"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Recep Gürkan: “Edirne’de imece kültürünü geliştirdik”

  • 25 Eylül 2023
Başkan Recep Gürkan, Edirne Belediyesi’nin yoksulluğu azaltmaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Edirne, dünyanın en eşsiz kentlerinden biri, Yunanistan ve Bulgaristan’la sınır komşusu, Türkiye’nin Avrupa’ya açılan kapısı. Bu anlamda ekonomik krizden en az etkilenen kentlerden biri olduk. Pandemi, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de hem turizmi hem de ekonomiyi derinden etkilendi. Edirne’ye “Hiç kimse yatağa aç girmeyecek,” diye söz vermiştik. Bu kapsamda önemli projeleri hayata geçirdik.

Vatandaşların pandemi sürecini en az hasarla atlatması için elimizden ne geliyorsa yaptık. “Edirne İMECE” projesini hayata geçirdik. 2020 yılının Nisan ayında dijital bir uygulamayı hayata geçirdik, proje kapsamında toplanan yardımları Edirne halkının bağışlarıyla büyüttük.  14.000 ailenin kapısını çaldık, yaralarını sardık, onlara umut olduk. Çok sayıda ihtiyaç malzemesini (temel gıda, temizlik, kıyafet, bebek maması, bebek bezi vb.) düzenli olarak ihtiyaç sahiplerine ulaştırıyoruz. Sistem güzel işliyor. Edirneliler bizi asla yalnız bırakmıyor. Harika bir ekibimiz, mükemmel bir sistemimiz var. Bağışçılar ve ihtiyaç sahipleri, telefonlarına indirdikleri uygulama ya da 444 25 22 numaralı hat üzerinden bize ulaşabiliyor. Yine pandemi döneminde konutlarda kullanılan su ücretine %50 indirim yaptık, vatandaşlara destek olduk.  “Askıda Fatura Edirne” uygulamasını başlattık, ihtiyaç sahipleriyle hayırseverleri bir araya getirerek önemli bir adım attık.

Kahramanmaraş merkezli depremlerin sonrasında Edirne İMECE’yle örnek bir dayanışma gösterdik. Deprem bölgesine 27 yardım tırı gönderdik. Depremden etkilenerek Edirne’ye göç eden 5.900 vatandaşın kişisel ihtiyaçlarının karşılandığı bir sosyal market kurduk. Depremzede aileleri sisteme dahil ettik. Bu ailelere gıda, giysi, bebek bezi, bebek maması desteğini sürdürüyoruz.

Kırılgan grupların arasında yer alan Roman vatandaşlar için önemli çalışmalar yaptık. Türkiye Belediyeler Birliği, Avrupa Konseyi ve Avrupa Birliği ortaklığında yürütülen “Yerelde İyi Yönetişimin ve Roman Vatandaşların Güçlendirilmesinin Teşviki” (ROMACTED) programına pilot belediye olarak katıldık. Roman vatandaşların yoğunlukta olduğu Çavuşbey Mahallesi’nde Edirne Belediyesi ROMACTED Çocuk Evi’ni hizmete sunduk. Evi olmayan vatandaşlara ev yaptık, evleri kötü durumda olan vatandaşların evlerini yeniledik, onları daha iyi şartlara kavuşturduk.

Kadınlarımızın iş hayatında daha fazla yer alması için meslek edindirme kursları açtık. Kadınların meslek sahibi olmasını ve istihdam edilmesini sağladık. Mobil mutfak kurmak için çalışmalara başladık, 800 kişiye üç çeşit yemek sunma özelliğine sahip olan mobil mutfak aracını araç filomuza dahil ettik. Mobil mutfak için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Mobil mutfak aracıyla yoksul mahallelere her gün üç çeşit yemek ulaştıracağız. Böylece Edirne’de hiç kimse yatağa aç girmeyecek. Şu anda 14 ayrı noktada “Halk Ekmek” büfeleri hizmet veriyor, bu sayıyı 24’e yükselteceğiz. Hizmete sunacağımız “Halk Et” ve “Halk Süt" büfeleriyle hem vatandaşlara hem de üreticilere destek olacağız.


Önerilen Haberler