YÜKLENİYOR
Balçova Belediye Başkanı Fatma Çalkaya Belediye Gazetesi'ne projelerini anlattı.
Kız Öğrenci Yurdu Projesi’nden bahseder misiniz? Projenizin amacı nedir?
FATMA ÇALKAYA: Eğitimi ülkemizin geleceğiyle eşdeğer görüyoruz. Ülkenizin geleceğinin iyi olmasını istiyorsanız eğitim sisteminizin iyi olması gerekiyor. Dünya çapında da bu durumun örnekleri var. Aslında cumhuriyet kurulduktan sonra ülkemizde de eğitime aynı duyarlılık gösterilerek köy enstitüleri açılmıştı, eğitim alanında atılım yapılmıştı. Ne yazık ki, şu anda ülkemizdeki eğitim sistemi çok kötü. Parası olana sınırsız imkânların sunulduğu, olmayanın zorluk yaşadığı bir eğitim sistemi söz konusu. Bu nedenle eşit ve kaliteli eğitim hakkını savunuyoruz, eğitim kurumlarına destek oluyoruz.
Belediyemizin kısıtlı bütçesiyle eğitim kurumlarının sorunlarını çözmek için çaba sarf ediyoruz. Anadolu’dan gelen öğrencilere, özellikle KYK yurtlarında kalan üniversite öğrencilerine öğle yemeği desteği veriyoruz. Geçen yıl 400 öğrencinin öğle yemeği tutarını karşıladık. Yurtlardan üniversitelere gidiş-dönüşte problemler yaşanıyor. Öğrencilerin ulaşımına da destek oluyoruz. Geçen yıl, üniversiteyi kazanan öğrenciler için “İlk Harçlığınız Bizden” kampanyası başlattık, üniversiteyi kazanan öğrencilere destek olduk. İlkokula başlayan çocukların okul ihtiyaçlarını karşılarken aileler zorlanıyor. Bu süreçte ailelere de destek oluyoruz. İlkokuldan lise sona kadar her eğitim kademesinde öğrencilerin ekonomik durumunu inceliyoruz, öğrencilere kıyafet ve kırtasiye malzemesi desteğinde bulunuyoruz. Geçen yıl yaklaşık 2.000 öğrenciye destek olmuştuk. Bu yıl daha fazla sayıda öğrenciye destek olmak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Çünkü ekonomik kriz nedeniyle aileler zorlanıyor. Ailelerin ve öğrencilerin her zaman yanındayız. Yeter ki, çocuklar ve gençler eğitimden mahrum kalmasın.
Yurt konusu da eğitim sisteminin en önemli sorunlarından biri. İzmir’de yaklaşık 170.000 üniversite öğrencisi eğitim görüyor, Kredi Yurtlar Müdürlüğü’ne ait 16.000 kişi kapasiteli yurt var. Özel yurtlarının da kapasitesi yaklaşık 20.000. Yani İzmir’de eğitim gören her 10 öğrenciden sadece dördünün yurt imkânı var. Öğrencilere yurt imkânı sunmak için 384 kişilik ilk kız öğrenci yurdunu 2011 yılında Genel Başkanımız Sayın Kemal Kılıçdaroğlu’nun katılımıyla açtık. Pırıl pırıl gençler, cumhuriyet değerlerini özümsemiş bir vakfın işletmesinde ücretsiz barınıyor. Şimdi de 155 kişilik ikinci kız öğrenci yurdunu hizmete sunmak için çalışıyoruz.
Projenin hazırlık süreci, kapsamı, içeriği, hedef kitlesi, bölgeye ve Balçova’ya katkısı hakkında bilgi verir misiniz?
FATMA ÇALKAYA: İlçemizdeki belediye hizmet alanlarının imar planlarını plan notlarıyla yurt alanı belirledik. Bu değişiklikten kaynaklanan kamulaştırma bedelini arsa sahiplerine ödedik, inşaatın tamamlanması için hayırseverlerden destek aldık. İlk öğrenci yurdunun işletmesini Türk Eğitim Vakfı’na verdik. Türk Eğitim Vakfı, hakkaniyetli bir değerlendirmeyle maddi durumu iyi olmayan öğrencilerin barınmasına ve yemeklerine destek oluyor. Yeni kız öğrenci yurdu için Türk Eğitim Vakfı’yla protokol imzaladık. İlk öğrenci yurdu gibi ikinci ikincisi de beş yıldızlı otel konforunda olacak. Yurtta, dinlenme ve çalışma alanları da yer alacak. Projemizin Balçova’ya somut bir katkısı yok. Bu projeyi eğitim sistemine katkıda bulunması için hayata geçiriyoruz. Hedef kitlemiz, kısıtlı imkânlarla çocuklarının eğitim almasını sağlamaya çalışan aileler.
Projeyi planlarken bütçe, yatırım, kaynak ve mevzuat açısından herhangi bir zorluk yaşadınız mı? Yaşadıysanız, bu zorlukları aşmak için hangi çalışmaları yaptınız?
FATMA ÇALKAYA: Az önce bahsettiğim gibi, öğrenci yurdu projesini hayata geçirmek için çok farklı bir yol izledik. Bu nedenle bütçemiz fazla etkilenmedi. Belediyemizin gücüyle hayırseverlerin gücünü birleştirdik. Öğrencilerin çağdaş ve güvenli koşullarda barınmasını sağlıyoruz.