"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Ekrem İmamoğlu: “Yoksulluğun sosyolojik boyutunu önemsedik”

  • 25 Eylül 2023
Başkan Ekrem İmamoğlu, İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin yoksulluğu azaltmaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

İstanbul hem imkânlar kentidir hem yoksulluğun derinden hissedildiği hem de alım gücünün Türkiye genelinden daha düşük olduğu bir kenttir. TÜİK’in 2022 yılı verilerine göre İstanbul’da tüketim harcamalarına ilişkin fiyat endeksi de Türkiye genelinde en yüksek seviyededir. Ülke genelinde kiralar dört yılda %583 artarken, İstanbul’da %713 oranında arttı. Kısacası, İstanbul’da yaşam her zamankinden daha zor ve diğer tüm illere göre daha pahalı.

2019 yılından bu yana yoksulluğun sosyolojik boyutuna da önem verdik. Yoksul çocuklar başta olmak üzere kırılgan grupların acil ihtiyaçlarını karşılayan hizmetler sunduk, yoksulluğun neden olduğu toplumsal krizleri göz ardı etmedik. Bu anlayış doğrultusunda belediyemizin imkânlarını seferber ettik. Yetki alanımızın elverdiği ölçüde, zorluklarla mücadele ederek sosyal adaleti yaygınlaştırdık. Hemşerilerimize, “Zor Anında İBB Yanında” dedik, dayanışmadan kuvvet aldık. Pandemi döneminde başlattığımız “Askıda Fatura”, bu anlayışımızın tezahürü oldu. “Askıda Fatura” sayesinde ihtiyaç sahibi İstanbullular elektrik, su gibi temel ihtiyaçlarına ulaştı, birlik ve dayanışma duygusunu hissetti. Göreve geldiğimiz günden bu yana acil ve somut ihtiyaçlara dokunan hizmetler ürettik, yoksulluğun neden olduğu olumsuzluklarla da mücadele ettik.

Sosyal çalışmacılardan (sosyal hizmet uzmanı, sosyolog, psikologlar) oluşan Sosyal ve Ekonomik Destek Programı ekipleri, İstanbul’un yoksul hanelerini ziyaret ediyor, hanelere yapılacak ayni ve nakdi yardımı belirliyor, ailenin güçlendirilebilmesi için diğer ihtiyaçları tespit ediyor. Bu hizmetler arasında psikososyal destek mekanizmaları ve işsizlikle mücadele etmek amacıyla 2020 yılında kurulan Bölgesel İstihdam Ofisleri (BİO) yer alıyor. Bölgesel İstihdam Ofisleri aracılığıyla bugüne kadar yaklaşık 125.000 vatandaş istihdam edildi.

DİSK-AR’nın 2022 yılının Aralık ayındaki verilerine göre İstanbul’da yıllık gıda enflasyonu %78’i buldu. Bugüne kadar 2.8 milyar TL’yi aşan nakdi ve ayni yardımlarla vatandaşların üzerindeki yükü hafifletmeyi amaçladık. Ayni yardımlar arasında yoksul çocuklara ücretsiz olarak sunulan Halk Süt, İstanbul Vakfı aracılığıyla ihtiyaç sahiplerine ulaştırılan et ürünleri konserveleri bulunuyor. Kırılgan gruplar için özelleştirilmiş destek hizmetleri de sunduk. Bu hizmetler arasında yeni doğan bebekler için “Anne-Bebek Destek Paketi”, öğrenciler için kırtasiye malzemesi desteği “Sen Oku Diye”, uygun fiyatlı ve sağlıklı gıdaya erişimi kolaylaştıran “Halk Market” ve “Kent Lokantaları” sayılabilir.

Kent yoksulluğunun toplumsal etkilerine de odaklanıyoruz. Yani özel kurumlar aracılığıyla erişmenin neredeyse imkânsız olduğu bazı hizmetleri kamusallaştırıyoruz. Ücretsiz ve yüksek nitelikli kreşler ağı “Yuvamız İstanbul”, ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti sunan PDM/PTM’ler, özellikle çocukları, kadınları ve gençleri odağına alan “Mahalle Evleri”, gençler için “Tercih Danışma Merkezleri”, sporu herkes için erişilebilir kılmayı hedefleyen “Spor İstanbul” tesisleri, ücretsiz evde bakım hizmeti ve tıp merkezleri de bu hizmetlerden. Yoksulluğun yaşamın önüne çektiği setleri kırmaya, daha adil bir İstanbul yaratmaya çalışıyoruz.


Önerilen Haberler