerinde suyu türbinleyerek enerjisini aldıktan sonra sulama suyuna bırakmayı öngören bir proje geliştirdik. 4 MW’lık proje için Tarım ve Orman Bakanlığı’na, Devlet Su İşleri 6. Bölge Müdürlüğü’ne izin için başvuruda bulunduk. Bu proje kapsamında belediyemizin tükettiği elektrik enerjisinin bir kısmını projenin uygulama alanında yapacağımız rekreasyon çalışmasıyla kentimizin hizmetine sunacağız. Çatalan’daki içme suyu besleme çalışması dahilinde 1.4 MW’lık santral kurma projemiz de var. Bu iki HES projesi hayata geçtiğinde yılda yaklaşık 25 milyon kWh elektrik enerjisi üretilecek.
Yenilenebilir enerji kaynaklarından maksimum seviyede yararlanmak için projeler geliştiriyoruz. Yıllık 125 milyon kWh’lık enerji tüketimimizi karşılamak için 70 MW’lık rüzgâr enerjisi santrali projesi hazırladık. Proje kapsamında 250 milyon kWh elektrik enerjisi üretmeyi hedefliyoruz. Bu sayede tükettiğimiz enerji kadar satış yapabilme imkânına kavuşacağız. Rüzgâr enerjisi santrali projesi, finansman sağlandığı takdirde hayata geçirdiğimiz en büyük proje olacak.
Önümüzdeki dönemde finansman sağlanırsa yaklaşık 75 MW’lık yenilenebilir kaynaklardan enerji tesisi kurmayı hedefliyoruz Enerji kaynağı olarak fosil yakıtları kullanarak tükenecek bir rezervden faydalanıyoruz. Gaz, petrol ve kömür rezervleri yoğun kullanım nedeniyle tükenecek. Temiz ve yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelik projeler sayesinde gelecek nesillere daha yaşanılabilir bir dünya bırakacağız.