YÜKLENİYOR
Başkan Neşet Tarhan, Mezitli Belediyesi’nin yoksulluğu azaltmaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:
Göreve geldiğimiz günden bu yana yoksullukla mücadele etmek için sosyal ve ekonomik politikalar geliştirdik, farklı alanlarda çalışmalar yaptık (meslek edindirme, iş imkânları yaratma, tarımsal üretim vb.). İhtiyaç sahibi vatandaşların temel ihtiyaçlarını karşılamaya çalıştık. Göçün ilçemize etkileri nedeniyle hizmet çeşitliliği ve toplumsal dayanışma ihtiyacı arttı. Bu nedenle ihtiyaç sahibi vatandaşları ulaşmayı hedefleyen bir program geliştirdik.
Mezitli Aşevi’nde günlük ortalama 700 kişilik yemek hazırlanıyor, ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor. Gönüllüler, belediyemizin serasında üretim yapıyor. Elde edilen ürünler ihtiyaç sahibi vatandaşlara ulaştırılıyor ve aşevinde kullanılıyor. Dayanışma Evi, günde ortalama 50 vatandaşa giysi, ayakkabı ve tekstil ürünleri desteğinde bulunuyor. Kırsal bölgelerdeki kız öğrencilere eğitim ve barınma desteği veriyoruz. “Öğrenci Evi” hizmetiyle kız öğrencilere ücretsiz barınma imkânı sunuyoruz. Üniversite öğrencilerinin barınma sorununa çözüm bulmak amacıyla özel bir masa oluşturduk, yazlık sitelerde evlerini kiralamak isteyen vatandaşlarla kiralık ev arayan öğrencileri bir araya getiriyoruz. Üniversite öğrencilerine (devlet üniversitesi, vakıf üniversitelerinde %100 burslu), Mezitli'de ikamet etmek koşuluyla, ayrım gözetmeksizin burs veriyoruz. 2023 yılında 800 öğrenciye 3.000 TL eğitim desteği verdik. 2024 yılında her öğrenciye 5.000 TL destekte bulunacağız.
“Mezitli’nin Filizleri” projesi kapsamında devlet üniversitelerinin ara sınıflarındaki öğrencilere destek olmak için sitelerin, apartmanların, işyerlerinin ve vatandaşların öğrencilere yardım etmesini istiyoruz. Yardım yapan sitelere, apartmanlara ve işyerlerine plaket, vatandaşlara da teşekkür belgesi veriyoruz. Özellikle dezavantajlı bölgelerde öğrencilere süt ve poğaça ulaştırıyoruz. Kadınlara ve çocuklara ücretsiz psikolojik danışmanlık hizmeti sunuyoruz. Kırsalda üreticileri desteklemek amacıyla üniversite destekli gübre üreten kooperatife destek olduk, 500 küçük üreticiye gübre, domates, biber ve patlıcan fidesi desteği verdik.
Köylerde ve kırsal mahallelerde üretim yapan, hijyen belgesi sahibi, çiftçi kayıt sistemine kayıtlı üretici kadınlara iş imkânı sunduk, kadın üretici pazarları açtık. Bu sayede toplam 800 üretici kadının, ürettikleri ürünleri doğrudan tüketiciye ulaştırmasını sağladık. “Sanat Çarşısı” aracılığıyla kadınların ürettiği el emeği ürünlerin satılmasını sağladık. İlçemizin farklı bölgelerindeki 50 üreticinin çiçeklerini satın aldık, üreticilerin gelir elde etmesini sağladık, istihdama katkıda bulunacak çiçek pazarları açtık. İlçemizdeki kooperatiflere destek olduk, üretici kadın kooperatifinin kent tarımı projeleri için 26 kadın üreticiye üretim ve satış için arsa tahsis ettik. Deprem yardımları kapsamında 61.842 haneye deprem yardım paketi, 91.850 kişiye giyim ve 44.387 haneye gıda yardımı yaptık. Bu süreçte gönüllülerden destek aldık. Üniversite Caddesi’nde kız öğrenci yurdu yapıyoruz, 320 öğrenci kapasiteli yurt 2024 yılında hizmete girecek, depremzedeler için ücretsiz olacak, özellikle annesini ve babasını kaybeden depremzedeler bu yurttan yararlanabilecek. Mersin Esnaf ve Sanatkârlar Odalar Birliği’yle işbirliği yaptık. Yakın zamanda iş garantili meslek edindirme kursları başlayacak.
Önümüzdeki dönemde, köyden kente göçü durdurmak için hizmetlerimizi çeşitlendirmeyi, kent haklarını kırsalda da güçlendirmeyi, tohum bankası oluşturmayı, kooperatifçiliği yaygınlaştırmayı, seracılığı teşvik etmeyi, kapalı pazaryerlerinin sayısını artırmayı, taziye evlerini ve kültürel mekânları geliştirmeyi, trafiğe kapalı alanlarda sanat merkezleri kurmayı ve yerel yönetim süreçlerine katılımı artırmayı hedefliyoruz. Bu süreçte önceliğimiz, gönüllülerin katılımını artırmak ve çalışmalarını daha görünür kılmak.