"Benim iki büyük eserim var; biri Türkiye Cumhuriyet'i diğeri Cumhuriyet Halk Partisi."

Tunç Soyer: “Sosyal yardımların kapsamını genişlettik”

  • 25 Eylül 2023
Başkan Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin yoksulluğu azaltmaya yönelik çalışmalarını Belediye Gazetesi’ne anlattı:

Göreve başladığımız 2019 yılından bu yana 23.000 haneye düzenli ve sistemli sosyal yardımda bulunduk. Bu sayıyı 80.000’e yükselttik. Yaklaşık 302.000 vatandaşa 284 milyon TL’yi aşan nakdi destek verdik. 782.000’den fazla gıda paketi dağıttık. Giysi otobüsü aracılığıyla İzmir’in köylerine ulaştık, ihtiyaç sahibi vatandaşlara destek olduk, olmaya da devam ediyoruz. Vatandaşlara 98.000’den fazla bebek bezi ve mama ulaştırdık. Eğitime önem verdik, 30 ilçede 104.000’in üzerinde ilk ve ortaokul öğrencisine 25 milyon TL’lik bot ve mont, 90.000 öğrenciye yaklaşık 13 milyon TL’lik kırtasiye malzemesi desteği verdik. Yeni eğitim-öğretim döneminde 20.000 ilk ve ortaokul öğrencisine toplam 10 milyon TL tutarında kırtasiye malzemesi, 20 milyon TL tutarında bot ve mont desteği vereceğiz. “Beslenme Çantası” projemizi de sürdürüyoruz. Bu yıl beslenme çantası desteği de 20 milyon TL olacak. Ailesi İzmir’de ikamet eden, maddi olanakları kısıtlı, önlisans ve lisans programlarına kayıtlı 13.000 öğrenciye son iki yılda 50 milyon TL’nin üzerinde burs verdik. Yeni eğitim-öğretim döneminde 60 milyon TL’lik burs vereceğiz. Üniversite öğrencilerine Bornova’da ve Çiğli’de çamaşır yıkama hizmeti sunuyoruz. Yine üniversite öğrencileri için “Taşıyıcı” adını verdiğimiz ücretsiz nakliye desteği başlattık. Üniversite öğrencileri için altı noktada “Çorba Durağı” kurduk. İhtiyaç sahibi, 0-5 yaş arasında çocuğu olan yaklaşık 18.000 anneye aylık 10 binişlik ulaşım kartı verdik. Basmane bölgesindeki otellerde ihtiyaç sahibi vatandaşlara barınma hizmeti sunuyoruz, vatandaşların günlük ihtiyaçlarına destek oluyor.

Belediyemizin aşevinde 16.000 kişilik yemek üretilebiliyor, 10.000 kişilik yemek üreten mobil mutfak da eklenince bu sayı 26.000’e ulaşıyor. Kentimizin 11 farklı yerinde “Bizİzmir Dayanışma Noktası” kurduk. Bu sayede 70 mahallede 450.000 vatandaşa ulaşıyoruz, günlük 10.000 kişilik sıcak yemek dağıtıyoruz. “Süt Kuzusu” projesi kapsamında İzmir’in 30 ilçesinde 1-5 yaş arasındaki 113.000 çocuğa her ay sekiz litre süt ulaştırıyoruz. “İzmir 95” projesiyle hamilelik ve doğum sonrasında anneye ve çocuğa destek veriyoruz. Süpervizörün, ev ziyaretçisinin, psikolojik danışmanın ve psikoloğun görev aldığı projeyi kentimizin 30 ilçesinde yaygınlaştırıyoruz. 0-3 aylık bebeği olan ailelerin ihtiyaçlarına katkıda bulunma amacıyla “Hoş Geldin Bebek” projesi kapsamında bebek seti dağıtmayı sürdürüyoruz. 36-53 ay arasındaki çocuklar için kurduğumuz Masal Evleri’nde annelere destek hizmetleri sunuyoruz, mesleki eğitimler veriyoruz.

Yoksulluğu azaltmak için tarım alanında da çok sayıda proje geliştiriyoruz. Tarım projelerimizle küçük üreticileri destekliyoruz. “Mera İzmir” projesi kapsamında küçük üreticilerden piyasa fiyatının üstünde alım yapıyoruz. “İzmir üreticisini ihracatçı yapma” hedefiyle doğan “İzmirli” markası Türkiye sınırlarını aştı, dünyaya açıldı. “Çoban Start-Up” projemizle genç çoban adaylarını destekliyoruz. Proje dahilinde ekonomik zorluklar nedeniyle çobanlığı bırakmak zorunda kalan genç üreticilere yerli ırk hayvan ve ağıl yapabilmeleri için inşaat malzemesi desteği veriliyor. Tekne bakım masraflarını karşılamaları için küçük ölçekli balıkçılara boya ve macun dağıtıyoruz. İşsizliğin azaltılması ve genç işgücünün ekonomiye kazandırılması amacıyla Meslek Fabrikası’nın kurs merkezlerini İzmir genelinde artırıyoruz. Kurslar, sürekli güncelleniyor, doğrudan istihdama yönelik hazırlanıyor, 85 branşta açılıyor ve farklı sektörlerdeki ara eleman ihtiyacını karşılıyor. Kadınlar, çocuklar, gençler ve engelli vatandaşlar için fırsat eşitliğini sağlayacak birimleri tek çatı altında toplayan Örnekköy Sosyal Projeler Yerleşkesi’ni hizmete sunduk. TÜSİAD işbirliğiyle genç girişimcileri desteklemek için Girişimcilik Merkezi İzmir’i kurduk. Kentimizin refah seviyesini yükseltmek amacıyla turizmde çok sayıda proje geliştirdik. Zor günleri birlikte atlatmak için sosyal destek çalışmalarını artırıyoruz, tarımdan turizme kadar her alanda refah seviyesini yükseltmek için çalışıyoruz. İzmir’de bu zorlu günleri birlikte aşacağımıza dair inancım tam.


Önerilen Haberler